ΥΓΕΙΑ

«Βόμβα» του Μπουρλά της Pfizer: Τρίτη δόση εμβολίου μετά από 8 μήνες και έπειτα μία φορά τον χρόνο

«Βόμβα» του Μπουρλά της Pfizer: Τρίτη δόση εμβολίου μετά από 8 μήνες και έπειτα μία φορά τον χρόνο

Ο πρόεδρος της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας αποκάλυψε ότι η ουσία στην οποία δουλεύει η εταιρεία έχει δείξει ότι σκοτώνει τον ιό και είναι πολύ ασφαλής.

Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μίλησε το απόγευμα της Παρασκευής (14/05) ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, με θέμα την πανδημία του κορονοϊού και, φυσικά, τα εμβόλια και τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Ο Αλμπερτ Μπουρλά, μιλώντας στα Ελληνικά, αναφέρθηκε αρχικά στη θέση που έχει εκφράσει κατά της απελευθέρωσης των πατεντών για τα εμβόλια, υποστηρίζοντας πως «ακόμα και αν ελευθερώναμε τις πατέντες, θα χρειαζόταν 2-3 χρόνια για τον οποιονδήποτε να στήσει την απαραίτητη υποδομή και αρκετά δισεκατομμύρια».

«Δεν είναι η καλή θέληση που παράγει καινοτομίες. Είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων. Και η συγκέντρωση των επιστημόνων που αξιοποιούν αυτά τα κεφάλαια», υπογράμμισε. «Για να έχουμε μία εύρωστη φαρμακευτική βιομηχανία πρέπει να έχουμε προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας γιατί δεν υπάρχει τίποτα άλλο από πνευματική ιδιοκτησία», σημείωσε.

Όπως τόνισε, στο θέμα της τιμής η εταιρεία ήδη παράσχει εμβόλια ακόμα και σε τιμή κόστους, αναλόγως με τις οικονομικές δυνατότητες των κρατών που το αγοράζουν.

Ως προς το θέμα της παραγωγής οι εταιρείες έχουν ήδη τη δυνατότητα να παράγουν στα επίπεδα που χρειάζεται; Ο στόχος της Pfizer είναι να παράγει 3 δισ. δόσεις για όλο τον κόσμο φέτος και 4 δισ. δόσεις το 2022.

Σχετικά με το ζήτημα την παραγωγής ενός φαρμάκου «που να μπορούμε να το πάρουμε στο σπίτι», ο κ. Μπουρλά αποκάλυψε ότι η ουσία στην οποία δουλεύει η εταιρεία έχει δείξει ότι σκοτώνει τον ιό και είναι πολύ ασφαλής. Συμπεράσματα για την ουσία αυτή «θα έχουμε μετά το καλοκαίρι. Η επιστήμη είναι σαν τον έρωτα. Προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση αλλά κάποιες φορές ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευση. Προς το παρόν όμως είμαι αισιόδοξος, αυτή η ουσία με την οποία πειραματιζόμαστε σκοτώνει in vitro τον ιό, σκοτώνει επίσης τον ιό σε πειραματόζωα, και βοηθάει τον άνθρωπο με προβλήματα στους πνεύμονες και την τραχεία».

Ως προς το πόσο διαρκεί η ανοσία, ο κ. Μπουρλά είπε ότι το εμβόλιο της Pfizer καλύπτει τουλάχιστον έξι μήνες και πρόσθεσε ότι η πρόβλεψή του είναι ότι θα χρειαστεί μία τρίτη δόση στους 8-12 μήνες.

Σε ερώτηση αν θα χρειαστεί επανάληψη του εμβολιασμού κάθε χρόνο, ο ίδιος δήλωσε ότι η πρόβλεψή του είναι ότι «θα έχουμε ετήσιους εμβολιασμούς μετά την τρίτη δόση».

Για την ανησυχία που εκφράζεται για τις μεταλλάξεις του ιού, ο Άλμπερτ Μπουρλά διαβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία μετάλλαξη που να ξεφεύγει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ράγισαν καρδιές για την Καρολάιν: Ο σύζυγος της 20χρονης είπε «αντίο» με το μωρό τους αγκαλιά