ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο AstraZeneca: Πολύ σπάνιες οι θρομβώσεις λέει ο ΕΜΑ – Δείτε LIVE τη συνέντευξη Τύπου

Εμβόλιο AstraZeneca: Πολύ σπάνιες οι θρομβώσεις λέει ο ΕΜΑ – Δείτε LIVE τη συνέντευξη Τύπου
AP Images

Η Επιτροπή Ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) κατέταξε στις πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca τις θρομβώσεις. Αυτή την ώρα η συνέντευξη Τύπου του ΕΜΑ, στις 19:00 η συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της ΕΕ.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τοποθετείται επισήμως για ακόμα μια φορά σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca. Το απόγευμα της Τετάρτης (07.04) ο ΕΜΑ σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου αναλύουν όλα τα δεδομένα και εξηγούν το θέμα των παρενεργειών, ιδίως των θρομβώσεων που έχουν θορυβήσει άπαντες, ενώ η Επιτροπή Ασφάλειας του Οργανισμού σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε ότι οι ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι πολύ σπάνιες.

Μετά τις ανακοινώσεις από τους αξιωματούχους του ΕΜΑ, θα ακολουθήσει συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συμμετοχή του Βασίλη Κικίλια από πλευράς Ελλάδας, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 19:00.

Δείτε LIVE τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ

Επιτροπή Ασφάλειας ΕΜΑ: Περισσότερα τα οφέλη από τους κινδύνους

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ασφαλείας του ΕΜΑ (PRAC), αναφέρει πως το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε είναι ότι οι ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια, πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του Vaxzevria, όπως ονομάζεται πλέον το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως «Κατά την ολοκλήρωσή της, η επιτροπή έλαβε υπόψη όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των συμβουλών μιας ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων. Ο EMA υπενθυμίζει στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και σε άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο να παραμένουν ενήμεροι για την πιθανότητα εμφάνισης πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις αναφερόμενες περιπτώσεις έχουν συμβεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Η PRAC σημείωσε ότι οι θρόμβοι αίματος εμφανίστηκαν σε φλέβες στον εγκέφαλο (θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου, CVST) και στην κοιλιά (θρόμβωση σπληνικών φλεβών) και στις αρτηρίες, μαζί με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων και μερικές φορές αιμορραγία.

Η επιτροπή διενήργησε εμπεριστατωμένη ανασκόπηση 62 περιπτώσεων θρόμβωσης εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου και 24 περιπτώσεων θρόμβωσης σπλαχνικής φλέβας που αναφέρθηκαν στη βάση δεδομένων ασφάλειας των φαρμάκων της ΕΕ (EudraVigilance) στις 22 Μαρτίου 2021, 18 από τα οποία ήταν θανατηφόρα. Οι περιπτώσεις προέρχονταν κυρίως από αυθόρμητα συστήματα αναφοράς του ΕΟΧ και του ΗΒ, όπου περίπου 25 εκατομμύρια άτομα είχαν λάβει το εμβόλιο.

Η COVID-19 σχετίζεται με κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου. Ο αναφερόμενος συνδυασμός θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων είναι πολύ σπάνιος και τα συνολικά οφέλη του εμβολίου στην πρόληψη της COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών.

Η επιστημονική αξιολόγηση του EMA υποστηρίζει την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των εμβολίων COVID-19. Η χρήση του εμβολίου κατά τη διάρκεια εκστρατειών εμβολιασμού σε εθνικό επίπεδο θα λαμβάνει επίσης υπόψη την κατάσταση πανδημίας και τη διαθεσιμότητα εμβολίων σε κάθε κράτος μέλος.

Μία εύλογη εξήγηση για το συνδυασμό θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων είναι μια ανοσοαπόκριση, οδηγώντας σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτήν που παρατηρείται μερικές φορές σε ασθενείς που έλαβαν ηπαρίνη (θρομβοπενία που προκαλείται από ηπαρίνη, HIT). Η PRAC ζήτησε νέες μελέτες και τροποποιήσεις σε συνεχιζόμενες μελέτες για την παροχή περισσότερων πληροφοριών και θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες που απαιτούνται.

Η PRAC τονίζει τη σημασία της άμεσης εξειδικευμένης ιατρικής θεραπείας. Αναγνωρίζοντας τα σημάδια των θρόμβων στο αίμα και των χαμηλών αιμοπεταλίων και τη θεραπεία τους νωρίς, οι επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να βοηθήσουν όσους επηρεάζονται κατά την ανάρρωσή τους και να αποφύγουν επιπλοκές».

Πότε πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια οι πολίτες

Η Επιτροπή Ασφαλείας του ΕΜΑ, στην ίδια ανακοίνωσε δίνει οδηγίες στους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca, αναφορικά με συμπτώματα που τυχόν θα εμφανίσουν. Αναλυτικά

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πόνος στο στήθος
  • Πρήξιμο στα πόδια
  • Επίμονος κοιλιακός πόνος
  • Νευρολογικά συμπτώματα, επίμονοι πονοκέφαλοι ή θολή όραση
  • Μικροσκοπικά σημεία αίματος κάτω από το δέρμα πέρα από το σημείο εμβολιασμού

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κυπαρισσία Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Τον σκότωσε γιατί δεν του συνέδεσε το κινητό–Θρήνος για τον 39χρονο