ΥΓΕΙΑ

Aξιωματούχος ΕΜΑ: Υπάρχει σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο Astrazeneca και τις θρομβώσεις

Aξιωματούχος ΕΜΑ: Υπάρχει σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο Astrazeneca και τις θρομβώσεις

«Βόμβα» από εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της Astrazeneca και τις θρομβώσεις

Αλυσιδωτές αντιδράσεις στα προγράμματα εμβολιασμού που βρίσκονται σε εξέλιξη κατά του κορονοϊού αναμένεται να προκαλέσει η δήλωση-βόμβα απο αξιωματούχο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της στρατηγικής εμβολίων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) είπε για πρώτη φορά ξεκάθαρα οτι το εμβόλιο της AstraZeneca σχετίζεται με περιστατικά θρομβώσεων, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη η αιτία.

«Μπορούμε τώρα να το πούμε, είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση (ανάμεσα στις θρομβώσεις) και το εμβόλιο. Αυτό που προκαλεί ωστόσο αυτήν την αντίδραση δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Συνοψίζοντας, μέσα στις επόμενες ώρες θα ανακοινώσουμε ότι υπάρχει σύνδεσμος, αλλά πρέπει ακόμη να καταλάβουμε πώς συμβαίνει» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων -που είχε αναφέρει προηγουμένως οτι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων- αναμένεται να επικαιροποιήσει τις συστάσεις του σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις παρενέργειές του μέχρι τις 9 Απριλίου.

Μετά τη Γερμανία και η Ολλανδία σταμάτησε αυτή την εβδομάδα τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για άτομα κάτω των 60 ετών, εκφράζοντας αμφιβολίες για τις μέχρι στιγμής διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά του.

Τι συμβαίνει με το εμβόλιο στην Ελλάδα

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στην ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, δήλωσε ότι στη χώρα μας σε σύνολο 346.000 δόσεων έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό.

«Στην Ελλάδα έχουν γίνει 346.000 δόσεις του εμβολίου της AstraΖeneca κι έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό να συνδέεται με το εμβόλιο, είναι μάλιστα ένα από τα πρώτα περιστατικά που έχουν αναφερθεί στο σύνολο. Παρά λοιπόν την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί για τα σπάνια αυτά περιστατικά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τονίζει πως η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη και την νοσηλεία από κορονοϊό υπερτερεί σημαντικά».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φονικό Μακρινίτσα: «Βοήθεια, σώστε με! Ήρθε να μας σκοτώσει» - Θρήνος για τον Γιώργο και την Κων/να