ΥΓΕΙΑ

Η φυματίωση στο επίκεντρο συνάντησης στον ΕΟΔΥ

ΕΟΔΥ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ
Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος και ο Gerard de Vries.
ΕΟΔΥ

Στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) στη Βάρη, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (16/09/2021) σύσκεψη των εμπλεκομένων φορέων στη διαχείριση της φυματίωσης, υπό τον συντονισμό του αντιπροέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), για τα Μεταδοτικά Νοσήματα, Γιώργου Παναγιωτακόπουλου.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο σύμβουλος για τη φυματίωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νόσων (ECDC), Gerard de Vries. Επίσης, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά, συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ, των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών, του ΕΟΦ, της ακαδημαϊκής κοινότητας, του υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ, επιστημονικών εταιρειών, ΜΚΟ και ενώσεων ασθενών.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν κρίσιμα θέματα που αφορούν στην επιδημιολογική επιτήρηση και καταγραφή κρουσμάτων, την ιχνηλάτηση επαφών, τη διαχείριση κρούσματος φυματίωσης, τις δομές κοινωνικής στήριξης, την εργαστηριακή διάγνωση, τις ομάδες κινδύνου, τον προσυμπτωματικό-μαζικό έλεγχο (screening), τη συλλοίμωξη HIV-φυματίωση, την πολυανθεκτική φυματίωση, τον εμβολιασμό με BCG, την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού καθώς και τα μέτρα για τον έλεγχο διασποράς της νόσου και την ενημέρωση του κοινού.

Όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, υπάρχουν οι συνθήκες για τη δημιουργία «ενός οδικού χάρτη προς την ανάπτυξη πρότασης για ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη φυματίωση, ανάγκη η οποία γίνεται επιτακτικότερη σήμερα, λόγω της ύπαρξης μεγάλου αριθμού ανοσοκατεσταλμένων ασθενών και της πίεσης από την είσοδο στη χώρα μας προσφύγων και μεταναστών από περιοχές με υψηλό επιπολασμό» της νόσου.

Υπενθυμίζεται ότι η φυματίωση είναι νόσημα που προκαλείται από ένα μικρόβιο που λέγεται μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και σπανιότερα από άλλους τύπους
μυκοβακτηριδίων. Το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης μπορεί να
προσβάλει οποιοδήποτε όργανο του σώματος, αλλά συνήθως προσβάλλει
τους πνεύμονες.

Η φυματίωση μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, με την εισπνοή σταγονιδίων που περιέχουν μυκοβακτηρίδια. Τα άτομα με πνευμονική φυματίωση
αποβάλλουν πολύ μικρά τέτοια σταγονίδια με τον βήχα, το φτάρνισμα και
τη δυνατή ομιλία. Πολλοί άνθρωποι που μολύνονται με το μυκοβακτηρίδιο δηλαδή έχουν «λανθάνουσα φυματική λοίμωξη», δεν αρρωσταίνουν ποτέ από φυματίωση.

Υπάρχουν όμως κάποιοι που έχουν περισσότερες πιθανότητες να
αρρωστήσουν όπως:

• φορείς του HIV

• άτομα που είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε στενή επαφή με άρρωστο
που έχει μεταδοτική φυματίωση (πνευμονική)

• άτομα που μολύνθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια

• βρέφη και μικρά παιδιά

• άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και έχουν εξασθενημένο
αμυντικό σύστημα

• ηλικιωμένοι.

Το εμβόλιο για τη φυματίωση λέγεται BCG. Στην Ελλάδα το BCG περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και γίνεται στην ηλικία των 6 ετών. Προστατεύει από τη φυματίωση περίπου το 50% όσων εμβολιάζονται, αλλά προστατεύει σε
πολύ υψηλό ποσοστό από τις βαριές μορφές της νόσου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καταγγελία μητέρας 19χρονης: Η κόρη μου υπέστη σοβαρές παρενέργειες από το εμβόλιο

Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ: Άρχισαν οι αιτήσεις - Τα έξι βήματα για να δείτε εάν είστε δικαιούχοι

Γλυκά Νερά: Ραγδαίες εξελίξεις - «Μίλησαν» κινητά και η κάμερα στο σαλόνι