ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: SOS από τους γιατρούς για ασθενείς με συμπτώματα ψύχωσης μετά την covid-19

Κορονοϊός: SOS από τους γιατρούς για ασθενείς με συμπτώματα ψύχωσης μετά την covid-19
AP PHOTO

Μια άγνωστη επίπτωση του κορονοϊού σε όσους νοσούν με Covid-19 καταγράφουν γιατρο σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με περιστατικά που καταγράφηκαν και στη Βρετανία και στις ΗΠΑ ασθενείς που πέρασαν κορονοϊό δίνουν τώρα μάχη με τις παραισθήσεις.

Γιατρός στη Νέα Υόρκη περιέγραψε στους New York Times ότι μια από τους ασθενείς του ξεκίνησε να βλέπει να δολοφονούνται άγρια τα παιδιά της.

Άλλοι ασθενείς είπαν ότι ένιωθαν αγωνία ότι τα παιδιά τους θα πέσουν θύμα απαγωγή ή θα πάθουν κάτι κακό ενώ υπήρξε και περίπτωση ασθενούς που είπε ότι προσπάθησε να πνίξει τον ξάδερφό του ενώ αυτός κοιμόταν επειδή πίστευε ότι είχε σχεδιάσει να τον δολοφονήσει.

Αυτό που έχει προβληματίσει τους γιατρούς είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς που εμφανίζουν αυτό το σύμπτωμα μετά τη νόσησή τους με κορονοϊό δεν αντιμετώπιζαν στο παρελθόν ψυχολογικά προβλήματα.

«Είναι τρομακτικό να ακούς μια μητέρα να σου λέει ‘αγαπώ τα παιδιά μου αλλά δεν ξέρω γιατί νιώθω ότι θέλω να τα αποκεφαλίσω’» δήλωσε στους New York Times ο γιατρός Hisam Goueli ο οποίος έχει αντιμετωπίσει αρκετά περιστατικά ασθενών που χωρίς να έχουν παρελθόν παρουσίασαν ψυχολογικά προβλήματα αφού νόσησαν με κορονοϊό.

Σύμφωνα με τον ίδιο παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί στην Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και τις ΗΠΑ.

Στην αρχή της πανδημίας μελέτες είχαν καταγράψει ασθενείς με κορονοϊό να παρουσιάζουν σοβαρά νευρολογικά προβλήματα.

Στις μελέτες έχουν καταγραφεί διάφορα περιστατικά όπως ενός 55χρονου ο οποίος είχε παραισθήσεις με μαϊμούδες και λιοντάρια ενώ πίστευε ότι η οικογένειά του είχε αντικατασταθεί με απατεώνες.

Ένας άλλος 49χρονος πίστευε ότι ήταν ο διάβολος ενώ μια 34χρονη έβαζε αντισηπτικό στο φαγητό της και κυκλοφορούσε συνεχώς με ένα μαχαίρι στα χέρια.

Ορισμένοι γιατροί αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στην αύξηση των νευροτοξίνων από την φλεγμονή που αναπτύσσεται με τον κορονοϊό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοιός: Κρίσιμο το επόμενο 7ήμερο - Δύσκολη η άρση του lockdown