ΥΓΕΙΑ

Στις θέσεις τους οι 10.000 υγειονομικοί που δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση κατά του κορονοϊού

Υγειονομικοί
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα μέτρα υποχρεωτικότητας με επιβολή προστίμων ή αναστολής εργασίας να αφορούν την πρώτη δόση του εμβολίου
INTIME NEWS/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τους φόβους της ΠΟΕΔΗΝ ότι τα νοσοκομεία θα αδειάσουν από την επόμενη εβδομάδα λόγω νέων αναστολών εργασίας, φαίνεται πως μοιράζεται και η κυβέρνηση, η οποία κατέληξε να μην ισχύσει το μέτρο για τους υγειονομικούς που δεν έχουν κάνει την τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Περίπου 10.000 υγειονομικοί έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου, όχι όμως την τρίτη. Καθώς έχουν εμβολιαστεί νωρίς, το επτάμηνο από τη δεύτερη δόση έχει παρέλθει για τη συντριπτική πλειονότητά τους. Αυτό θα σήμαινε ότι από την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή όταν θα λήξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού στις 7 Φεβρουαρίου, θα ήταν πιθανό να τεθούν και αυτοί σε αναστολή.

Ωστόσο, πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα μέτρα υποχρεωτικότητας με επιβολή προστίμων ή αναστολής εργασίας να αφορούν την πρώτη δόση του εμβολίου και όχι τις αναμνηστικές. Συνυπολογίζοντας τον υπαρκτό κίνδυνο να απογυμνωθούν τα νοσοκομεία περαιτέρω από απαραίτητο προσωπικό εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας δεν θα επιβάλουν αναστολή εργασίας στους 10.000 υγειονομικούς. Επομένως, θα βρίσκονται κανονικά στις θέσεις τους την επόμενη εβδομάδα.

Για τους υγειονομικούς που δεν θα εμβολιαστούν, θα ισχύσει ό,τι και για τους υπόλοιπους πολίτες των οποίων το πιστοποιητικό λήγει. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουν πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων, εστίασης κτλ. Επίσης, όπως οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι, αναμένεται να υποχρεούνται σε δύο rapid-test την εβδομάδα.

Η ΠΟΕΔΗΝ, πάντως, ζητά την επιστροφή με αυξημένο testing, και των 4.727 υγειονομικών όλης της χώρας που είναι σε αναστολή και κινδυνεύουν με απόλυση μετά τις 31 Μαρτίου 2022. Το υγειονομικό προσωπικό της χώρας είναι εμβολιασμένο σε ποσοστό 97%, το μεγαλύτερο από κάθε άλλη επαγγελματική ομάδα, επισημαίνει. «Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να μην επιμείνει στην υποχρεωτικότητα και θέσει ακόμη 10.000 συναδέλφους σε αναστολή. Μην διαλύετε το ΕΣΥ. Μην διαλύετε τα νοσοκομεία έχοντας κατά νου τις ιδιωτικοποιήσεις, την κατάργηση, συγχώνευση Υγειονομικών Μονάδων» τονίζει η Ομοσπονδία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση μέτρων - Το πρώτο τεστ επιστροφής στην κανονικότητα, το ρίσκο και τα επόμενα βήματα