ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Μόνο 21 κενές κλίνες ΜΕΘ στην Αττική σε πέντε νοσοκομεία

Κορονοϊός: Μόνο 21 κενές κλίνες ΜΕΘ στην Αττική σε πέντε νοσοκομεία
INTIME NEWS

Άμεση επίταξη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των ιδιωτικών κλινικών ζητά εκ νέου ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, καθώς η πίεση συνεχίζει να είναι ασφυκτική στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής από τις αυξημένες εισαγωγές περιστατικών κορονοϊού.

Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (03/03/2021), οι ΜΕΘ είναι πλήρεις στα εξής νοσοκομεία: Σισμανόγλειο, ΚΑΤ, Αγία Όλγα, Ελπίς, ΝΙΜΙΤΣ, Ευαγγελισμός, Θριάσιο, Ασκληπιείο.

Κενές κλίνες υπάρχουν μόνο 6 στο «Σωτηρία», από μία σε «Ερυθρό Σταυρό» και «Γεννηματάς», 6 στο «Αττικόν» και οι 7 κλίνες του Ιπποκράτειου που τελικά δίνονται σήμερα.

Για να δείξει την κρισιμότητα της κατάστασης, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ χρησιμοποιεί το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης: «Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το 13% με 15% των εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό χρειάστηκε να νοσηλευθεί σε ΜΕΘ. Συγκεκριμένα, το νοσοκομείο Παπανικολάου νοσήλευσε το έτος 2020, 1.650 περιστατικά κορονοϊού και εξ αυτών στις ΜΕΘ νοσηλεύτηκαν 226 ασθενείς.

Επομένως, στα νοσοκομεία της Αττικής, με πάνω από 150 εισαγωγές κάθε ημέρα, θα χρειασθούν πάνω από 20 κλίνες ΜΕΘ καθημερινά για να εξυπηρετήσουν τα βαριά περιστατικά. Ακόμη και εάν το ποσοστό μειωθεί λόγω των εμβολιασμών των ηλικιωμένων, οι διαθέσιμες ΜΕΘ δεν φθάνουν.

Για να μη γίνουμε Θεσσαλονίκη που χάθηκαν βαριά ασθενείς κατά τα πρώτα 24ωρα από την εισαγωγή τους χωρίς διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ, χρειάζεται επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ.

Η λειτουργία ως ΜΕΘ των αιθουσών ανάνηψης και άλλων αιθουσών και μονάδων, δεν έχουν τις ίδιες προδιαγραφές ασφαλείας και από πλευράς εξοπλισμού και από πλευράς εξειδικευμένου προσωπικού» επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα ανακοινώσει μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, ενώ αναμένεται να διατεθούν περισσότερες κλίνες και από τον ιδιωτικό τομέα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Πάνω από 2.000 οι νέες μολύνσεις – Ανακοινώνονται μέτρα