ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο Moderna: Κλινική μελέτη για τη μετάλλαξη της Ν. Αφρικής - Επιπλέον 700 εκατ. δόσεις φέτος

Εμβόλιο Moderna: Κλινική μελέτη για τη μετάλλαξη της Ν. Αφρικής - Επιπλέον 700 εκατ. δόσεις φέτος
ASSOCIATED PRESS

Στο Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) απέστειλε η Moderna, δόσεις του υποψήφιου ενισχυτικού εμβολίου κατά της μετάλλαξης του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, προκειμένου να ξεκινήσει κλινική δοκιμή. Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε περαιτέρω επενδύσεις, για να μπορέσει να αυξήσει την παγκόσμια παραγωγή του εμβολίου έναντι της COVID-19.

Η εταιρεία ανακοίνωσε δύο στρατηγικές για την αντιμετώπιση των νέων μεταλλάξεων. Η πρώτη έχει να κάνει με μια ενισχυτική δόση εμβολίου, για να αυξήσει την εξουδετερωτική ανοσία έναντι των νέων μεταλλάξεων. Η χρήση της ενισχυτικής δόσης αξιολογείται μέσω τριών προσεγγίσεων:

α. mRNA-1273.351: Ένα συγκεκριμένο υποψήφιο ενισχυτικό εμβόλιο για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική,

β. mRNA-1273.211: Ένα πολλαπλό υποψήφιο ενισχυτικό εμβόλιο που θα συνδυάζει το mRNA-1273, το εγκεκριμένο εμβόλιο της Moderna έναντι των προγονικών στελεχών, και του mRNA-1273.351 σε ένα εμβόλιο,

γ. μια τρίτη δόση του mRNA-1273: του εμβολίου της Moderna έναντι της COVID-19, ως ενισχυτικό σε μικρότερη δοσολογία, στα επίπεδα των 50 µg.

Η δεύτερη στρατηγική αντιμετώπισης των μεταλλάξεων αφορά στη χορήγηση των mRNA-1273.351 και mRNA-1273.211 ως πρώτο εμβόλιο σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη. Η δυνατότητα αυτή, επίσης, αξιολογείται.

«Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε την κλινική δοκιμή του ενισχυτικού μας εμβολίου για τις μεταλλάξεις και είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για τη συνεχιζόμενη συνεργασία με το NIH (Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας) για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας» σχολίασε ο Stéphane Bancel, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna. «Αξιοποιώντας την ευελιξία της mRNA πλατφόρμας που έχουμε αναπτύξει, προχωράμε ταχύτατα στις κλινικές δοκιμές των εξελιγμένων εμβολίων για να αντιμετωπίσουμε τις νέες μεταλλάξεις του ιού. H Moderna έχει δεσμευθεί να προχωρήσει σε όσες επικαιροποιήσεις του εμβολίου χρειαστούν μέχρι να τεθεί η πανδημία υπό έλεγχο. Ελπίζουμε να αποδείξουμε ότι τα ενισχυτικά εμβόλια μπορούν, εάν χρειαστεί, να χορηγηθούν σε μικρότερες δόσεις, γεγονός που θα μας επιτρέψει να διανείμουμε πολύ περισσότερες δόσεις στην παγκόσμια κοινότητα στα τέλη του 2021 ή και το 2022, εάν κριθεί αναγκαίο».

Ως προς τις επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του εμβολίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna πρόσθεσε: «Επενδύουμε σε αύξηση των δόσεων ανά φιαλίδιο για να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της παραγωγής και να επιτύχουμε μεγαλύτερη ευελιξία στην ενδεχόμενη παραγωγή ενισχυτικών εμβολίων για την αντιμετώπιση των διαφορετικών μεταλλάξεων του ιού. Αναμένουμε ότι οι επιπλέον επενδύσεις που θα πραγματοποιήσουμε θα επιτρέψουν την αύξηση της δυναμικότητάς μας σε 1,4 δισ. δόσεις για το 2022, στην τρέχουσα δοσολογία των 100 μg. Σε περίπτωση που το ενισχυτικό εμβόλιο για τις μεταλλάξεις απαιτεί μικρότερη δόση, όπως π.χ. στα 50 μg, θα ήταν εφικτή η παραγωγή περισσότερων από 2 δισ. δόσεων μέσα στο 2022».

Ειδικότερα, οι νέες επενδύσεις θα επιτρέψουν την παραγωγή επιπλέον δόσεων του υπάρχοντος εμβολίου της Moderna έναντι της COVID-19 και θα προσφέρουν ευελιξία στην παραγωγή των πιθανών ενισχυτικών εμβολίων για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων. Το βασικό πλάνο παραγωγής για το 2021 αυξάνεται σε 700 εκατομμύρια δόσεις, με στόχο να διανείμει έως και 1 δισ. δόσεις μέσα στο έτος. Η προβλεπόμενη δυναμικότητα για το 2022 αυξάνεται σε 1,4 δισ. δόσεις των 100 μg.

Τέλος, η Moderna έχει ήδη λάβει θετική απάντηση από τον FDA στην πρότασή της να συμπεριλάβει περισσότερες δόσεις ανά φιαλίδιο εμβολίου και εξετάζει ένα πλάνο το οποίο μπορεί να επιτρέψει να χορηγηθούν έως και 15 δόσεις από κάθε φιαλίδιο. Η Moderna αναμένεται να ξεκινήσει σχετικές συζητήσεις και με άλλες ρυθμιστικές αρχές, όπως προβλέπεται.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τούρκοι πιλότοι: «Ουρλιαχτά» μέσα στο κοκ πιτ - Να ποιοι ρίχνουν θερμοβολίδες για να ξεφύγουν