ΥΓΕΙΑ

Ξανθός: «Μαύρη τρύπα» στη Δημόσια Υγεία η φροντίδα των ευάλωτων πληθυσμών

Ξανθός: «Μαύρη τρύπα» στη Δημόσια Υγεία η φροντίδα των ευάλωτων πληθυσμών
Οι Γιατροί του Κόσμου ζητούν να αξιοποιηθούν τα Πολυϊατρεία της οργάνωσης ως εμβολιαστικά κέντρα

Τους Γιατρούς του Κόσμου επισκέφθηκε ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, την Τρίτη (30/11/2021). 

Ο κ. Ξανθός συναντήθηκε στα γραφεία των Γιατρών του Κόσμου με τον γενικό γραμματέα του Δ.Σ. Άγη Τερζίδη, τον πρώην πρόεδρο και νυν μέλος του Δ.Σ., Νικήτα Κανάκη και τα στελέχη των ΓτΚ, Αναστάσιο Υφαντή, επιχειρησιακό διευθυντή και Έλλη Ξένου, υπεύθυνη προγραμμάτων και συνηγορίας.

Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η υγειονομική κάλυψη των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων (πρόσφυγες, μετανάστες, ρομά, άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι, διαμένοντες σε ξενώνες κ.α.) και η συμβολή των ανθρωπιστικών οργανώσεων στη διαχείριση της πανδημίας. Στο πλαίσιο της σύσκεψης αναδείχθηκαν σημαντικές διαστάσεις της υγειονομικής κρίσης, η οποία πλήττει σφοδρότερα τους πληθυσμούς ειδικής ευαλωτότητας.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επισημάνθηκε η αναίρεση της καθολικότητας στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και φάρμακα, η απουσία επιδημιολογικής επιτήρησης στους συγκεκριμένους πληθυσμούς, τόσο για τον Covid-19 όσο και για τη λοιπή νοσηρότητα, το οποίο, όπως ειπώθηκε, προκάλεσε «μία μαύρη τρύπα στη Δημόσια Υγεία». Επιπλέον, τονίστηκε η έλλειψη θεσμικού συντονισμού μεταξύ κρατικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών, η έλλειψη ενός γενικότερου πολιτικού σχεδιασμού ως προς τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού.

Κύριο και εύλογο αίτημα της ανθρωπιστικής οργάνωσης αποτελεί η ανάγκη να αξιοποιηθούν τα Πολυϊατρεία των ΓτΚ ως εμβολιαστικά κέντρα στα οποία έχουν πρόσβαση και σχέση εμπιστοσύνης εκατοντάδες εγγεγραμμένοι «ωφελούμενοι». Ακόμη προκύπτει η ανάγκη να ενεργοποιηθούν η γνώση και η εμπειρία των δομών της οργάνωσης στην προσέγγιση των περιθωριοποιημέων πληθυσμών, έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι επιφυλάξεις στον εμβολιασμό μέσω στοχευμένων κοινοτικών παρεμβάσεων.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ αύριο, Πέμπτη (02/12/2021), θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου θα επισκεφθεί το ΕΚΑΒ, την ΤΟΜΥ Χαριλάου και το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ενώ το απόγευμα θα μιλήσει στην εκδήλωση «Η νέα φάση της πανδημίας και η αναγκαιότητα μιας νέας υγειονομικής στρατηγικής» στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Πώς αντέδρασε ο πιλότος όταν έμαθε για την αλλαγή του επωνύμου της Λυδίας

Συγκλονίζει ο Νίκος Στραβελάκης μέσα από το νοσοκομείο: Έτσι με χτύπησε ο κορονοϊός