ΕΛΛΑΔΑ

Προνόμια εμβολιασμένων: Πώς θα λειτουργούν μπαρ, εστιατόρια – Τι ισχύει για τα γήπεδα

Προνόμια εμβολιασμένοι
INTIME

Τη λειτουργία αμιγών για εμβολιασμένους χώρων ή μεικτών με την παρουσία και μη εμβολιασμένων από τον Ιούλιο ανακοίνωσαν Άδωνις Γεωργιάδης και Γιώργος Γεραπετρίτης εξειδικεύοντας τα προνόμια των εμβολιασμένων

Τα προνόμια των εμβολιασμένων σε εστίαση, κινηματογράφους, θέατρα και γήπεδα παρουσίασαν ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Γιώργος Γεραπετρίτης εξηγώντας ότι το σχέδιο αφορά τη δημιουργία αμιγών χώρων για εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει και αποκτήσει φυσική ανοσία και μεικτών χώρων όπου θα παρευρίσκονται και μη εμβολιασμένοι.

Όπως εξήγησαν οι δύο υπουργοί οι δύο κατηγορίες χώρων θα έχουν διαφορετικές πληρότητες και διαφορετικές προϋποθέσεις εισόδους σε αυτούς.

Ο κάθε χώρος θα χαρακτηρίζεται ανάλογα με την επιλογή της κάθε επιχείρησης.

Δείτε τις ανακοινώσεις:

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν επιβεβαιώνουν πλήρως τα όσα είχε αποκαλύψει στο Newsbomb.gr και την Όλγα Τρέμη στο Meeting Point την περασμένη Παρασκευή ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Όπως είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα έχουμε κλειστούς χώρους και ανοιχτούς χώρους όπως οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, η εστίαση και τα γήπεδα και τα μεγάλα κέντρα διασκέδασης όπου θα υπάρχει διαβάθμιση

Σύμφωνα με το σχέδιο οι χώροι θα χωρίζονται είτε σε χώρους μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες είτε σε μικτούς όπου θα μπορούν να μπαίνουν και μη εμβολιασμένοι.

Όπως ειπώθηκε στους αμιγείς χώρους θα είναι είτε εμβολιασμένοι είτε όσοι έχουν νοσήσει 6 μήνες και έχουν φυσική ανοσία

Στους μεικτούς θα μπαίνει πληθυσμός με rapid test

Συγκεκριμένα

  • Οι αμιγείς χώροι είναι χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.
  • Οι μεικτοί χώροι είναι χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις κάθε μια θα δηλώνει αν η εκμετάλλευση θα είναι αμιγής ή μεικτή σε μια κεντρική πλατφόρμα και η απόφαση θα προκύπτει από σήμανση.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας για τους αμιγείς χώρους η πληρότητα θα αφορά από 75% έως 85% της συνολικής χωρητικότητας ενώ για τους μεικτούς χώρους η πληρότητα θα είναι μεταξύ 25% έως 75% της συνολικής χωρητικότητας

Η διαβάθμιση, σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, εξαρτάται από τον χώρο και πόσο μεγάλος συγχρωτισμός υφίσταται ενώ κατά περίπτωση στους αμιγείς χώρους δεν θα υπάρχει υποχρέωση να φοράνε μάσκες.

Είναι επίσης αυτονόητο, τόνισε ο κ. Γεραπατρίτης, ότι θα γίνεται έλεγχος των πιστοποιητικών στην πρώτη περίπτωση των αμιγών χώρων και των μέτρων (αποστάσεις) στη δεύτερητ των μεικτών χώρων.

Όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας η αλλαγή για τα γήπεδα θα ισχύσει από 15 Ιουλίου ενώ οι κλειστοί κινηματογράφοι και τα θέατρα που θα ανοίξουν από την 1η Ιουλίου στις 15 Ιουλίου θα μπορούν να αυξήσουν τη χωρητικότητά τους

H παρουσίαση του Άδωνι Γεωργιάδη και του Γιώργου Γεραπετρίτη για τους αμιγείς και μεικτούς χώρους

Αμιγείς χώροι

Στους κλειστούς χώρους πλην των κέντρων διασκέδασης όπως εστιατόρια και καφέ, κινηματογράφοι και θέατρα από 15 Ιουλίου η λειτουργία θα είναι με 85% πληρότητα

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε κινηματογράφους και θέατρο

Οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων τους

Στα υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα και κλαμπ) η πληρότητα θα είναι στο 60%

Μεικτοί χώροι

Η πληρότητα σε εστιατόρια, κινηματογράφους, θέατρα θα είναι στο 50%

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε θέατρα/σινεμα

Οι μη εμβολιασμένοι θα πρέπει να έχουν αρνητικό rapid test

Οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων

Στα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης που ανοίγουν από την Παρασκευή, 2 Ιουλίου,η πληρότητα είναι έως 25% και υποχρεωτικό rapid test των μη εμβολιασμένων με τον κ. Γεωργιάδη να εξηγεί ότι η μικρότερη χωρητικότητα αποφασίστηκε επειδή θα υπάρχει η δυνατότητα να υπάρχουν και όρθιοι

Γήπεδα

Όπως ανακοινώθηκε τα κλειστά και ανοιχτά γήπεδα που ανοίγουν μετά τις 15 Ιουλίου προβλέπονται μόνο αμιγείς χώροι για εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

Η πληρότητα θα είναι στο 85%

Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων τους

Έτσι θα λειτουργούν οι αμιγείς και οι μεικτοί χώροι

Ο τριπλός στόχος

Ανοίγοντας την παρουσίαση ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι ο στόχος της στρατηγικής ενίσχυσης του εμβολιασμού είναι τριπλός:

Ο πρώτος να προσφερθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες γιατί ο εμβολιασμός είναι το διαβατήριο υγείας για την πατρίδα

Ο δεύτερος είναι να δημιουργήσουμε πλέγμα προστασίας σε χώρους με υψηλό συγχρωτισμό

Ο τρίτος είναι να αποκατασταθεί σταδιακά η ελευθερία όσων έχουν ήδη εμβολιαστεί

«Η πρώτη δέσμη μέτρων αφορά την πληροφόρηση του κοινού, δηλαδή την πειθώ. Σε αυτή την κατεύθυνση υπάρχει μια καμπάνια που θα ενταθεί. Ο δεύτερος πυλώνας αποτελεί τη διευκόλυνση της κίνησης σε συγκεκριμένους χώρους για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ο τρίτος πυλώνας συνιστά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε πεδία που είναι απολύτως αναγκαία για να προστατεύεται ο πληθυσμός από τη διασπορά του κορονοϊού όπως οι υγειονομικοί.

Κλείνοντας, ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε ότι προσωπικά δεδομένα και δικαιώματα πολιτών θα γίνουν απολύτως σεβαστά. Η ανάγκη για χτίσιμο ανοσίας και επανάκτηση των ελευθεριών μας είναι αδήριτη, τόνισε εν κατακλείδι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κλοπή πίνακα του Πικάσο: Παρακολουθούσε 6 μήνες την Εθνική Πινακοθήκη - «Τον πήρα γιατί είχα πάθος»