ΥΓΕΙΑ

Τεστ αντισωμάτων: Γιατί δεν χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικό ανάγκης για τρίτη δόση εμβολίου

Τεστ αντισωμάτων: Γιατί δεν χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικό ανάγκης για τρίτη δόση εμβολίου
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ρωτήθηκε για τη χρησιμότητα των τεστ αντισωμάτων και εξήγησε γιατί δεν γίνεται ατομική χρήση τους από τους πολίτες.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων η κ. Θεοδωρίδου ρωτήθηκε για τα τεστ αντισωμάτων.

Συγκεκριμένα η ερώτηση αφορούσε το αν θα μπορούσε να γίνει αξιοποίηση των τεστ και αν θα είχε νόημα αυτά να διεξάγονται, έτσι ώστε να γνωρίζει ο καθένας – εν προκειμένω η ερώτηση έφερε σαν παράδειγμα τους υγειονομικούς – αν χρειάζεται εμβολιασμό ή χορήγηση τρίτης δόσης.

«Το τεστ των αντισωμάτων, η δοκιμασία ελέγχου εξαρχής φάνηκε ότι είναι χρήσιμη για μελέτες οροεπιδημιολογικές. Όχι για χρησιμοποίηση σε ατομικό επίπεδο. Κατ’ επανάληψη έχετε ακούσει ότι δεν συστήνεται ο προσδιορισμός των αντισωμάτων. Δεν αποτελεί και δεν θα αποτελέσει πρακτική να γίνεται προσδιορισμός αντισωμάτων έτσι ώστε κάποιος να κάνει ένα εμβόλιο. Οι μελέτες έχουν δείξει τη ροπή μείωσης των αντισωμάτων στο εξάμηνο για αυτό και ο χρόνος για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης είναι μετά από έξι ή οκτώ μήνες», απάντησε η κ. Θεοδωρίδου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Υπόθεση κοκαΐνης: «Με κατέστρεψε», φώναξε η πρώην παίκτρια στο άκουσμα της προσωρινής κράτησης

Αρκαδία: 15χρονος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του

Πέτρος Φιλιππίδης: Το χυδαίο μήνυμα που έστειλε σε θύμα του - Πώς του στοίχισε την αποφυλάκισή του