ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο της AstraZeneca: Είναι ασφαλές; - Αναμένεται ανακοίνωση του EMA

Σάλος έχει ξεσπάσει γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca
AP PHOTOS

Εμβόλιο της AstraZenecaΑσαφή είναι τα συμπεράσματα αναφορικά με το εμβόλιο - Πότε αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως η εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ)

Αναταραχή προκάλεσαν οι δηλώσεις του ανώτερου αξιωματούχου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολίου και των θρομβώσεων.

Διαφορετικά προσεγγίζουν οι εκάστοτε χώρες, τη διανομή του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δεν το έχουν εγκρίνει, στο Ισραήλ δεν έχουν καν ασχοληθεί με το εν λόγω σκεύασμα, στον Καναδά έχει ανασταλεί, ενώ σε αρκετά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν) ανέστειλαν τον εμβολιασμό.

Λίγους μήνες πριν, τίποτα δεν έδειχνε πως το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο εθεωρείτο η κορωνίδα του ευρωπαϊκού προγράμματος εμβολιασμού, θα δημιουργούσε τέτοιο πανικό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέμενε, μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021, 100 εκατ. δόσεις αυτού του σκευάσματος, τα χαρακτηριστικά του οποίου το καθιστούσαν ιδιαίτερα ελκυστικό σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ήταν φθηνότερο από τα υπόλοιπα. Οι συνθήκες αποθήκευσής του και, συνεπώς, μεταφοράς του σε απομακρυσμένες ορεινές ή νησιωτικές περιοχές ήταν ευκολότερες από τα «ανταγωνιστικά» εμβόλια. Τέλος, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) το ενέκρινε για χρήση σε όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, εκφράζοντας ωστόσο κάποιες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά του σε άτομα άνω των 55 ετών, λόγω της έλλειψης επαρκών δεδομένων.

Αμυντική στάση απέναντι στο συγκεκριμένο εμβόλιο, κράτησε σκόμα και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ο Υφυπουργός Υγείας Ναντίμ Ζαχάουι ανακοίνωσε ότι είναι πολύ πιθανό να μη χορηγηθεί στους πιο νέους το σκεύασμα της AstraZeneca.

Ο σάλος που έχει ξεσπάσει γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca, σχετίζεται με την εμφάνιση πολύ σπάνιων περιστατικών θρομβοπενίας, χαμηλά δηλαδή επίπεδα αιμοπεταλίων (στοιχεία που το βοηθούν το αίμα να πήξει), σε συνδυασμό με περιπτώσεις θρόμβων που αναπτύσσονται σε αιμοφόρα αγγεία που απομακρύνουν αίμα από τον εγκέφαλο (θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου, CVST). Στις 27 Φεβρουαρίου η Δρ. Ζαμπίνε Άιχινγκερ, αιματολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βιέννης, αντιμετώπισε μια ασυνήθιστη ασθενή. Μια 49χρονη νοσοκόμα που είχε λάβει λίγες ημέρες πριν το εμβόλιο της AstraZeneca, υπέφερε από ναυτία και πόνους στην κοιλιά. Η ασθενής είχε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων ενώ οι εξετάσεις εντόπισαν θρόμβους σε φλέβες στην κοιλιακή χώρα και αργότερα σε αρτηρίες. Την επόμενη μέρα η ασθενής απεβίωσε. Ο συνδυασμός χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων (θρομβοκυτταροπενία) και θρόμβων, έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στην Δρα Άιχινγκερ και επικοινώνησε με συναδέλφους της στον Καναδά και τη Γερμανία, ζητώντας να μάθει από το Ινστιτούτο Paul Ehrlich, το οποίο επιβλέπει την ασφάλεια των εμβολίων στη Γερμανία, εάν είχαν εντοπίσει παρόμοια περιστατικά. Καθώς η απάντηση ήταν καταφατική, το Ινστιτούτο Paul Ehrlich ζήτησε από τις γερμανικές αρχές να αναστείλουν τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca μέχρι να γίνουν περισσότερες μελέτες.

Την Τετάρτη, ή το αργότερο την Πέμπτη, αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως η εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναφορικά με την πιθανή σύνδεση χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων (θρομβοκυτταροπενία) και θρόμβων που ενδεχομένως να προκύπτει μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της αγγλο-σουηδικής AstraZeneca.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, η αρμόδια επιτροπή δεν έχει καταλήξει ακόμα σε συμπεράσματα, παρά τη συνέντευξη του ανώτερου αξιωματούχου ότι υπάρχει σαφής σχέση.

Αναλυτικά, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της στρατηγικής εμβολίων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) είπε για πρώτη φορά ξεκάθαρα οτι το εμβόλιο της AstraZeneca σχετίζεται με περιστατικά θρομβώσεων, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη η αιτία.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλεια Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ΕΜΑ και «αναμένει την εκτίμηση του Οργανισμού» αργά, την ερχόμενη Τετάρτη.

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Υγείας της Ιταλίας, Πιερπάολο Σιλέρι, μιλώντας στο Radio24, εκτίμησε πως ο ΕΜΑ μπορεί, για μεγαλύτερη προφύλαξη, να υποδείξει την αποφυγή χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca σε συγκεκριμένη κατηγορία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχολεία: Σήμερα «κληρώνει» για το άνοιγμά τους – Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις το Πάσχα