ΕΛΛΑΔΑ

Βασιλακόπουλος στο Newsbomb.gr: Τι πρέπει να κάνουν εμβολιασμένοι που έρχονται σε επαφή με κρούσμα

Βασιλακόπουλος στο Newsbomb.gr: Τι πρέπει να κάνουν εμβολιασμένοι που έρχονται σε επαφή με κρούσμα

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Λεπτομέρειες σχετικά με τον εμβολιασμό των πολιτών που έχουν νοσήσει και ξεπεράσει τη Covid-19 έδωσε χθες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών – Διευκρινήσεις από τον καθηγητή πνευμονολογία του ΕΚΠΑ, Θεόδωρο Βασιλακόπουλο στο Newsbomb.gr σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν εμβολιασμένοι που έρχονται σε επαφή με κρούσμα – «H φυσική νόσηση, αποτελεί στην ουσία την “πρώτη δόση” του εμβολίου»

Όπως ανέφερε χθες (24/5) η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου: «η διάρκεια των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του ιού ήταν μεγάλης διάρκειας, μεγαλύτερης διάρκειας από αυτή που πιστεύαμε αρχικά. Δίνει διάρκεια μεγαλύτερη από τους 12 μήνες. Έτσι αποφασίστηκε η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος με μία δόση εμβολίου. Ο χρόνος που αποφασίστηκε για να δοθεί η δόση είναι 6 έως 12 μήνες».

Για το θέμα μίλησε στο Newsbomb.gr o καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Σύμφωνα με όσα ανέφερε: «αυτός που έχει φυσική νόσηση από Covid-19 χωρίς εμβολιασμό, έχει μικρότερη προστασία από αυτόν που είναι πλήρως εμβολιασμένος. Κάνει, δηλαδή, μικρότερη ανοσολογική απάντηση. Αυτός, όμως, που έχει νοσήσει και μετά κάνει και μία δόση εμβολίου έχει μεγαλύτερη ανοσολογική απάντηση από αυτόν που έχει κάνει δύο δόσεις εμβολίου”.

Σύμφωνα με τον καθηγητή η φυσική νόσηση, αποτελεί στην ουσία την «πρώτη δόση» του εμβολίου.

Σε σχέση με όσους έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις και έχει παρέλθει διάστημα 14 ημερών μετά τον εμβολιασμό τους, αλλά και οι νοσούντες που έχουν ξεπεράσει τον κορονοϊό κατά το τελευταίο 6μηνο, ο κ. Βασιλακόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν χρειάζεται να τεθούν σε απομόνωση, αν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. «τα άτομα αυτά, έχουν ελάχιστες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό, ακόμη και εάν έχουν μολυνθεί», υπογραμμίζει ο καθηγητής .

Τέλος σε ότι αφορά όσους είχαν νοσήσει από Covid-19 πριν από ένα χρόνο ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε: «Αν κάποιος είχε νοσήσει με το πρώτο κύμα πέρυσι, δεν υπάρχει σχετική μελέτη τι γίνεται με τον εμβολιασμό. Αλλά η επιστημονική γνώση λέει ότι είναι τελείως διαφορετικό να έχω νοσήσει πέρυσι κι αλλιώς πριν από 2 ή 3 μήνες. Δεν γνωρίζουμε αν επαρκεί μία δόση ή χρειάζονται δύο. Αυτοί είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί να κάνουν δύο δόσεις».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αυστηρές κυρώσεις αποφάσισαν οι «27» ηγέτες: Μπλοκάρουν τη Λευκορωσία από τον εναέριο χώρο της ΕΕ