ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: «Πόλεμος» για τις ΜΕΘ - Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας και η εικόνα της ΠΟΕΔΗΝ

Κορονοϊός: «Πόλεμος» για τις ΜΕΘ -  Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας και η εικόνα της ΠΟΕΔΗΝ
INTIME NEWS

Την ακριβή εικόνα των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που λειτουργούν σε ολη τη χώρα και ειδικά στην Αττική, παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, κατά τη διάρκεια της τακτικής τους ενημέρωσης, την Τρίτη (30/03/2021). 

Η ενημέρωση βρίσκεται σε εξέλιξη στο υπουργείο Υγείας. Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανέλυσε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, την πορεία των εμβολιασμών έναντι της COVID-19.

Ειδικότερα, ο Βασίλης Κικίλιας περίεγραψε την κατάσταση στο ΕΣΥ και παρουσίασε την εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης στην Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας είπε ότι σήμερα σε όλη τη χώρα λειτουργούν 1.483 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων 1.222 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 220 στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και 41 στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Από αυτές, οι 891 είναι ΜΕΘ-COVID και οι 592 ΜΕΘ non COVID.

Περίπου οι μισές, 729 κλίνες ΜΕΘ, βρίσκονται στην Αττική. Οι 427 είναι ΜΕΘ-COVID και 302 ΜΕΘ non COVID.

enimerosi-ypyg.jpg
Από την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας


Ο ιδιωτικός τομέας έχει διαθέσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τις 174 από τις 233 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει στην Αττική, δηλαδή 3 στις 4 ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα στην Αττική βρίσκονται ήδη στη διάθεση του ΕΣΥ, είπε ο κ. Κικίλιας και όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, από τις 59 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική που έχει κρατήσει ο ιδιωτικός τομέας, οι 56 είναι σήμερα κατειλημμένες. Μόνο 3 κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα είναι σήμερα κενές στην Αττική.

Με τον τρόπο αυτό, ο υπουργός Υγείας θέλει να δώσει απάντηση και σε όσους επιμένουν να ζητούν επίταξη των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ στην Αττική, που είναι το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι Ομοσπονδίες και τα σωματεία των υγειονομικών, καθώς και άλλοι φορείς εργαζομένων.

«Το σύστημα έχασε την πιο σπουδαία μάχη »

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος επιμένει: «Το σύστημα έχασε την πιο σπουδαία μάχη του υγειονομικού πολέμου, που είναι της εντατικής θεραπείας λόγω ελλιπούς προετοιμασίας. Για 6 εκατομμύρια πληθυσμό αναφοράς στην Αττική, προετοίμασε 388 κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό. Προσωρινές και κανονικές μαζί. Μετρημένες μία-μία».

Όπως τονίζει, οι ελλείψεις προσωπικού δεν επιτρέπουν το άνοιγμα άλλων αυτοσχέδιων κλινών Εντατικής, ενώ οι ΜΕΘ για κορονοϊό που λειτουργούν είναι ασφυκτικά γεμάτες:

ΝΙΜΙΤΣ 6,

ΕΛΠΙΣ 6,

ΚΑΤ 51,

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ 16,

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ 25,

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ 58,

ΣΩΤΗΡΙΑ 84,

ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ 9,

ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 30,

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ 16,

ΑΤΤΙΚΟΝ 48,

ΘΡΙΑΣΙΟ 17,

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ 12,

ΤΖΑΝΕΙΟ 10.

Μεγαλύτερο πρόβλημα διασωληνωμένων εκτός Εντατικής, έχουν τα νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ-COVID, προσθέτει ο κ. Γιαννάκος. Για παράδειγμα στο νοσοκομείο της Νίκαιας σήμερα είναι 14 ασθενείς 14 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, εκ των οποίων κάποιοι για πολλές ημέρες. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται, επίσης στο Θριάσιο με 5 ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, 8 στο «Γεννηματάς», 4 στο «Ελπίς», 2 στο «Λαϊκό», 1 στο Ασκληπιείο. Στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα» 7 ασθενείς με κορονοϊό βρίσκονται σε ράντζα.

«Δεκάδες ασθενείς εκτός ΜΕΘ χάνουν τη ζωή τους με τους συγγενείς να αναζητούν τα κριτήρια επιλογής διασωληνωμένων για νοσηλεία σε ΜΕΘ» υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και καταλήγει: «Η κυβέρνηση παραδόθηκε. Σήκωσε τα χέρια ψηλά. Οι ιδεοληψίες δεν την αφήνουν να επιτάξει τις ιδιωτικές ΜΕΘ».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Τζανάκης στο Newsbomb.gr: Σε 2–3 βδομάδες θα μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα στην Αττική