ΥΓΕΙΑ

Υπουργείο Υγείας: Αυτή είναι η πραγματικότητα για τα τεστ - «Έχουν διατεθεί 300 εκατ. ευρώ»

τεστ κορονοϊού
Οι απαντήσεις του υπουργείου Υγείας για τα τεστ
INTIME / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του καταγράφει τα δεδομένα για τα τεστ κορονοϊού στη χώρα, απαντώντας στα ερωτήματα πολιτών και αντιπολίτευσης.

Μεγάλη είναι η συζήτηση που γίνεται για τα τεστ κορονοϊού, το κόστος και το απόθεμά τους στην Ελλάδα. Το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωση που εξέδωσε, υπογραμμίζει πως η χώρα είναι στην πρώτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διενέργεια ελέγχων, αναφέροντας πως διεξάγονται δωρεάν τεστ, τόσο PCR όσο και Rapid, από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ αλλά και στις δομές του ΕΣΥ.

Η ανακοίνωση:

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ECDC, η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τη διενέργεια των διαγνωστικών τεστ για τη νόσο COVID-19.

Στη χώρα μας πραγματοποιούνται καθημερινά, απολύτως δωρεάν- και επομένως χωρίς να χρειάζεται συνταγογράφηση- rapid test και PCR test από τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ, καθώς και στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Νοσοκομεία και δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας).

Παράλληλα διατίθενται δωρεάν self test.

Πιο συγκεκριμένα, παραθέτουμε τους αριθμούς:

  • Από 1/5/2020 – 30/12/2021, ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε εντελώς δωρεάν 8.759.556 διαγνωστικά τεστ (7.642.167 rapid και 1.112.389 PCR). Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ που έχουν γίνει σε δομές του ΕΣΥ.
  • To 2021, από τον Απρίλιο έως το τέλος του έτους, δόθηκαν δωρεάν 86.403.820 self test σε 7.669.956 πολίτες
  • 1 στα 5 κρούσματα εντοπίστηκε χάρη στα self test (247.464 κρούσματα σε σύνολο 1.170.293).
  • Το χρηματικό ποσό που έχει διατεθεί μέχρι σήμερα για την διενέργεια δωρεάν τεστ (self, rapid, PCR) ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτή είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα. Χάρις στο συστηματικό testing που πραγματοποιείται στη χώρα μας, υπάρχει έλεγχος της διασποράς στην κοινότητα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ο δήμαρχος που αγόρασε τα PCR Test έναντι 27 ευρώ - «Δεν είναι μαγικά, δημοπρασίες κάναμε»

Χατζηγεωργίου: «Θα ξεσπούσα απίστευτα άσχημα» - Οι λόγοι που αποχώρησε από το Survivor (video)

Αθλιότητες στον Παρθενώνα: Εντολή Μενδώνη για προκαταρκτική εξέταση - Σάλος και αντιδράσεις