ΕΘΝΙΚΑ

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, η «κόκκινη γραμμή» της Αθήνας και ο ρόλος των ΗΠΑ

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, η «κόκκινη γραμμή» της Αθήνας και ο ρόλος των ΗΠΑ
InTime

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα.

Η ελληνική πλευρά είναι απολύτως προετοιμασμένη σε όλα τα επίπεδα για το τετ-α-τετ των δύο ανδρών, με τον Έλληνα πρωθυπουργό όλο το προηγούμενο διάστημα να επιδίδεται σε ένα σπριντ σε επίπεδο διεθνών επαφών, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων της χώρας αλλά και την ανάδειξη της προβληματικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Παράλληλα η Αθήνα ποντάρει στη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία, μετά τη διαβεβαίωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα θέσει ευθέως στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο. Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της επιτροπής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο κ. Μπλίνκεν ενστερνίστηκε τις ανησυχίες που εξέφρασε ο γερουσιαστής για τη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες βαθύτατα προβληματικές.

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των S400 με κυριότερη την ακύρωση της αγοράς των F35, ενώ η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων έχει παγώσει τις διπλωματικές σχέσεις αναμεσά στις δυο χώρες.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει ότι ο μόνος τρόπος να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική, τονίζοντας πως το μόνο θέμα συζήτησης μεταξύ των δύο χωρών είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Και επειδή η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρμαχος του διαλόγου και των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, εμφανίζεται διατεθειμένη να συνεχίσει να συζητά για το ένα και μοναδικό θέμα των θαλασσίων ζωνών και να μην δέχεται επ’ ουδενί της διεύρυνση της ατζέντας που επιδιώκει η Αγκυρα. Με την παραπάνω «κόκκινη» γραμμή θα συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ όσο και στη Σύνοδος των «27» ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 – 25 Ιουνίου, η οποία θα εξετάσει τη συνολική συμπεριφορά της Άγκυρας.

Εν τω μεταξύ σήμερα πραγματοποιείται στην Αθήνα η σύνοδος των υπουργών των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU-Med7), με σκοπό την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των EU-Med7, που θα διεξαχθεί στη χώρα μας τον προσεχή Σεπτέμβριο. Η υπουργική σύνοδος θα πραγματοποιηθεί, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών, με ομιλία του στις 10:00, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Στην ατζέντα της υπουργικής Συνόδου περιλαμβάνονται τα θέματα της διαχείρισης της πανδημίας, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Next Generation EU), της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, του ευρωπαϊκού πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, της μετανάστευσης, της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, της συνεργασίας με τις χώρες Νότιας Γειτονίας ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο ζήτημα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.