ΥΓΕΙΑ

Πλεύρης: Γιατί επέλεξε τον Θεοκλή Ζαούτη για πρόεδρο του ΕΟΔΥ

ΘΑΝΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ
INTIME NEWS

Οι θάνατοι από κορονοϊό έχουν πλήρη σχέση με το ποσοστό εμβολιασμού, τόνισε ο υπουργός Υγείας - Τι είπε για την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και τα σενάρια αλλαγών  

Το 90% των πολιτών που νοσηλεύονται με κορονοϊό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), προέρχεται από το 30% των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του στον Real FM και στους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελατόλα.

«Εχθροί μας δεν είναι οι αντιεμβολιαστές ή οι αρνητές εμβολίων. Εχθρός μας είναι η πανδημία. Και στόχος μας είναι να πείσουμε ακόμα και τον πιο δύσπιστο να εμβολιαστεί» είπε ο υπουργός Υγείας και παραδέχτηκε ότι «το ποσοστό μας στους εμβολιασμούς των ενηλίκων είναι στο 70% και στο συνολικό πληθυσμό είναι στο 60%. Είναι χαμηλότερο από αυτό το οποίο θα επιθυμούσαμε». Όπως τόνισε, ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό έχει ευθεία σχέση με το ποσοστό εμβολιασμού. «Αυτή τη στιγμή, αν δείτε τον πίνακα με τα στατιστικά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τους θανάτους ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού, είμαστε στη 19η θέση και πάνω από εμάς είναι η Γαλλία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Ιταλία, πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στον δε παγκόσμιο χάρτη, είμαστε στην 48η θέση και πάνω από εμάς είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες».

«Όσο οι χώρες θα έχουν μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμών από εμάς τους τελευταίους μήνες, αυτομάτως θα έχουν και λιγότερους θανάτους» πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει σενάριο μείωσης της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων»

Στη φημολογία περί αλλαγών στη σύνθεση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε επίσης ο κ. Πλεύρης, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει σενάριο για μείωση» στον αριθμό της.

«Αυτή τη στιγμή η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων λειτουργεί κανονικότατα. Επειδή το έχω ακούσει και αυτό και μάλιστα έχει βγει πάρα πολύ έντονα. Λειτουργεί κανονικά η Επιτροπή. Περιμένουμε τις εισηγήσεις της. Θέλουμε μία άλλη φιλοσοφία που θα παρουσιάσουμε αύριο. Γενικότερα, περνώντας από το στάδιο του σκληρού πυρήνα της πανδημίας στην εποχή, όχι ότι έχει τελειώσει η πανδημία, προς Θεού, αλλά στην εποχή που πλέον έχουμε εργαλεία, έχουμε εμβόλιο, έχουμε καλύτερες θεραπείες, έχουμε γνώση του φαινομένου και άρα μπορούμε να συμβιώνουμε, να μπούμε στο στάδιο της συμβίωσης για να κερδίσουμε τις ζωές μας. Αυτό λοιπόν θα γίνει σε συνεννόηση με την Επιτροπή που αύριο μάλιστα συνεδριάζει, προκειμένου να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα και μετά να ανακοινώσουμε τις αποφάσεις που θα έχουν ληφθεί».

«Δεν ζήτησα εγώ παραίτηση»

Σχετικά με το θέμα της παραίτησης του Παναγιώτη Αρκουμανέα από την προεδρία του ΕΟΔΥ, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι δεν ζήτησε παραίτηση. Για τον αντικαταστάτη του, Θεοκλή Ζαούτη, είπε ότι «είναι μια επιλογή την οποία ως Υπουργός την πιστεύω πάρα πολύ. Εγώ τον έχω προτείνει τον κύριο Ζαούτη».

«Ο κ. Ζαούτης είναι μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και τον γνωρίζω από το 2016 όταν είχα την περιπέτεια της υγείας μου. Έχουμε κάνει έναν μεγάλο αγώνα με συνέδρια ήδη από τότε και ο ίδιος βρίσκεται σε ένα πρόγραμμα νοσοκομειακών λοιμώξεων, διότι θέλω να τονίσω κάτι και αυτό να το κρατήσουμε στο μυαλό μας: κάποια στιγμή θα πρέπει να βλέπουμε κατάματα το θέμα. Δεν αφορά την Covid, αφορά γενικότερα τη Δημόσια Υγεία. Δεν θέλω δηλαδή να υπάρξει κάποια παρεξήγηση και να συνδεθεί με την Covid. Γενικότερα στη Δημόσια Υγεία, δυστυχώς, η χώρα μας σταθερά την τελευταία δεκαετία είναι πρώτη αναλογικά σε νοσοκομειακές λοιμώξεις. Άρα ο κ. Ζαούτης, πέρα από το κομμάτι της διαχείρισης της πανδημίας ως Καθηγητής, είναι και μια απόφαση με το σκεπτικό ότι την επόμενη μέρα θα πρέπει να δομηθούν αυτά τα πρωτόκολλα και να γίνουν αυτές οι αλλαγές, έτσι ώστε η χώρα μας να μπει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στις νοσοκομειακές λοιμώξεις» κατέληξε ο κ. Πλεύρης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Τσουμάνης: Αυτοκτονία λένε από την ΕΛΑΣ – Έβαλε tire up στον λαιμό του και το έσφιξε

Καιρός: Έρχεται κακοκαιρία διαρκείας - Ποιες περιοχές θα «χτυπήσουν» τα ισχυρά φαινόμενα

Στο νοσοκομείο η Αθηνά Οικονομάκου – Το μήνυμά της