ΥΓΕΙΑ

Παίδων Πεντέλης: «Στηρίζουμε τον εμβολιασμό, αλλά με επαναφορά εφημεριών» - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr

Παίδων Πεντέλης
Στήριξη του εμβολιαστικού προγράμματος με άμεση πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού, ζητούν οι υγειονομικοί
INTIME NEWS/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις είναι οι εργαζόμενοι του «Παίδων Πεντέλης», προκειμένου να παραμείνει το νοσοκομείο στο πρόγραμμα εφημεριών της Αττικής.

Το «Παίδων Πεντέλης» είναι ένα από τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής και έχει 24ωρη εφημερία κάθε Δευτέρα, Πέμπτη και δεύτερη Κυριακή του μήνα. Εκτός από περιστατικά της πρωτεύουσας, το νοσοκομείο καλύπτει τη Βόρεια και Ανατολική Αττική, την Εύβοια, τη Βοιωτία και άλλες όμορες περιοχές. Από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, έχει εξετάσει πάνω από 11.000 παιδιά, από τα οποία 750 θετικά στην covid-19 και έχει νοσηλεύσει μόνο στην Παιδιατρική Κλινική πάνω από 1.300 παιδιά. Η απόφαση του υπουργείου Υγείας να διακοπεί η 24ωρη εφημερία και η λειτουργία παιδιατρικών κλινικών, προκειμένου να λειτουργήσει mega-εμβολιαστικό κέντρο τις επόμενες έξι εβδομάδες, σημαίνει τεράστια υποβάθμιση του «Παίδων Πεντέλης», υποστηρίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Στο νοσοκομείο επικρατεί μεγάλη αναστάτωση, δήλωσε στο Newsbomb.gr, η διευθύντρια Ορθοπαιδικής του «Παίδων Πεντέλης», Dr Ιωάννα Πασπάτη. Η σημερινή 24ωρη απεργία των εργαζομένων του νοσοκομείου κρίθηκε παράνομη, μετά την αγωγή που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας. Στη Γενική τους Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, εάν παραμείνει η απόφαση για εξαίρεση του νοσοκομείου από το πρόγραμμα εφημεριών. Το αίτημα της σημερινής απεργίας των γιατρών ήταν να συνεχίσουν να εφημερεύουν για να προσφέρουν στη δημόσια παιδιατρική περίθαλψη, χωρίς να αρνούνται την αύξηση των εμβολιαστικών γραμμών στο μέτρο του δυνατού και αυτό που ζητούν είναι να μην αποσυρθεί το νοσοκομείο από τις γενικές εφημερίες.

«Συστηματικά γίνεται προσπάθεια υποβάθμισης του Νοσοκομείου με απόσπαση νοσηλευτικού προσωπικού, αναστολή εργασίας των μη εμβολιασμένων συναδέλφων, περιορισμό των κλινών με σύμπτυξη κλινικών, μείωση των διενεργούμενων χειρουργείων, ένδεια υλικοτεχνικής υποδομής (πολύ συχνά εγκληματικής), απουσία συστήματος θέρμανσης στους θαλάμους νοσηλείας και στους υπόλοιπους χώρους κ.α.
Η κορύφωση αυτής της μεθοδικής προσπάθειας επιχειρείται με την κατάργηση της 24ωρης λειτουργίας ενός από τα τέσσερα Δημόσια Παιδιατρικά Νοσοκομεία της χώρας, με πρόσχημα την πράγματι μεγάλη ανάγκη εμβολιασμού του παιδιατρικού πληθυσμού, γεννώντας ερωτήματα για τις σκοπιμότητες του Υπουργείου Υγείας. Στηρίζουμε ήδη και θα στηρίζουμε τον άμεσο και καθολικό εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων. Ωστόσο επιβάλλεται να γίνει με σοβαρό σχεδιασμό, σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, και με χρηστή διαχείριση αυτού» προσθέτει η κυρία Πασπάτη.

Παράλληλα, οι γιατροί των άλλων δύο νοσοκομείων Παίδων προειδοποιούν για επιδείνωση της ήδη επιβαρυμένης κατάστασης των νοσοκομείων και αύξηση της αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. «Παιδιά με χρόνια νοσήματα θα χρειαστεί να αλλάξουν ξαφνικά νοσοκομείο, ειδικευόμενοι ιατροί που θα είναι στον αέρα η εκπαίδευση τους, προσωπικό νοσοκομείου που θα μετακινηθεί για να καλύψει τρύπες» επισημαίνει η ΔΗΠΑΚ ιατρών των νοσοκομείων Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού».

Πάντως, το εμβολιαστικό κέντρο σήμερα λειτούργησε παρά την απεργία και πραγματοποιήθηκαν ραντεβού εμβολιασμού κατά της covid-19. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε στο θέμα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα: «Εγώ καταλαβαίνω τις ενστάσεις, αλλά να δούμε σε ποιον βαθμό ισχύουν. Το Παίδων Πεντέλης έκανε εφημερίες πρωινές και νυχτερινές κάθε Δευτέρα και Πέμπτη μαζί με ένα ακόμα νοσοκομείο παιδιατρικό. Επειδή θέλαμε να αυξήσουμε τις εμβολιαστικές γραμμές και για τα παιδάκια αυτές μπορούν να είναι μόνο στα νοσοκομεία, επελέγη να αυξηθούν αυτές οι γραμμές και να είναι 13, γιατί θέλουμε μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου να έχουμε πλήρη κάλυψη των εμβολιασμών και η μόνη παραχώρηση που έγινε και θα ταλαιπωρηθούν οι συμπολίτες μας που μένουν στα βόρεια, είναι όχι για την καθημερινή του λειτουργία και τις πρωινές εφημερίες, θα είναι Δευτέρα και Πέμπτη που εφημέρευε, για 35 ημέρες, που σημαίνει ότι 8 με 10 εφημερίες βραδινές δεν θα γίνουν στο Παίδων Πεντέλης για να κάνει τους εμβολιασμούς και θα γίνουν σε άλλα σημεία. Είναι προσωρινό, από 4 έως 6 εβδομάδες, για να ολοκληρωθεί βάσει της ζήτησης που υπάρχει η εμβολιαστική κάλυψη και να επανέλθει κανονικά στις εφημερίες του. Θα ήθελα να ήμασταν σε μια συνεννόηση, αλλά το γεγονός ότι σήμερα γίνονται εμβολιασμοί και υπήρχε κίνδυνος λόγω της απεργίας να πήγαιναν οι γονείς με τα παιδιά τους για να εμβολιαστούν και να μην μπορούσαν, γι’ αυτό τον λόγο προχωρήσαμε στην νομική ενέργεια προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία».

Το πρωί της Παρασκευής (14/01/2022), στις 09:00, η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε συγκέντρωση συμπαράστασης στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Επίσης, σήμερα το απόγευμα στις 17:00, πραγματοποιείται συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής ημέρας δράσης για τα νοσοκομεία που έχουν προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ, ζητώντας αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ο πρωθυπουργός θα αποκαλύψει σήμερα το σχέδιο για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού

Άγρια επίθεση σε δημοσιογράφους της ΕΡΤ έξω από την ΑΣΟΕΕ

Κακοκαιρία Διομήδης: Νεκρή εντοπίστηκε η 24χρονη που αγνοούνταν στις Σέρρες

Σεισμός τώρα στη Θεσσαλονίκη

Survivor: Το σέξι ατύχημα της Ευρυδίκης – Φόρεσε δανεικό μαγιό στο αγώνισμα (vid)