ΥΓΕΙΑ

Ζωή Ράπτη: Οι ψυχικές επιπτώσεις της νόσου COVID-19 θα είναι επίμονες και μακροπρόθεσμες

Ζωή Ράπτη: Οι ψυχικές επιπτώσεις της νόσου COVID-19 θα είναι επίμονες και μακροπρόθεσμες
Η υφυπουργός Υγείας στο συνέδριο Healthworld “Pandemic Crisis – The Day After”

Για την «Ψυχική Υγεία ως βασική παράμετρο και προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις παγκόσμια» στο φόντο της πανδημίας του κορονοϊού, μίλησε η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, στο 20ο Ετήσιο Συνέδριο Healthworld “Pandemic Crisis – The Day After” του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Οι ψυχικές επιπτώσεις της νόσου COVID-19 θα είναι επίμονες και μακροπρόθεσμες. Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για το σύνδρομο Long-COVID και παγκοσμίως καταγράφονται σε πολλούς νοσήσαντες, συμπτώματα όπως κατάθλιψη, κρίσεις πανικού και διαταραχές ύπνου, καθώς και νευρολογικά και σωματικά συμπτώματα.

Ήδη, όμως, από την αρχή της πανδημίας και της παρατεταμένης καραντίνας, έρευνες κατέγραφαν αυξημένα επίπεδα φόβου, άγχους, κατάθλιψης και μοναξιάς στο γενικό πληθυσμό, με σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση σε παιδιά, εφήβους και υπερήλικες, καθώς και αύξηση εξαρτητικών συμπεριφορών, όπως η χρήση του διαδικτύου. Σε αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Υγείας χάραξε μια σειρά πολιτικών και δράσεων, τόνισε η κυρία Ράπτη. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις εξής:

- Αυξήθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για την Ψυχική Υγεία κατά 62% και ενισχύθηκαν με προσλήψεις μόνιμων και επικουρικών ψυχιάτρων και νοσηλευτών οι δομές Ψυχικής Υγείας της χώρας, ενώ θεσμοθετήθηκαν 215 θέσεις ειδικευόμενων νοσηλευτών Ψυχικής Υγείας.

- Παρέχεται ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ασθενείς που νοσούν με COVID-19 και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ή κατ’ οίκον, στις οικογένειές τους και στο υγειονομικό προσωπικό, με ψηφιακές υπηρεσίες μέσω tablet. Επίσης, παρέχονται υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε όλη την Επικράτεια, μέσω Τηλεφωνικών Γραμμών για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη του γενικού πληθυσμού, φροντιστών ατόμων με άνοια, των ογκολογικών ασθενών, και σε όσους προσπαθούν να διακόψουν το κάπνισμα.

- Αναπτύσσεται Δίκτυο Τηλεψυχιατρικής, σε όλη τη χώρα. Ήδη, λειτουργεί Μονάδα Τηλεψυχιατρικής στο Καστελόριζο και τη Σύμη, με προοπτική ανάπτυξης στις λοιπές απομακρυσμένες περιοχές, ορεινές και νησιωτικές.

- Κέντρα Ημέρας και στεγαστικές δομές για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας παιδιών και ηλικιωμένων, δομές για τον αυτισμό, την άνοια, καθώς και ανάπτυξη ψυχογηριατρικών υπηρεσιών.

- Νομοθετήθηκε η Σύσταση Κέντρων Ψυχικής Υγείας εντός ΑΕΙ για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη φοιτητών. Στο πλαίσιο αυτό, ιδρύεται άμεσα, Κέντρο Ημέρας στο «ΠΑΔΑ», σε συνεργασία με το Τμήμα Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου, με στόχο την ψυχολογική υποστήριξη των φοιτητών που βρίσκονται σε αυξημένη πίεση λόγω της πανδημίας, της ανησυχίας τους για το μέλλον και των ακαδημαϊκών τους υποχρεώσεων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χίος: Πώς έγινε η τραγωδία με τους 4 νεκρούς μετανάστες - Κανείς δεν φορούσε σωσίβιο

Γιάννης Αϊβάζης: Στο νοσοκομείο με κορονοϊό ο ηθοποιός - Η φωτογραφία με τον ορό

Εθνικό Πένθος για τη Φώφη Γεννηματά - Τι θα ισχύει σε όλη τη χώρα