ΥΓΕΙΑ

Ράπτη: Νέες κτηριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου Χανίων

ΧΑΝΙΑ
ΥΠ. ΥΓ.

Την Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων καθώς και κοινοτικές- εξωνοσοκομειακές δομές Ψυχικής Υγείας οι οποίες υπάγονται στο νοσοκομείο, επισκέφθηκε την Πέμπτη (10/06/2021) η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων της κυρίας Ράπτη βρέθηκε η αξιοποίηση του κληροδοτήματος «Μαλινάκη» και η ένταξη έργων Ψυχικής Υγείας στη νέα Προγραμματική Περίοδο του Δήμου Χανίων.

Η υφυπουργός Υγείας συναντήθηκε με τον διοικητή του Γ.Ν. Χανίων, Γιώργο Μπέα, τον αναπληρωτή διοικητή, Μάνο Μπολώτη και το υγειονομικό προσωπικό, όπου σε ευρεία σύσκεψη εξετάστηκαν τα ζητήματα του Ψυχιατρικού τομέα του νοσοκομείου. Επίσης, παρουσιάστηκε η μελέτη της αξιοποίησης του κληροδοτήματος «Μαλινάκη» για την επέκταση της Ψυχιατρικής Κλινικής, η οποία αφορά νέες κτηριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ. Στην παρουσίαση παρέστη και ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, υπό την ιδιότητα του προέδρου του κληροδοτήματος «Μαλινάκη», καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Χανίων Νίκος Καλογερής.

Μετά τη σύσκεψη, η υφυπουργός Υγείας δήλωσε: «Με χαρά επισκέπτομαι σήμερα τα Χανιά, μια πόλη που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην Ψυχική Υγεία, αφού εδώ έγιναν από τα πρώτα βήματα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης όταν το 2006, με Κυβέρνηση ΝΔ και Υπουργό τον κ. Ν. Κακλαμάνη, έκλεισε το Ψυχιατρείο Χανίων και αποχώρησε ο τελευταίος ασθενής. Σήμερα, η προσπάθεια συνεχίζεται με στόχο όσο το δυνατόν ποιοτικότερες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για το γενικό πληθυσμό.

Μελετήσαμε από κοινού με τη Διοίκηση την αξιοποίηση του κληροδοτήματος "Μαλινάκη", για την επέκταση της Ψυχιατρικής Κλινικής, έργο που θα αναβαθμίσει και θα εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, όχι μόνο στην Π.Ε. Χανίων, αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη.

Άκουσα με προσοχή τις ανάγκες ενίσχυσης σε προσωπικό. Κάποιες από αυτές έχουν ήδη δρομολογηθεί. Επίσης, με χαρά διαπίστωσα το εξαιρετικό έργο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και κυρίως την κατ’ οίκον νοσηλεία των ασθενών, τομέας που θα στηριχθεί και θα αναπτυχθεί περαιτέρω.

Ήδη, το Υπουργείο Υγείας κατά το σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις κοινοτικές υπηρεσίες, στις Κινητές Μονάδες και στην κατ’ οίκον φροντίδα».

Επίσης, η κυρία Ράπτη συμμετείχε σε σύσκεψη στην Π.Ε. Χανίων με τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, με αντικείμενο την ένταξη έργων Ψυχικής Υγείας στη νέα Προγραμματική Περίοδο και την ανάπτυξη ανάλογων δράσεων εκ μέρους του Δήμου. Τέλος, η υφυπουργός Υγείας επισκέφθηκε τη Μονάδα Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης (ΜΟΘΕ) Χανίων του ΟΚΑΝΑ, συνοδευόμενη από τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Αθανάσιο Θεοχάρη και τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Δημητριάδη.

Προσλήψεις και νέες κλίνες νοσηλείας

Για την ενίσχυση των δομών ψυχικής υγείας των Χανίων, η υφυπουργός Υγείας ανακοίνωσε ειδικότερα:

«Το προσεχές διάστημα επίκειται η άμεση δημοπράτηση του κληροδοτήματος "Μαλινάκη" για την επέκταση της Ψυχιατρικής Κλινικής, η οποία αφορά νέες κτηριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και τη δημιουργία τριάντα νέων κλινών, είκοσι ανοιχτής νοσηλείας και δέκα κλειστής νοσηλείας, προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ενισχύονται οι υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας στην Π.Ε. Χανίων με προσλήψεις. Ειδικότερα, ενισχύεται το Γ.Ν. Χανίων "Ο Άγιος Γεώργιος", με πρόσληψη ενός επικουρικού Ψυχιάτρου που θα ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Περαιτέρω, ενισχύεται το Κέντρο Ψυχικής Υγείας με προκήρυξη θέσης ενός μόνιμου Παιδοψυχιάτρου καθώς και η Κινητή Μονάδα του με όχημα και οδηγό, μέσω του τακτικού προϋπολογισμού της 7ης ΥΠΕ.

Τέλος, ενισχύονται η Ψυχιατρική Κλινική και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας με νοσηλευτικό προσωπικό, μέσω της ήδη δρομολογημένης διαδικασίας πρόσληψης ειδικευομένων νοσηλευτών Ψυχικής Υγείας στις Ψυχιατρικές δομές της χώρας. Η σχετική νομοθετική διάταξη συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή άμεσα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, η «κόκκινη γραμμή» της Αθήνας και ο ρόλος των ΗΠΑ

Ροή Ειδήσεων