ΥΓΕΙΑ

Καθηγητής Φαρμακολογίας: Τα εμβόλια κορονοϊού δεν προστατεύουν από μόλυνση αλλά από κακή μόλυνση

Εμβόλίο κορονοϊός
INTIME

Διευκρινίσεις για τα εμβόλια κορονοϊού έδωσε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας εξηγώντας ότι προστατεύουν από την κακή μόλυνση

Διευκρινίσεις για τα εμβόλια κορονοϊού έδωσε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, σύμφωνα με τον οποίο «τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν έχουν κατασκευαστεί για να μην κολλάς και να μην μεταδίδεις».

«Αυτός που εμβολιάζεται δεν προστατεύεται από την μόλυνση, αλλά από την κακή μόλυνση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί ο εμβολιασμένος να μεταδώσει τον ιό. Μεταδίδει, αλλά ίσως λιγότερο, όπως λέμε και για τα παιδιά ότι μεταδίδουν λιγότερο τον ιό» συμπλήρωσε ο κ. Κούβελας.

Σύμφωνα με τον ίδιο «τη μεγαλύτερη ανάγκη για εμβολιασμό την έχουν τα άτομα που είναι γύρω στα 80 έτη, αυτοί που είναι ευπαθείς, είναι οι άνθρωποι που είναι πάνω από 70 ετών, βάζουμε πάνω από 60 ετών και αν έχουν και θέματα όπως η παχυσαρκία».

Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ είπε ότι λανθασμένα, κατ΄ εκείνον, «το πρόγραμμα εμβολιασμού απευθύνεται στα παιδιά για να χτιστεί τείχος ανοσίας».

«Τα παιδιά δεν κινδυνεύουν, αλλά αντίθετα τους αυξάνουμε τον κίνδυνο θρομβώσεων που θα δημιουργήσει πρόβλημα στην υπόλοιπη ζωή τους» συμπλήρωσε.

Ο ίδιος έθεσε ερωτήματα και για τη διάρκεια της ανοσίας από τα εμβόλια λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μας είπαν 6 με 9 μήνες. Ο πατέρας μου είναι 91 ετών και εμβολιάστηκε τον Γενάρη. Τον Ιούνιο είναι ακάλυπτος; Θα πρέπει να τον εμβολιάσω ξανά τον Σεπτέμβριο; Θα πρέπει να κάνουμε μια έρευνα, μια χημική έρευνα αντισωμάτων για να δούμε τα αποτελέσματα».

Κατά τον ίδιο «ο ανεμβολίαστος πείθεται από τον γιατρό του. Δεν θα ακούσει κανένας έναν δημοσιογράφο στην τηλεόραση. Αυτό δεν έγινε καθόλου. Ο πολίτης βλέπει τον γιατρό του πολύ συχνά. Αν του πει “θα πάρεις αυτό το χάπι για την πίεση και θα κάνεις και το εμβόλιο”, τότε θα το κάνει. Αλλά δεν δόθηκε βάση, από καμία κυβέρνηση στην Ελλάδα, από κανένα κόμμα, η πρωτοβάθμια υγεία».

Ο Κούβελας ανέφερε ακόμη πως «δεν υπάρχει πανδημία χωρίς θανάτους. Το ζήτημα είναι τους περιορίσουμε στο ελάχιστο. Δεν πήραμε μέτρα προστασίας άμεσα, δεν έχουμε οικογενειακούς γιατρούς».

Σχετικά με τα μέτρα για τους κλειστούς χώρους στην εστίαση, ο κ. Κούβελας εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του: «Δεν γίνεται να κάνουμε διακρίσεις ανάμεσα σε ανθρώπους».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σύψας: Χαμηλότερος από το 2020 ο κίνδυνος καραντίνας αλλά δεν είναι μηδέν