ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Ποια είναι η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης έναντι της «Όμικρον»

Μετάλλαξη Όμικρον τρίτη δόση εμβολίου
Η έρευνα της ομάδας του Πανεπιστημίου Imperial του Λονδίνου βασίζεται σε περιορισμένες πληροφορίες για την «Όμικρον»
AP

Βρετανοί ερευνητές ανέλυσαν τον πιθανό αντίκτυπο που θα έχει μια ενισχυτική δόση εμβολίου κατά της Covid-19 έναντι της μετάλλαξης Όμικρον.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η τρίτη δόση θα μπορούσε να παρέχει περίπου 85% προστασία έναντι σοβαρής νόσησης Η προστασία είναι λίγο μικρότερη από εκείνη που παρείχαν τα εμβόλια έναντι του αρχικού ιού και των προηγούμενων παραλλαγών του. Ωστόσο, σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να μείνουν εκτός νοσοκομείων, κάνοντας την τρίτη δόση.

Η έρευνα της ομάδας του Πανεπιστημίου Imperial του Λονδίνου βασίζεται σε περιορισμένες πληροφορίες για την «Όμικρον». Οι ερευνητές λένε ότι υπάρχει υψηλός βαθμός αβεβαιότητας έως ότου συγκεντρωθούν περισσότερες πληροφορίες από τον πραγματικό κόσμο σχετικά με αυτή τη νέα παραλλαγή που εξαπλώνεται γρήγορα.

Οι ειδικοί εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν πόσο ήπια ή σοβαρή είναι η μετάλλαξη Όμικρον. Τα εμβόλια «διδάσκουν» μεν στο σώμα πώς να καταπολεμά τον ιό αλλά τα υφιστάμενα σκευάσματα δεν έχουν σχεδιαστεί για να καταπολεμούν την ραγδαία μεταλλασσόμενη «Όμικρον», κάτι που σημαίνει ότι η καταλληλότητά τους δεν είναι τέλεια.

Για να ξεπεραστεί αυτό, πολίτες σε όλο τον κόσμο συμβουλεύονται να λαμβάνουν μια αναμνηστική δόση για τη δημιουργία υψηλότερων επιπέδων αντισωμάτων για την καταπολέμηση του ιού. Τα προκαταρκτικά στοιχεία από την έρευνα του Imperial δείχνουν ότι θα υπάρξει μία μείωση στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της «Όμικρον». Ακόμη και με μια αναμνηστική δόση, η προστασία έναντι σοβαρής νόσου από την Όμικρον μπορεί να είναι περίπου 80 έως 85,9%, σε σύγκριση με περίπου 97% για τη Δέλτα.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως τα Τ κύτταρα, που μπορούν επίσης να καταπολεμήσουν την Covid. Η μοντελοποίηση δεν μπόρεσε να αξιολογήσει τον αντίκτυπο αυτών.

«Μια αβεβαιότητα που παραμένει είναι πόσο σοβαρή είναι η νόσηση που προκαλείται από την παραλλαγή Όμικρον σε σύγκριση με τη νόσηση που προκαλείται από προηγούμενες παραλλαγές», δήλωσε ένας από τους επικεφαλής ερευνητές, ο καθηγητής Azra Ghani, σύμφωνα με το BBC.

«Αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να γίνει πλήρως κατανοητό αυτό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή σχέδια τώρα για να μετριάσουν τυχόν πιθανές επιπτώσεις. Τα αποτελέσματά μας καταδεικνύουν τη σημασία της παροχής αναμνηστικών δόσεων ως μέρος της ευρύτερης απόκρισης στη δημόσια υγεία», πρόσθεσε.

Ο Δρ Clive Dix, πρώην πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Εμβολίων του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα σε αυτές τις μοντελοποιημένες εκτιμήσεις και θα μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τον αντίκτυπο των ενισχυτικών δόσεων έναντι της Όμικρον, μετά από ένα μήνα οπότε θα έχουμε περισσότερα πραγματικά δεδομένα σχετικά με τις νοσηλείες, τους αριθμούς διασωληνωμένων και τους θανάτους».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πυροβολισμοί στη Γλυφάδα - Ένας τραυματίας

Κερατσίνι: Τι έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο της 8χρονης Όλγας

Καιρός: «Κλείδωσαν» τα χιόνια το Σαββατοκύριακο - Τι καιρό θα κάνει Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά