ΥΓΕΙΑ

EU4Health: 16.800.000 ευρώ στο πρώτο κύμα του προγράμματος - Αυτά είναι τα πρώτα έργα στην Υγεία

Κικίλιας
ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στην υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων Κοινών Δράσεων του Ετήσιου Προγράμματος Εργασίας 2021, υπέγραψε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας

Ειδικότερα, στο πλαίσιο υλοποίησης των Κοινών Δράσεων του Ετήσιου Προγράμματος Εργασίας 2021 του Προγράμματος Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «EU4Health» στον τομέα της Υγείας 2021 - 2027, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι δυνητικοί Δικαιούχοι να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον συμμετοχής τους για την υλοποίηση των ακόλουθων συγχρηματοδοτούμενων Κοινών Δράσεων του προγράμματος εργασίας 2021 (πρώτο κύμα):

1. «Άμεσες επιχορηγήσεις στις αρχές των κρατών μελών: υποστήριξη συντονισμένης και ταχείας αξιολόγησης κλινικών δοκιμών για τη θεραπεία COVID-19» (AWP Ref: CP-g-01.1.2) - Προϋπολογισμός:. 2.000.000 ΕΥΡΩ».

2. «Άμεση επιχορήγηση στις αρχές των κρατών μελών: υποστήριξη για να βοηθήσουν τα κράτη μέλη να ξεκινήσουν εκστρατείες εμβολιασμού ιών ανθρώπινων θηλωμάτων μεγάλης κλίμακας (AWP Ref: DP / Cg-08.1.2) - Προϋπολογισμός: 3.800.000 ΕΥΡΩ».

3. «Άμεσες επιχορηγήσεις στις αρχές των κρατών μελών: δίκτυο ολοκληρωμένων Κέντρων Καρκίνου: Προπαρασκευαστικές δραστηριότητες για τη δημιουργία Εθνικών Κέντρων Συνολικού Καρκίνου και Δικτύωση ΕΕ (AWP Ref .: DP / C-g-10.1.2) - Προϋπολογισμός: 3.000.000 ΕΥΡΩ».

3. «Άμεσες επιχορηγήσεις στις αρχές των κρατών μελών: δίκτυο ολοκληρωμένων Κέντρων Καρκίνου: Δημιουργία νέου δικτύου εμπειρογνωμοσύνης της ΕΕ για τους καρκίνους και τις καρκινογόνες καταστάσεις (AWP Ref .: DP / C-g-10.1.3) - Προϋπολογισμός: 4.000.000 ΕΥΡΩ».

4. «Άμεσες επιχορηγήσεις στις αρχές των κρατών μελών: ενίσχυση της ηλεκτρονικής υγείας, ενσωμάτωση της τηλεϊατρικής και εξ αποστάσεως παρακολούθησης στα συστήματα υγείας και φροντίδας για την πρόληψη και τη φροντίδα του καρκίνου (AWP Ref .: DP / C-g-11.3.1) - Προϋπολογισμός: 4.000.000 ΕΥΡΩ».

Η συνολική προϋπολογισθείσα δαπάνη των παραπάνω δράσεων ανέρχεται σε 16.800.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι επιχορηγήσεις που καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπερβαίνουν το 60% των επιλέξιμων δαπανών για δράσεις σχετικές με στόχο του Προγράμματος ή για τη λειτουργία μη κυβερνητικών φορέων. Σε περιπτώσεις εξαιρετικής χρησιμότητας, η συνεισφορά της Ένωσης μπορεί να ανέλθει έως το 80% των επιλέξιμων δαπανών.

Δικαίωμα συμμετοχής για την υλοποίηση των Κοινών Δράσεων, έχουν οι:

- Αρμόδιες Αρχές (Κεντρικές Αρχές κάθε Κράτους - Μέλους, αρμόδιες την εφαρμογή της πολιτικής Δημόσιας Υγείας, καθώς και κάθε άλλη Αρχή στην οποία έχει ανατεθεί η συγκεκριμένη αρμοδιότητα). Η Αρμόδια Αρχή μπορεί να είναι και σε περιφερειακό επίπεδο, ανάλογα με την κυβερνητική δομή κάθε κράτους - μέλους. Η ορισμένη αρμόδια Αρχή δύναται να υλοποιήσει τις δράσεις της στα πλαίσια του προγράμματος, σε συνεργασία με άλλους συμμετέχοντες, οι οποίοι μπορεί να είναι Οργανισμοί με διαφορετική νομική υπόσταση, που όμως συνδέονται με την ορισμένη Αρμόδια Αρχή. Αυτοί οι συμμετέχοντες μπορεί να λαμβάνουν συγχρηματοδότηση μέσω της συμμετέχουσας «αρμόδιας Αρχής», ωστόσο δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής της συμφωνίας, η οποία θα υπογράφεται μόνο μεταξύ της Αρμόδιας Αρχής και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συνεργασία αυτή μπορεί να λαμβάνει τις ακόλουθες μορφές:

- Με συνδεδεμένους Φορείς. Οι Φορείς αυτοί συνδέονται με τους δικαιούχους, με νομική ή κεφαλαιακή σχέση και δεν περιορίζονται μόνο στα πλαίσια της Κοινής Δράσης, ούτε δύναται να έχουν δημιουργηθεί με μοναδικό σκοπό την υλοποίησή της.

Οι συνδεδεμένοι Φορείς με τον δημόσιο Τομέα, καλύπτουν διάφορα επίπεδα διοικητικής δομής, σε περίπτωση αποκεντρωμένης διοίκησης. Επίσης, αυτοί οι Φορείς μπορεί να εντάσσονται στα πλαίσια του δημόσιου Τομέα, δηλ. να λαμβάνουν δημόσια χρηματοδότηση και να παρέχουν δημόσιες ή κυβερνητικές υπηρεσίες (Εθνικά Ινστιτούτα, Σχολές Δημόσιας Υγείας, Εθνικά Ερευνητικά Κέντρα).

- Υπεργολαβία. Αφορά Μονάδες, οι οποίες έχουν συνάψει συμβόλαιο υπεργολαβίας με την ορισμένη Αρμόδια Αρχή, με σκοπό την παροχή ειδικής εμπειρογνωμοσύνης στην Κοινή Δράση.

- Συνεργαζόμενοι εταίροι. Αφορά τη συνεργασία συμβουλευτικού χαρακτήρα μεταξύ Οργανισμών και της ορισμένης Αρμόδιας Αρχής, χωρίς συμβατική σχέση και χωρίς δυνατότητα λήψης χρηματοδότησης, οι οποίοι, ωστόσο, δύνανται να συμμετέχουν σε συναντήσεις για την Κοινή Δράση με κόστη τα οποία θα αποζημιώνονται. Η συνεργασία αυτή μπορεί να βελτιώσει το τεχνικό και επιστημονικό περιεχόμενο των αποτελεσμάτων των Κοινών Δράσεων του Προγράμματος EU4Health.

Ως προθεσμία υποβολής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ενδιαφερόμενη αρμόδια Αρχή ορίζεται η Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021. Η διαδικασία επιλογής και ορισμού της συμμετέχουσας αρμόδιας Αρχής στις προαναφερόμενες Κοινές Δράσεις θα πραγματοποιηθεί από το Υπουργείο Υγείας, και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 31 Αυγούστου 2021. Για τη δεύτερη χρονική περίοδο Κοινών Δράσεων (δεύτερο κύμα), δηλαδή από 20 Σεπτεμβρίου έως 29 Οκτωβρίου 2021, θα ακολουθήσει νέα προκήρυξη.

Οι ενδιαφερόμενες αρμόδιες Αρχές οι οποίες εμπίπτουν στις κατηγορίες δυνητικών Δικαιούχων, θα πρέπει να δηλώνουν τη διοικητική και διαχειριστική επάρκεια του Φορέα, τη δυνατότητα εξασφάλισης εθνικής συμμετοχής, τη νόμιμη σύσταση και λειτουργία του Φορέα, τη συνάφεια του Φορέα με το αντικείμενο της Κοινής Δράσης, την έγκριση του υποψηφίου φορέα από το Κεντρικό Όργανο Διοίκησης στο οποίο ανήκει, την ανεξαρτησία από βιομηχανικά, εμπορικά, επιχειρηματικά ή άλλα συγκρουόμενα συμφέροντα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων: Καύσωνας διαρκείας με 43άρια