ΥΓΕΙΑ

Τρίτη δόση εμβολίου για τον κορονοϊό: «Κληρώνει» για τους κάτω των 50 – Ποια τα οφέλη της

Τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού
Συνεδριάζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προκειμένου να αποφανθεί σχετικά με την ανάγκη τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού στους άνω των 50 ετών
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Συνεδριάζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προκειμένου να αποφανθεί σχετικά με την ανάγκη τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού στους άνω των 50 ετών

Η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού είναι ένα από τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου να ανακόψει το νέο κύμα της πανδημίας της Covid-19 όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ο ΕΟΔΥ.

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για να εξετάσει αν θα πρέπει να δοθεί το «πράσινο φως» για τα άτομα τα οποία έχουν κλείσει 6 μήνες από τη δεύτερη δόση και είναι κάτω των 50 ετών. Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας δια του ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, διαμηνύει ότι αν η επιτροπή δώσει το ΟΚ «τότε θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες που θα είναι πολύ γρήγορα, δηλαδή πολύ σύντομα, πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις νεότερες ηλικιακές ομάδες».

Όπως υπενθύμισε ο κ. Θεμιστοκλέους την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson και έχουν περάσει δυο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους, να μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους για την αναμνηστική δόση.

Για τους πολίτες αυτούς, δηλαδή, που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα μπορεί να είναι είτε με τον ίδιο εμβόλιο Johnson&Johnson, είτε με εμβόλιο Pfizer και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα μπορούν να εμβολιαστούν και με Moderna καθώς, όπως διευκρίνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, η δυνατότητα εμβολιασμένων με Moderna, ως αναμνηστική δόση, χρειάζεται κάποιες τεχνικές ρυθμίσεις στο σύστημα και θα απαιτήσει κάποιες ημέρες.

Τα οφέλη από την τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού

Στην τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού αναφέρθηκε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, υπενθυμίζοντας αρχικά ότι «από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, άρχισε στη χώρα μας η χορήγηση της τρίτης ενισχυτικής δόσης σε άτομα άνω των 50 ετών και στους υγειονομικούς, ενώ μελετάται σύντομα και η ηλικιακή επέκταση της χορήγησης αυτής της τρίτης δόσης».

Όσον αφορά την προστασία που προσφέρει η τρίτη δόση η κυρία Θεοδωρίδου επικαλέστηκε έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από τρεις ημέρες στο Lancet από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ινστιτούτο στο Ισραήλ με τίτλο «Αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του mRNA εμβολίου της Pfizer για την πρόληψη των σοβαρών μορφών της νόσου Covid».

«Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, αφού έγινε ανάλυση στοιχείων από 728.321 άτομα άνω των 12 ετών, με μέση ηλικία 52 ετών, στα οποία είχε χορηγηθεί η τρίτη δόση του εμβολίου από τον Ιούλιο- τον Ιούλιο είχε αρχίσει η χορήγηση της τρίτης δόσεως στο Ισραήλ- μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2021. Και αυτά τα άτομα τα οποία είχαν πάρει την τρίτη δόση συγκρίθηκαν με τα ίδια χαρακτηριστικά που είχαν, έχοντας κάνει δύο δόσεις εμβολίου, τουλάχιστον πριν πέντε μήνες. Οι παράγοντες που αναζητήθηκαν στη μελέτη ήταν οι εισαγωγές στο νοσοκομείο, η σοβαρή νόσος και οι θάνατοι από Covid. Έτσι, έχουμε δύο ομάδες σύγκρισης, επαναλαμβάνω, αυτούς που είχαν πάρει την τρίτη δόση και αυτοί που είχαν εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις» είπε η κυρία Θεοδωρίδου και συμπλήρωσε:

«Η αποτελεσματικότητα ελέγχθηκε τουλάχιστον επτά ημέρες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε αυτούς που ήταν εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της Pfizer. Τα ευρήματα ήταν τα εξής: Σε ποσοστό 93% τα άτομα που είχαν λάβει την τρίτη δόση, είχαν μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο, 92% είχε μικρότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και 81% είχε μικρότερο κίνδυνο για θάνατο».

«Το συμπέρασμα είναι ότι η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική στην προστασία των εμβολιασθέντων από σοβαρές μορφές της νόσου σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν δύο δόσεις εμβολίου, τουλάχιστον πέντε μήνες πριν» κατέληξε η Μαρία Θεοδωρίδου εξηγώντας ότι «η αναγκαιότητα, όπως γνωρίζουμε, της τρίτης δόσης υπαγορεύεται από τη βαθμιαία μείωση των αντισωμάτων της χημικής ανοσίας, αλλά και την λοιμογόνο δράση και τη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του ιού.Είναι η πρώτη μελέτη της αποτελεσματικότητας της τρίτης δόσης».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Η πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά τη δίκη για το βιτριόλι (pics)

Τάσος Ξιαρχό: Η απόπειρα αυτοκτονίας, τα «πισω-μπρος» στο Instagram και η «αμνησία»

Chaos: Παρουσιάστηκε επίσημα το ελληνικό Hypercar – Οι πρώτες εικόνες και τα χαρακτηριστικά του