ΥΓΕΙΑ

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την παγκόσμια Υγεία: Οι σοκαριστικοί αριθμοί της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την παγκόσμια Υγεία: Οι σοκαριστικοί αριθμοί της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Οι δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι δεδομένες πλέον και στην ατομική μας υγεία. 

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει τις συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας που επιβαρύνει τον πλανήτη και στον τομέα αυτό και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), κατέγραψε σε μία τεράστια έρευνα το 2018 τα σοκαριστικά στοιχεία που καταγράφουν το πώς επηρεάζεται η ανθρώπινη υγεία από την κλιματική αλλαγή. Σήμερα, που η αλλαγή στην ανθρώπινη συμπεριφορά και η προσπάθεια αναστροφής της κλιματικής αλλαγής, βρίσκονται στο προσκήνιο σε παγκόσμιο επίπεδο, με συντονισμένες κινήσεις και δράσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων φορέων, αξίζει να αποτυπώσουμε και να υπενθυμίσουμε την επίδραση της αλλαγής στο περιβάλλον στον άνθρωπο.

Η άνοδος της θερμοκρασίας που συμβάλλει στη συχνότερη εμφάνιση πυρκαγιών και καύσωνα στη Γη, η μόλυνση των υδάτων και κυρίως η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι που επηρεάζουν περισσότερο τον άνθρωπο και την υγεία του, σε πρώτο επίπεδο. Σήμερα, ο Π.Ο.Υ. εκτιμά πως περίπου επτά εκατομμύρια θάνατοι αποδίδονται ετησίως στη ρύπανση και ως προς αυτό, τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί για το έτος 2016 είναι ενδεικτικά: 4,2 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως αποδόθηκαν στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ επιπλέον 3,8 εκατομμύρια απώλειες αποδίδονται σε προβλήματα που έχουν τις αιτίες τους στη λεγόμενη «οικιακή» ρύπανση, δηλαδή εκείνη που προκαλείται από το μαγείρεμα με ρυπογόνα καύσιμα και τεχνολογίες!

Συνολικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, 9 στους 10 ανθρώπους σε όλη τη Γη αναπνέουν αέρα που περιέχει υψηλά επίπεδα ρύπων.

Αξίζει να αναφέρουμε πως τα δεδομένα του 2020 επηρεάστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό από το εκτεταμένο, παγκόσμιο lockdown της άνοιξης, λόγω της πανδημίας του κορoνοϊού. Η δραστηριότητα σε πολύ μεγάλο βαθμό ανεστάλη, ιδίως στις μεταφορές και το γεγονός αμέσως μεταφράστηκε σε αριθμούς: Είναι ενδεικτικό πως στην Κίνα, με δύο μήνες αυστηρής καραντίνας, ο αέρας βελτιώθηκε και η ατμοσφαιρική ρύπανση περιορίστηκε σε τέτοιο βαθμό, που εκτιμάται πως απετράπησαν 4.000 θάνατοι παιδιών κάτω των πέντε ετών, που αποτελούν την πιο ευπαθή ομάδα, αλλά και 73.000 χιλιάδων ενηλίκων άνω των εβδομήντα! Η έρευνα, που έγινε στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, απέδειξε πόσο άμεσα μπορεί να έχει αποτελέσματα μια τέτοια δραστική αλλαγή στην ανθρώπινη συμπεριφορά – αν και οφείλουμε να σημειώσουμε πως, υπό κανονικές συνθήκες, εκτός πανδημίας, είναι μάλλον ανεφάρμοστη.

Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.