ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Δύο νέες ανεπιθύμητες ενέργειες για το εμβόλιο της Pfizer/Biontech

Κορονοϊός: Δύο νέες ανεπιθύμητες ενέργειες για το εμβόλιο της Pfizer/Biontech
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Για τα τελευταία δεδομένα ασφάλειας ενημερώνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) σχετικά με το εμβόλιο έναντι της COVID-19 της Pfizer/Biontech.

Δύο νέες ανεπιθύμητες ενέργειες αναγνωρίστηκαν για το συγκεκριμένο εμβόλιο, όμως δεν αλλάζει το προφίλ ασφαλείας του. Όπως τονίζεται, τα οφέλη του εμβολίου της Pfizer/Biontech στην πρόληψη του COVID-19 εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων και δεν υπάρχουν προτεινόμενες αλλαγές σχετικά με τη χρήση του.

Ειδικότερα, στις 25 Φεβρουαρίου 2021 η επιτροπή ασφάλειας του Ευρωπαϊκού οργανισμού Φαρμάκων (PRAC) αφού αξιολόγησε τα νέα δεδομένα για την ασφάλεια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σχέση οφέλους-κινδύνου του συγκεκριμένου εμβολίου παραμένει αμετάβλητη.

Η επιτροπή αξιολόγησε όλα τα νέα δεδομένα ασφάλειας που προέκυψαν παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης Περίληψης Μηνιαίας Έκθεσης Ασφαλείας και της επισκόπησης της σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης από τον κάτοχο της άδειας κυκλοφορίας.

Η αξιολόγηση της επιτροπής αναγνώρισε τη διάρροια και τον έμετο μετά τον εμβολιασμό ως νέες ανεπιθύμητες ενέργειες του εν λόγω εμβολίου. Η συχνότητα αυτών των ανεπιθύμητων ενεργειών και ο βαθμός στον οποίο εμφανίζονται, αξιολογούνται περαιτέρω. Οι πληροφορίες του προϊόντος θα ενημερωθούν αναλόγως.

Επίσης, αξιολογήθηκαν αναφερόμενα περιστατικά εικαζόμενης αναφυλαξίας και δεν οδήγησαν σε αλλαγές στη συνιστώμενη χρήση αυτού του εμβολίου. Η αναφυλαξία συνεχίζει να παρακολουθείται στενά. Πληροφορίες για την κλινική
αντιμετώπιση της αναφυλαξίας διατίθενται ήδη στις πληροφορίες του προϊόντος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο ηθοποιός Θεόφιλος Βανδώρος - Σοκ στον καλλιτεχνικό κόσμο