ΥΓΕΙΑ

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τις «VIP κλίνες ΜΕΘ» η ΠΟΕΔΗΝ - Απάντηση στο υπουργείο Υγείας

Κλίνες ΜΕΘ
Στο σύστημα του υπουργείου Υγείας εμφανίζονται δεκάδες κενές κλίνες ΜΕΘ καθημερινά, υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ.
INTIME NEWS/ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη προανήγγειλε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για τις καταγγελίες Γιαννάκου περί «VIP κλινών ΜΕΘ»

Αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα καταθέσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να διερευνηθεί η διαχείριση των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Η ΠΟΕΔΗΝ επικαλείται στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Υγείας, από το οποίο προκύπτει ότι λειτουργούν 647 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς κορονοϊού. Στο σύστημα εμφανίζονται δεκάδες κενές κλίνες ΜΕΘ καθημερινά. Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ποσοστό κάλυψης των ΜΕΘ κάτω του 100%. Με βάση την ημερήσια ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορονοϊού, προκύπτει ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό εκτός ΜΕΘ, σταθερά υπερβαίνουν τους 100 ασθενείς ημερησίως. Πολλοί παραμένουν για πολλές ημέρες εκτός ΜΕΘ, επισημαίνει η Ομοσπονδία.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητεί να διερευνηθεί από την εισαγγελία εάν τηρείται η σειρά προτεραιότητας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, εγγραφής στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ για ΜΕΘ, καθώς και για ποιο λόγο δεν δεσμεύονται οι κλίνες με ασθενείς και εμφανίζονται κενά. «Διαπιστώσαμε την Τετάρτη 01/12/2021, ότι στο Νοσοκομείου του Αγρινίου, Μητροπολίτης βρήκε ΜΕΘ σε λίγες ώρες εν αντιθέσει με 58χρονο ασθενή με υποκείμενα νοσήματα που ήταν διασωληνωμένος σε κλινική άνω των πέντε ημερών, όπως κατήγγειλε η σύζυγος του και μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, την επόμενη ημέρα βρέθηκε κλίνη ΜΕΘ σε Νοσοκομείο των Ιωαννίνων. Υπάρχουν σταθερά άνω των 100 διασωληνωμένων ασθενών στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, οι οποίοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ είτε σε απλούς θαλάμους κλινικών είτε σε χειρουργικές αίθουσες ή Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Ο εξοπλισμός για τους περισσότερους είναι υποτυπώδης. Η ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα πλημμελής λόγω τραγικών ελλείψεων προσωπικού. Πολλοί εκ των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ χάνουν τη ζωή τους» αναφέρει η Ομοσπονδία και προσθέτει:

«Παρότι διαπιστώθηκε η άποψη από την κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού ότι η θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ δεν είναι αποκλίνουσα σε σχέση με τους ασθενείς εντός ΜΕΘ, αυτό αμφισβητείται με επιστημονικά κριτήρια από τους εντατικολόγους. Οι γιατροί, το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό υπερβάλλουν εαυτόν προκειμένου να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες. Όμως οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού, η εξάντληση μέχρι λιποθυμίας, οι ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ δεν το επιτρέπουν. Θα πρέπει λοιπόν να διεξαχθεί εισαγγελική έρευνα προκειμένου να ερευνηθούν οι συνθήκες νοσηλείας και να ληφθούν μέτρα διασφάλισης της υγείας των διασωληνωμένων ασθενών».

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε την κλήση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, από την Εισαγγελία, προκειμένου να παράσχει εξηγήσεις για τις καταγγελίες που έκανε, περί κλινών που κρατούνται κενές για «VIP ασθενείς» και επιλογής ασθενών που εισάγονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο κ. Πλεύρης έχει χαρακτηρίσει ψευδέστατες τις αναφορές αυτές, τονίζοντας ότι «προσβάλλουν πρωτίστως τους ιατρούς».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρήνος για την Παρασκευή Κερασιώτη: Πέθανε ο πατέρας της

Survivor Spoiler: Οι 12 παίκτες που ετοιμάζουν βαλίτσες για Άγιο Δομίνικο (photos)

Γλυφάδα: Εδώ σκότωσε τον σύντροφο της μητέρας του ο 51χρονος - Οι πρώτες εικόνες από το σημείο

Απογραφή 2021: Τι θα κερδίσουν όσοι αυτοαπογραφούν - Πώς θα μπείτε στην κλήρωση