ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο Pfizer: Μια δόση δεν φτάνει για να προστατεύσει από τις μεταλλάξεις

Εμβόλιο Pfizer: Μια δόση δεν φτάνει για να προστατεύσει από τις μεταλλάξεις
InTime

 «Συναγερμός» από βρετανική έρευνα για το εμβόλιο της Pfizer που υποστηρίζει ότι η μια δόση δεν αρκεί για να προσφέρει προστασία από τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού.

Μία μόνο δόση από το εμβόλιο της Pfizer κατά της COVID-19 είναι ενδεχόμενο να μην προκαλέσει μία ικανοποιητική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος για την προστασία από νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, εκτός των ανθρώπων που έχουν ήδη νοσήσει από την COVID-19, όπως εντόπισε μία έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η έρευνα έγινε υπό την καθοδήγηση του Αυτοκρατορικού Κολεγίου του Λονδίνου (Imperial College) εξετάζοντας τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος σε εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα της Βρετανίας, αφού είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer.

Η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι, που είχαν προηγούμενα ελαφρά συμπτώματα ή ήταν ασυμπτωματικοί, είχαν αναπτύξει ενισχυμένη προστασία κατά των πιο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών, που εντοπίστηκαν στη Βρετανία και στη Νότια Αφρική.

Ωστόσο, το ανοσοποιητικό σύστημα μετά την πρώτη δόση, ήταν πιο αδύναμο στους ανθρώπους που δεν είχαν προηγούμενα μολυνθεί, αφήνοντας τους πιθανώς ακάλυπτους έναντι των κινδύνων μόλυνσης από τα παραλλαγμένα στελέχη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν σήμερα, οι επιστήμονες που είχαν την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας.

Αίτημα στον ΕΜΑ για επέκταση εμβολιασμών σε παιδιά 12-15 ετών

Aίτημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για τη χορήγηση του εμβολίου για Covid - 19 σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών κατέθεσαν οι εταιρίες Pfizer - BioNTech. Να σημειωθεί ότι ο ΕΜΑ έχει προς το παρόν παράσχει έγκριση για εμβολιασμό των ατόμων από 16 ετών και πάνω με το σκεύασμα των Pfizer και BioNTech στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι κλινικές δοκιμές σε νεότερες ηλικίες, σε δείγμα άνω των 2.250 ατόμων, δείχνουν ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για το εμβόλιο και στην πρώτη εφηβεία.

Σε ανάρτησή του στο twitter ο εκτελεστικός διευθυντής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ανέφερε: «Μοιραζόμαστε την πιεστική ανάγκη για να επεκτείνουμε το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech για να συμπεριλάβουμε και νεότερους πολίτες. Σήμερα, με υπερηφάνεια, καταθέσαμε αίτηση στον ΕΜΑ για την επέκταση της άδειας για τους εφήβους των ηλικιών 12 έως 15 ετών».

* Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 2.155 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - Στους 802 οι διασωληνωμένοι, 66 θάνατοι σε ένα 24ωρο