ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Κομβικής σημασίας ο εμβολιασμός για τους ρευματοπαθείς

Κορονοϊός: Κομβικής σημασίας ο εμβολιασμός για τους ρευματοπαθείς
INTIME NEWS

Η αναγκαιότητα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού είναι επιτακτική ανάγκη σε ασθενείς με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα. Σε συννενόηση με τον ιατρό τους, θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι.

Αυτά ήταν τα δύο κύρια μηνύματα του διαδικτυακού σεμιναρίου που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών ΒΙΑΝΕΞ και Digital Task Productions και την αιγίδα της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ.

«Πρέπει να εμβολιαστούμε γιατί είμαστε άνθρωποι και έχουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις απέναντι στον συνάνθρωπό μας. Έχουμε επιδείξει τεράστιο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης σε θέματα υγείας, πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κοινωνικής ιατρικής και πρόληψης και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε χωρίς εκπτώσεις. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο, ότι παρά τις δικαιολογημένες επιφυλάξεις μας, οι ασθενείς με ρευματικές παθήσεις σημειώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά προθυμίας εμβολιασμού από όλες τις άλλες ομάδες πληθυσμού» επισήμανε ο Δημήτριος Μπόγδανος, Καθηγητής Παθολογίας & Αυτοάνοσων Νοσημάτων, Δ/ντής Κλινικής Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

«Τα εμβόλια μας προσφέρουν τη δυνατότητα να μην μολυνθούμε ή να νοσήσουμε λιγότερο. Υπάρχει ένας μικρός, θεωρητικός κίνδυνος για μικροεξάρσεις υποκείμενων αυτοάνοσων νόσων από το εμβόλιο. Άρα από τη λοίμωξη, προτιμούμε το εμβόλιο» τόνισε ο Παναγιώτη Βλαχογιαννόπουλος, Καθηγητής Παθολογίας-Ανοσολογίας ΕΚΠΑ, Εργαστήριο Παθολογικής-Φυσιολογίας Ιατρική Σχολή Αθηνών Γ.Ν.Α «Λαϊκό».

Ο καθηγητής έδωσε διευκρινίσεις σε σχέση με τις δόσεις του εμβολίου ανάλογα με τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που λαμβάνουν οι ρευματολογικοί ασθενείς. Ειδικότερα:

- για τη μεθοτρεξάτη και τους αναστολείς JAK, δεν θα πρέπει να γίνει η δόση 1 εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό,

- για το abatacept υποδόριας χορήγησης, δεν θα πρέπει να γίνει η δόση μια βδομάδα πριν και μία μετά τον εμβολιασμό,

- για abatacept ενδοφλέβιας χορήγησης, θα πρέπει να γίνει η πρώτη δόση του εμβολίου 1 μήνα μετά την δόση,

- για κυκλοφωσφαμίδη, το φάρμακο θα πρέπει να χορηγηθεί 1 εβδομάδα μετά από κάθε δόση του εμβολίου,

- για το Rituximab, οι δόσεις του εμβολίου θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 4 εβδομάδες πριν την χορήγηση του φαρμάκου,

- για τα λοιπά φάρμακα, δεν συνιστάται τροποποίηση χορηγήσεως.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός Ελασσόνα: Από αχαρτογράφητο ρήγμα η δόνηση των 5,9R– Τι προβληματίζει τους σεισμολόγους