ΥΓΕΙΑ

Μετάλλαξη Όμικρον: Ξεκινά plan B με αλλαγές στα νοσοκομεία, υποχρεωτικό εμβολιασμό και επίταξη

Μετάλλαξη Όμικρον: Ξεκινά plan B με αλλαγές στα νοσοκομεία, υποχρεωτικό εμβολιασμό και επίταξη
Με γοργά βήματα προχωρά η κυβέρνηση στο plan B για τη στήριξη του ΕΣΥ μπροστά στην πίεση που ασκείται από τη μετάλλαξη Όμικρον
INTIME - Φωτογραφία αρχείου

Με γοργά βήματα προχωρά η κυβέρνηση στο plan B για τη στήριξη του ΕΣΥ μπροστά στην πίεση που ασκείται από τη μετάλλαξη Όμικρον

Σε εφαρμογή του plan B προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πίεση στο ΕΣΥ από την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα αλλά και στην προστασία μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού προχωρά με γοργά βήματα η κυβέρνηση θέτοντας σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο για τα νοσοκομεία της Αττικής, ανακοινώνοντας σε λίγες ημέρες την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στέλνοντας τα φύλλα επίταξης στους ιδιώτες γιατρούς.

Συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στο ραδιόφωνο του 9,84 από τη μια «δίνουν οι ιδιωτικές Κλινικές το 10% έως 15% των κλινών τους, που μεταφράζεται σε 300-400 επιπλέον κλίνες στο λεκανοπέδιο» ενώ παράλληλα «το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο θα γίνει μόνο για Covid περιστατικά, πλην των ειδικών κλινικών που έχει. Και στα απλά περιστατικά θα μας βοηθήσει και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ».

Όπως εξήγησε ο κ. Πλεύρης η μετάλλαξη Όμικρον «μέχρι στιγμής πιέζει σε απλές κλίνες νοσηλείας και όχι σε ΜΕΘ, κυρίως στο λεκανοπέδιο».

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι «με τις μικρότερες Κλινικές, που δεν έχουν τις υποδομές να υποστηρίξουν τέτοια περιστατικά, είμαστε σε συνεννόηση να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας με το προσωπικό τους, ώστε να καλύπτονται κενά εκεί που παρουσιάζονται. Γιατί έχουμε ένα πρόβλημα, διαχειρίσιμο αυτή τη στιγμή, με νοσηλευτικό προσωπικό που νοσεί».

«Οπότε με όλη αυτή τη διαχείριση, ουσιαστικά καταφέρνουμε να προσθέσουμε στο λεκανοπέδιο άλλες 700 με 800 κλίνες Covid, προκειμένου να καλύψουμε την αύξηση στις απλές κλίνες» πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης σύμφωνα με τον οποίο «με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν έχουμε ασθενή που να έχει διασωληνωθεί με «Όμικρον». Αυτό είναι ενθαρρυντικό. Όμως, από την άλλη πλευρά, από τις περίπου 650 εισαγωγές που έχουμε καθημερινά για κορονοϊό, ένα 30%-40% αφορά και περιπτώσεις «Δέλτα», άρα από αυτές τις εισαγωγές πιθανολογούμε ότι θα έχουμε πίεση στις ΜΕΘ».

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Το δεύτερο πλάνο του σχεδίου φαίνεται ότι αφορά την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε ηλικίες και κάτω των 60 ετών με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες περί επέκτασης και στην ομάδα των 50 ετών και άνω λέγοντας στον ΣΚΑΪ ότι τις επόμενες μέρες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

«Η απόφαση να μπουν ηλικιακά κριτήρια στην υποχρεωτικότητα του εμβολίου απέδωσε και ενδεχομένως αν χρειαστεί να χαμηλώσουν κι άλλο τα ηλικιακά όρια. Αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες. Όχι σε επαγγελματικές κατηγορίες, αλλά σε ηλικιακές» είπε ο κ. Πέτσας διευκρινίζοντας ότι το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως για τους μη εμβολιασμένους άνω των 60 ετών θα εφαρμοστεί κανονικά μετά την 16η Ιανουαρίου.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η απόφαση που έχει «κλειδώσει» και εκκρεμεί η επίσημη ανακοίνωση είναι η ακύρωση του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε όλους όσοι άνω των 18 ετών δεν προχωρούν στην τρίτη δόση εμβολιασμού επτά μήνες μετά τη δεύτερη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά για άλλη μια φορά ο Θάνος Πλεύρης την Παρασκευή «θα δώσουμε έμφαση στην ενισχυτική δόση. Είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε ότι στο 6μηνο, ό,τι ισχύει για την ενισχυτική δόση στους 60+, θα ισχύει και για το σύνολο των ηλικιών» προσθέτοντας ότι «όσο σημαντικό είναι αυτή τη στιγμή να πάνε συμπολίτες μας, που δεν έχουν πειστεί ακόμα, να κάνουν την πρώτη δόση για να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους, το ίδιο σημαντικό είναι όσοι συμπολίτες μας έχουν περάσει το τρίμηνο, να κλείσουν ραντεβού για την ενισχυτική και σίγουρα και όσοι έχουν περάσει το επτάμηνο να ξέρουν ότι στην πραγματικότητα έχουν πολύ λιγότερη κάλυψη. Είμαστε ευχαριστημένοι αυτή τη στιγμή από την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, που ήταν σε χαμηλότερο επίπεδο και πλέον έχει φτάσει στα πλαίσια που επιθυμούμε, αλλά υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα βελτίωσης».

Επίταξη γιατρών

Το τρίτο μέρος τους σχεδίου αφορά την επίταξη των γιατρών θα ξεκινήσει από τη Βόρεια Ελλάδα. Τα πρώτα φύλλα πορείας, σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε, θα αποσταλούν την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου σε γιατρούς της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης.

Η 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια, που έχουν στην ευθύνη τους την Αττική και τα νησιά του Αιγαίου, θα ακολουθήσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία προσδιορισμού των αναγκών των νοσοκομείων στο Λεκανοπέδιο.

Ειδικότητες προτεραιότητας παραμένουν οι πνευμονολόγοι, παθολόγοι, γενικοί ιατροί. Επίσης, οι ιδιώτες γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και θα λάβουν φύλλο πορείας, θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν στο ΕΣΥ με μειωμένο ωράριο, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν και τη λειτουργία του ιατρείου τους.

Πάντως, από τη διαδικασία εξαιρούνται όσοι γιατροί είχαν επιστρατευθεί την προηγούμενη φορά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Survivor: Πανικός στον Άγιο Δομίνικο - Παραλίγο να πιαστούν στα χέρια Πιλίδης και Κατσαούνης (vid)

Πέθανε ο ηθοποιός Πάνος Ηλιόπουλος

Survivor: Μπέλλος και Λιανός γνωρίζονται από παλιά - Δείτε τη γυναίκα του Μαχητή video)

Σάκης Κατσούλης: Όσα αποκάλυψε για τις αμοιβές των παικτών του Survivor (video)