ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο AstraZeneca: Σήμερα η τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Εμβόλιο AstraZeneca: Σήμερα η τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Την τελική του εισήγηση για το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) μετά τον συναγερμό που προκάλεσαν θρομβοεβολικά επεισόδια σε πολίτες που εμβολιάστηκαν.

Ήδη από την Τρίτη η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ, Έμερ Κουκ, είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως το εμβόλιο της AstraZeneca ευθύνεται για τα προβλήματα που έχουν αναφερθεί μετά από εμβολιασμούς.

Η ίδια επέμεινε ότι τα οφέλη αξιολογούνται ως μεγαλύτερα από το ρίσκο των παρενεργειών.

Ακολούθησε την Τετάρτη η Επιτροπή Ασφάλειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η οποία ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να θεωρεί πως τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 υπερτερούν των κινδύνων και συνιστά την συνέχιση των εμβολιασμών.

Η Επιτροπή «αξιολογεί προσεκτικά τα δεδομένα ασφαλείας για το εμβόλιο της AstraZeneca. Οταν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα κοινοποιήσει αμέσως τα ευρήματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Φθηνότερο στην παρασκευή και πιο εύκολο στη συντήρηση από ανταγωνιστικά «σκευάσματα» μεγάλων φαρμακευτικών κολοσσών, το εμβόλιο που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την εταιρεία AstraZeneca προοριζόταν να δώσει ώθηση στο πρόγραμμα εμβολιασμού της Ε.Ε.

Αντ'αυτού κατέληξε στο «εδώλιο» καθώς ενοχοποιήθηκε για δεκάδες περιστατικά θρομβώσεων, σε σύνολο 17 εκατομμυρίων πολιτών που έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση.

Το σίριαλ ξεκίνησε με τους «27» να ζητάνε περισσότερες δόσεις του εμβολίου για να προχωρήσουν στην ανοσοποίηση των πολιτών τους, συνεχίστηκε με μία σειρά ανακοινώσεων περί αμφίβολης αποτελεσματικότητας και κατέληξε με την Ε.Ε να απειλεί να προσφύγει δικαστικά κατά της εταιρείας AstraZeneca.

Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr:

Το χρονικο της κρίσης με το εμβόλιο της AstraZeneca

Στην Ελλάδα ομόφωνα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγήθηκε τη συνέχιση του εμβολιασμού έναντι του κορονοϊού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη συνεδρίαση της Τρίτης (16/03/2021) εξέτασε εκ νέου το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων, σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά και την προληπτική προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών από επιπλέον χώρες.

Η Επιτροπή εξέτασε τα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα έκρινε πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησης της 11ης Μαρτίου 2021.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Το «θαύμα» και η μάχη για να κρατηθεί στη ζωή το τρίχρονο αγόρι