ΥΓΕΙΑ

Παθήσεις του θυρεοειδούς εμφανίζονται μετά από σοβαρή λοίμωξη COVID-19

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
INTIME NEWS

Η Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς είναι αφιερωμένη στους ασθενείς με COVID-19 που αναπτύσσουν παθήσεις του θυρεοειδούς.

Η 25η Μαΐου καθιερώθηκε το 2008 από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Θυρεοειδούς ως Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς και στη συνέχεια υιοθετήθηκε ως ημέρα εορτασμού και από άλλες ενδοκρινολογικές επιστημονικές εταιρείες ανά τον κόσμο. Σκοπός της ημέρας αυτής είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις παθήσεις του θυρεοειδούς και τη σημασία που έχει η φυσιολογική λειτουργία του για την υγεία και το «ευ ζην».

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς αυξάνονται συνεχώς σε όλον τον κόσμο. Η αυτοάνοση χρόνια θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η πιο συχνή ενδοκρινική πάθηση, παρουσιάζει ιδιαίτερη αύξηση ως αποτέλεσμα της συνεχούς επιρροής διαφόρων περιβαλλοντικών παραγόντων στη γενετική προδιάθεση με την οποία γεννιούνται πολλά άτομα. Τα αυτοάνοσα νοσήματα του θυρεοειδούς αυξάνονται και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αποτελούν, μαζί με το πρόβλημα της ιωδοπενίας, τη δεύτερη πιο συχνή διαταραχή της κύησης παγκοσμίως. Αύξηση παρουσιάζει και ο καρκίνος του θυρεοειδούς, που είναι ο τέταρτος ταχύτερα αυξανόμενος καρκίνος στον κόσμο.

Το Τμήμα Θυρεοειδούς της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας εορτάζει εδώ και χρόνια την ημέρα αυτή με διάφορες εκδηλώσεις κοινωνικής προσφοράς των μελών του. Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς είναι αφιερωμένη στους ασθενείς με COVID-19 που αναπτύσσουν παθήσεις του θυρεοειδούς. Οι μετά την COVID-19 παθήσεις του θυρεοειδούς παρουσιάζονται σε πολλούς ασθενείς με σοβαρή μορφή της λοίμωξης, που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. Συνήθως εκδηλώνονται 1-2 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη, αλλά ευτυχώς η πορεία τους είναι μάλλον ήπια.

Το Τμήμα Θυρεοειδούς της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας συνιστά έλεγχο της λειτουργίας του θυρεοειδούς σε όλους τους ασθενείς με ιστορικό σοβαρής λοίμωξης COVID-19. Συνιστά επίσης επανέλεγχο στους ασθενείς με γνωστές παθήσεις του θυρεοειδούς που νόσησαν με COVID-19, για τυχόν έγκαιρη αναπροσαρμογή της θεραπείας τους. Τέλος, διοργανώνει ειδική διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση (webinar), στην οποία θα παρουσιασθούν, μεταξύ άλλων, νεότερα δεδομένα για την COVID-19 και τον θυρεοειδή. Το webinar θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαΐου 2021 στις 15:30. Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βασιλακόπουλος στο Newsbomb.gr: Τι πρέπει να κάνουν εμβολιασμένοι που έρχονται σε επαφή με κρούσμα