ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Λιγοστεύουν οι κενές κλίνες ΜΕΘ στην Αττική - Μόνο 23 διαθέσιμες

Κορονοϊός: Λιγοστεύουν οι κενές κλίνες ΜΕΘ στην Αττική - Μόνο 23 διαθέσιμες

Με ταχείς ρυθμούς γεμίζουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με περιστατικά κορονοϊού στα νοσοκομεία της χώρας. Στην Αττική οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid-19 είναι σχεδόν γεμάτες. Κενές είναι μόνο 23, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος επισημαίνει κενά στο σχεδιασμό και την ετοιμότητα των νοσοκομείων, φέρνοντας ως παράδειγμα την κατάσταση στο Θριάσιο, το ΚΑΤ και τον Ευαγγελισμό.

Στο Θριάσιο νοσοκομείο ετοιμάζονται να ανοίξουν τέσσερις επιπλέον κλίνες ΜΕΘ, όμως για να λειτουργήσουν αυτές θα κλείσουν αντίστοιχα 4 κλίνες ΜΕΘ από τις 8 γενικών περιστατικών που διαθέτει το νοσοκομείο και είναι πάντα γεμάτες, καθώς δεν επαρκεί το προσωπικό.

Στο ΚΑΤ, ετοιμάζονται να ανοίξουν επτά κλίνες στην παλιά Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Η στελέχωση θα γίνει με προσωπικό που προσλήφθηκε για τη νέα ΜΕΘ δυναμικότητας 30 κλινών, η οποία πρόσφατα εγκαινιάσθηκε από δωρεά. Έτσι, από την καινούρια ΜΕΘ θα λειτουργήσουν μόνο 10 κλίνες και 20 θα μείνουν κλειστές.

Στον «Ευαγγελισμό», αμέσως μετά το δεύτερο κύμα έκλεισε η ΜΑΦ 12 κλινών για ανακατασκευή. Οι εργασίες ξεκίνησαν και σταμάτησαν για να ξανανοίξει η μονάδα ως ΜΕΘ επειδή ήρθε το τρίτο κύμα.

«Αυτό δεν είναι σχεδιασμός και ετοιμότητα. Όπως επίσης ετοιμότητα δεν θεωρείται η αναβολή των χειρουργείων για να είναι διαθέσιμες οι χειρουργικές αίθουσες, καρδιοχειρουργικές μονάδες, αίθουσες ανάνηψης να χρησιμοποιηθούν ως ΜΕΘ κορονοϊού» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Η κατάσταση των ΜΕΘ στην Αττική

ΣΩΤΗΡΙΑ: 80 ασθενείς στις 84 κλίνες

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 36 ασθενείς στις 44 κλίνες

ΚΑΤ: 5 ασθενείς στις 7 κλίνες

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 14 ασθενείς στις 14 κλίνες

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 11 ασθενείς στις 11 κλίνες

ΕΛΠΙΣ: 6 ασθενείς στις 6 κλίνες

ΝΜΙΤΣ: 4 ασθενείς στις 4 κλίνες

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες

ΑΤΤΙΚΟ: 15 ασθενείς στις 23 κλίνες

ΘΡΙΑΣΙΟ: 11 ασθενείς στις 12 κλίνες

ΣΥΝΟΛΟ ΚΛΙΝΩΝ: 217

ΚΑΤΗΛΕΙΜΜΕΝΕΣ: 194

ΚΕΝΕΣ ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ: 23

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Στο νοσοκομείο Χαλκίδας, στη ΜΕΘ νοσηλεύονται 11 περιστατικά στις 12 κλίνες.
Η κλινική Covid-19 είναι γεμάτη με 27 περιστατικά γεμάτη. Τα νέα περιστατικά κορονοϊού μεταφέρονται στα νοσοκομεία Θήβας και Λειβαδιάς.

Στην Πάτρα, 5 κλίνες ΜΕΘ είναι κενές στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» από τις 9 και 38 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται στις κλινικές. Σημειώνεται ότι σήμερα εφημερεύει το νοσοκομείο. Στο Πανεπιστημιακό του Ρίου, 10 στις 12 κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εργασία: Τι ισχύει για όποιον εργαζόμενο δεν μπορέσει να πάει στη δουλειά του λόγω κακοκαιρίας