ΥΓΕΙΑ

Self-test: ΠΦΣ – Μεγάλη αναστάτωση στα φαρμακεία - Τι συμβαίνει με τις συσκευασίες

COVID-19 Self-test
INTIME NEWS

Έκπληκτοι οι φαρμακοποιοί διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν ατομικές συσκευασίες στα τεστ συγκεκριμένης εταιρείας.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, μεγάλη αναστάτωση προκάλεσαν στα φαρμακεία οι παραδόσεις των self-test, καθώς οι φαρμακοποιοί διαπίστωσαν ότι οι παραδόσεις της εταιρείας Roche είναι πολυσυσκευασίες οι οποίες περιέχουν 25 self-test.

Μέσα στις συσκευασίες περιλαμβάνονται:

• 25 Αναλυτικές οδηγίες του συγκεκριμένου test με φωτογραφική αναπαράσταση

• 25 Τεμάχια με βαμβακοφόρο στυλεό (μπατονέτα) για τη λήψη ρινικού επιχρίσματος

• 25 Δοκιμαστικοί σωλήνες με ενσωματωμένο το υγρό αντιδραστήριο

• 25 Ειδικά προσαρμοζόμενα πώματα για το σωλήνα, που λειτουργεί ως σταγονόμετρο

• 25 πλακέτες διεξαγωγής του self-test.

«Η εταιρεία όφειλε να παρέχει όλα τα ανωτέρω σε ατομικές συσκευασίες. Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι φαρμακοποιοί να διανείμουν τα αντιδραστήρια τοποθετώντας τα μέσα σε εκατομμύρια ατομικές συσκευασίες. Η πολιτεία είχε υποχρέωση να ελέγξει τη διαδικασία και να διασφαλίσει την ορθότητα των συσκευασιών.

Λόγω των παραλείψεων αυτών, οι πολίτες ταλαιπωρούνται με μεγάλο χρόνο αναμονής αφού οι φαρμακοποιοί είναι αναγκασμένοι να ετοιμάζουν τις ατομικές συσκευασίες για τον καθένα» τονίζει ο ΠΦΣ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, το πρόβλημα αφορά μόνο στη συγκεκριμένη εταιρεία και οι επόμενες παραδόσεις των άλλων εταιρειών θα περιέχουν ατομικές συσκευασίες. Ωστόσο, ο ΠΦΣ τονίζει: «Απαιτούμε από την Πολιτεία να μεριμνήσει και να διασφαλίσει ότι τα τεστ των επομένων διαγωνισμών να είναι αποκλειστικά σε ατομικές συσκευασίες. Οι φαρμακοποιοί έχουν τη διάθεση να συμβάλλουν και να προσφέρουν στην επιτυχία του εγχειρήματος και το έχουν αποδείξει από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας. Δεν είναι όμως δυνατόν να επιφορτίζονται και με την αντιμετώπιση τέτοιων αστοχιών και παραλείψεων».

ΦΣΘ: 60.000 self-test έως αύριο στα φαρμακεία

Στα ράφια των φαρμακείων της Θεσσαλονίκης θα βρίσκονται το αργότερο έως αύριο τα self tests κατά της COVID-19. Η προμήθειά τους γίνεται σταδιακά και η πρώτη παρτίδα περιλαμβάνει τουλάχιστον 60.000 τεστ αυτοδιάγνωσης, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 75 για κάθε φαρμακείο.

Στο μεταξύ, σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί και η πλατφόρμα στην οποία οι φαρμακοποιοί θα μπαίνουν για να αναζητούν με τον ΑΜΚΑ του πολίτη αν αυτός δικαιούται να λάβει το τεστ και στη συνέχεια να τον καταχωρούν. Εάν η πλατφόρμα δεν ενεργοποιηθεί, δεν είναι δυνατή η διάθεση των self-test.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, προτεραιότητα έχουν οι μαθητές Λυκείου ηλικίας 16 έως 18 ετών και οι εκπαιδευτικοί, γεγονός που σημαίνει ότι οι άλλοι δικαιούχοι δεν πρέπει να συνωστίζονται και να ταλαιπωρούνται άδικα προσερχόμενοι στα φαρμακεία και ζητώντας να προμηθευτούν το τεστ αυτοδιάγνωσης.

«Τα φαρμακεία είναι έτοιμα για τη διάθεση των self tests. Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές στους πολίτες είναι ότι βάσει της νομοθεσίας θα διατίθενται από τα φαρμακεία δωρεάν, αλλά δεν θα διενεργούνται στα φαρμακεία. Κάθε πολίτης θα κάνει το τεστ στο σπίτι του. Φυσικά μέσα στη συσκευασία κάθε τεστ θα υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες χρήσης» εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

Παράλληλα απευθύνει έκκληση σε μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς να προτιμήσουν να προμηθευτούν τα τεστ αύριο και μεθαύριο, καθώς όλα τα φαρμακεία θα είναι ανοιχτά και να αποφύγουν το Σάββατο και την Κυριακή οπότε θα λειτουργούν μόνο τα εφημερεύοντα φαρμακεία, γλιτώνοντας το συνωστισμό και την ταλαιπωρία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχολεία: H κυβέρνηση εισηγείται να ανοίξουν και οι τρεις τάξεις του Λυκείου