ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Τι αλλάζει από σήμερα για τους εμβολιασμούς – Ανοίγει η πλατφόρμα για κατ’ οίκον εμβόλια

Εμβολιασμός κορονοϊός
Φωτογραφία αρχείου
INTIME

Με το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς ξεκινά η επόμενη φάση του προγράμματος «Ελευθερία» ενώ παράλληλα δίνεται πλέον η δυνατότητα για εμβολιασμό αυθημερόν με οποιοδήποτε εμβόλιο

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς όπως ανακοίνωσε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και έτσι οι γιατροί θα μπορούν να δηλώνουν τους πολίτες που έχουν δυσκολίες μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους η πιστοποίηση και η ένταξη στο πρόγραμμα εμβολιασμού των ατόμων με δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα, μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε γιατρό στην Ελλάδα, είτε δημόσιου, είτε ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τον ίδιο ενδεικτικά κριτήρια για ένταξη στο πρόγραμμα των κατ’ οίκον εμβολιασμών είναι:

  • άτομα τα οποία έχουν σοβαρή, εκτός από στη λειτουργικότητά τους, και πολύ μεγάλη δυσκολία μετακίνηση
  • πολίτες οι οποίοι βρίσκονται σε μόνιμο κλινοστατισμό, είτε σε περιπτώσεις που έχουμε βαριά ψυχική νοητική νόσο, παραδείγματος χάρη, στις περιπτώσεις Αλτσχάιμερ.

Τον εμβολιασμό θα πραγματοποιούν είτε ιδιώτες γιατροί είτε κινητά συνεργεία της Επιχείρησης Ελευθερία με τον κ. Θεμιστοκλέους να θυμίζει ότι ο κατ’ οίκον εμβολιασμός έχει ξεκινήσει στις απομακρυσμένες περιοχές «και έχουν ήδη εμβολιαστεί αρκετοί συμπολίτες μας».

Υπενθυμίζεται ότι ο κατ’ οίκον εμβολιασμός θα γίνει με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι πολίτες από σήμερα θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό με οποιοδήποτε εμβόλιο αυθημερόν, δηλαδή την ίδια μέρα, δεδομένου ότι υπάρχει διαθεσιμότητα σε εμβολιαστικό κέντρο υπενθυμίζοντας ότι από την προηγούμενη εβδομάδα έχει καταργηθεί η ποινή αποκλεισμού για αλλεπάλληλες αλλαγές των ραντεβού.

Στην ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα ρωτήθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και για το πόσο κοντά είμαστε σε πιθανή σύσταση για τρίτη δόση, ενισχυτική, με την ίδια να απαντά ότι «ομάδες όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι θα είναι από τις πρώτες που αποδεδειγμένα θα πρέπει να λάβουν μία επαναληπτική δόση εμβολίου και θα ακολουθήσουν και άλλες ομάδες που έχουμε δει και βιβλιογραφικά ότι υπολείπονται σε ανοσολογική ανταπόκριση».

«Ήδη βρισκόμαστε λίγους μήνες από το βασικό σχήμα εμβολιασμού. Επομένως, το θέμα της τρίτης δόσης, αν μπορούσε κανείς να το τοποθετήσει χρονικά, θα ήταν μετά τον Σεπτέμβρη. Ήδη έχουμε Ιούλιο» κατέληξε για το θέμα η κυρία Θεοδωρίδου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: «Δεύτερες σκέψεις» μετά τους υγειονομικούς - Ορόσημο η 1η Σεπτεμβρίου