ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Αναβάλλονται σοβαρά χειρουργεία – Κίνδυνος να εκτιναχθεί η λίστα αναμονής

Κορονοϊός: Αναβάλλονται σοβαρά χειρουργεία – Κίνδυνος να εκτιναχθεί η λίστα αναμονής
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ
INTIME NEWS

Σε μεγάλο πρόβλημα αναδεικνύεται η αναβολή χειρουργικών επεμβάσεων, καθώς σε πολλά νοσοκομεία χειρουργικές αίθουσες και αίθουσες ανάνηψης έχουν μετατραπεί σε προσωρινές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Τα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας μετατράπηκαν σε νοσοκομεία περίθαλψης μίας νόσου, ενώ η αναστολή τακτικών χειρουργείων και τακτικών εξωτερικών ιατρείων συνεχίζει να ισχύει.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, οι κλίνες ΜΕΘ είναι λιγότερες των αναγκών για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και των άλλων παθήσεων. «Κατά την κυβέρνηση λειτουργούν 1.100 και πλέον κλίνες, ενώ στη πραγματικότητα έχουμε 750, αντί για 3.500 κλίνες που έπρεπε να λειτουργούν με βάση τα νοσοκομειακά κρεβάτια. Η κυβέρνηση λογίζει ως ΜΕΘ χειρουργικές αίθουσες, αίθουσες ανάνηψης, καρδιοχειρουργικές μονάδες, αίθουσες κλινικών που έχουν μετατραπεί με υποτυπώδη εξοπλισμό. Παρ’ ότι τώρα είναι άδειες από διασωληνωμένους ασθενείς, παραμένουν ως ΜΕΘ κορονοϊού εν αναμονή του τρίτου κύματος. Ειδικά στα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος και Θεσσαλίας. Όμως εξ αιτίας αυτού συνεχίζουν να αναβάλλονται σοβαρά χειρουργεία με αποτέλεσμα να αυξάνεται η νοσηρότητα από άλλες ασθένειες» αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

Ασθενείς ειδοποιούνται ότι αναβάλλεται το χειρουργείο τους χωρίς να λαμβάνουν νέα ημερομηνία. Οι υπάρχουσες λίστες χειρουργείων έπαυσαν να ισχύουν και δεν εκδίδονται νέες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχει κίνδυνος η λίστα αναμονής να εκτιναχθεί πάνω από τα δύο έτη. «Για να χειρουργηθούν οι ασθενείς στο Δημόσιο Νοσοκομείο θα πρέπει να επιβαρυνθεί η υγεία τους και να καταλήξουν στα Επείγοντα ως έκτακτα περιστατικά. Τα τακτικά ιατρεία δεν λειτουργούν για να εξετάζονται ασθενείς και να προγραμματίζονται τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις. Όσοι έχουν χρήματα χειρουργούνται στον ιδιωτικό τομέα. Οι υπόλοιποι περιμένουν» καταγγέλλει ο κ. Γιαννάκος.

«Χάνονται ασθενείς ευρισκόμενοι πολλά έτη σε λίστα αναμονής» προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και τονίζει ότι πρέπει να βρεθεί λύση με τις ΜΕΘ, ώστε τα τμήματα που φιλοξενούν τώρα τις προσωρινές κλίνες Εντατικής να επανέλθουν για τον οργανικό σκοπό που φτιάχτηκαν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: 3 κρούσματα της μετάλλαξης στη Βόρεια Ελλάδα - Φόβοι για πολύ περισσότερα

Ροή Ειδήσεων