ΥΓΕΙΑ

Lockdown: Αν δούμε επιδείνωση δεδομένων θα πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα προειδοποιεί ο καθηγητής Γώγος

Lockdown: Αν δούμε επιδείνωση δεδομένων θα πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα προειδοποιεί ο καθηγητής Γώγος
INTIME

Ανοιχτό το ενδεχόμενο γενικού lockdown άφησε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος εστιάζοντας στα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορονοϊό.

«Το πιο πιθανό είναι να συνεχίσουμε όπως είμαστε αλλά αν δούμε ότι υπάρχει επιδείνωση φυσικά θα πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση που έδωσε ερωτηθείς στον ΣΚΑΪ για τις αποφάσεις της ερχόμενης Παρασκευής.

«Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και υπεύθυνοι. Στη νόσο αυτή δεν μπορεί να εκλείψει κανένα ενδεχόμενο παρέμβασης είτε αυτό αφορά ολικό lockdown είτε αυτό αφορά άλλα μέτρα» πρόσθεσε ο κ. Γώγος ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας.

«Είμαστε και σε μια δύσκολη φάση. Βλέπετε τι γίνεται στον κόσμο. Η πιθανότητα να υπάρξει μια μαζική παρέμβαση είναι ορατή» συμπλήρωσε ο καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ερωτηθείς για τις μεταλλάξεις ξεκαθάρισε ότι «περιμέναμε μεταλλάξεις αλλά περιμέναμε ότι θα ήταν λιγότερες» προσθέτοντας ότι «δεν είναι σίγουρο αν και ποια μετάλλαξη θα επικρατήσει. Στη Βρετανία π.χ. επιμένει ο αρχικός ιός».

Ο κ. Γώγος εξήγησε ότι «υπάρχουν δεδομένα για τον νοτιοαφρικανικό ιό ότι τα αντισώματα σε αρρώστους στη χώρα που υπήρχαν από προηγούμενες νοσήσεις δεν μπορούσαν σε ένα 50% να απενεργοποιήσουν το στέλεχος αυτό» και γι’ αυτό, όπως είπε, «τα μέτρα που πρέπει να παίρνουμε πρέπει να είναι ίδια: τα μέτρα προστασίας, αυξημένα λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας, οι εμβολιασμοί κτλ».

Ερωτηθείς, τέλος, για τα εμβόλια και την αποτελεσματικότητά τους όσον αφορά τις μεταλλάξεις ο Χαραλάμπος Γώγος απάντησε ότι «είναι κατάλληλα τα εμβόλια που έχουμε. Όταν λέμε δεν καλύπτουν τις μεταλλάξεις εννοούμε ότι ελαττώνεται η αποτελεσματικότητά τους».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετάλλαξη κορονοïού: «Βόμβα» Σύψα για επιτάχυνση της πανδημίας τον Φεβρουάριο – Οι δύο προϋποθέσεις