Ανοιχτή Επιστήμη – Τεχνητή Νοημοσύνη: Διαδικτυακή ημερίδα για τις δύο νέες συστάσεις της UNESCO

Newsbomb

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη
MVV FOUNDATION

Δύο μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, την Ανοιχτή Επιστήμη και την Τεχνητή Νοημοσύνη είχε στο επίκεντρο η Διαδικτυακή Ημερίδα «Ανοιχτή Επιστήμη-Τεχνητή Νοημοσύνη: Νέοι Ορίζοντες, Οράματα και Όρια» που συνδιοργάνωσαν, υπό την αιγίδα της UNESCO, το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και το «Σωματείο ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Παιδικό Καρκίνο.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση στην ελληνική επιστημονική κοινότητα και το ελληνικό κοινό, των δύο νέων Συστάσεων της UNESCO για την «Ανοιχτή Επιστήμη» και την «Τεχνητή Νοημοσύνη», που υιοθετήθηκαν τον Νοέμβριο του 2021.

Κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες, διεθνώς καταξιωμένοι, αποδέχτηκαν την πρόσκληση της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη και με τη συμμετοχή τους έστειλαν ένα δυνατό μήνυμα πως αν η επιστήμη και οι σύγχρονες τεχνολογίες αξιοποιηθούν σωστά, διαμοιραστούν δίκαια και οριοθετηθούν με γνώμονα την Ηθική και τον Άνθρωπο, τότε θα χρησιμεύσουν ως πολύτιμα «όπλα» απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, ανάμεσά τους και στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Για αυτό άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά τόνισε η κυρία Βαρδινογιάννη «η παρουσίαση των Συστάσεων έγινε τη συμβολική Παγκόσμια Ημέρα για τον παιδικό καρκίνο. Για να σταλεί ένα δυνατό μήνυμα αισιοδοξίας πως ο παιδικός καρκίνος πρέπει και μπορεί να νικηθεί».

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε με χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία συνεχάρη την κυρία Βαρδινογιάννη για την σπουδαία πρωτοβουλία, χαρακτηρίζοντάς την «πρωτοπόρο στην προσέγγιση των νέων προκλήσεων της εποχής μας», και τόνισε: «Σ’ αυτήν τη νέα, εν πολλοίς αχαρτογράφητη περίοδο που διανύουμε, ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά και επιστημολογικά διακυβεύματα είναι η διαχείριση της επιστημονικής γνώσης, η ελεύθερη πρόσβαση στις ανακαλύψεις της, ο δίκαιος και δημοκρατικός διαμοιρασμός της και κυρίως η διαφύλαξη και περαιτέρω ενίσχυση της ανθρωποκεντρικής της κατεύθυνσης. Καμιά τεχνολογία δεν είναι ουδέτερη και καμιά δεν είναι απαλλαγμένη από απειλές. Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικός ο διάλογος κοινωνίας και επιστήμης στη χώρα μας, η ενημέρωση σχετικά με τις ευκαιρίες αλλά και τους κινδύνους που δημιουργεί η νέα τεχνολογία και συγκεκριμένα η τεχνητή νοημοσύνη. Το στοίχημα είναι να κατορθώσουμε να προσαρμόσουμε τους σύγχρονους μετασχηματισμούς στις ανθρώπινες αξίες και ανάγκες. Η Ανοιχτή Επιστήμη προάγει τη διαφάνεια και την διεπιστημονικότητα, καθιστά τα επιστημονικά ευρήματα πιο αποδοτικά και αξιόπιστα και συμβάλλει στην ανάπτυξη της καινοτομίας και την επίλυση κρίσιμων και παγκόσμιων προβλημάτων, όπως η καταπολέμηση του παιδικού καρκίνου, με την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην αναγεννητική ιατρική».

Η Πρόεδρος του ομώνυμου Ιδρύματος και του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στην εισαγωγική της ομιλία τόνισε ότι τόσο η Ανοιχτή Επιστήμη, όσο και η Τεχνητή Επιστήμη μπορούν να καταστούν πολύτιμα «όπλα» απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, όπως είναι ο καρκίνος, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη οριοθέτησης και σωστής χρήσης των νέων τεχνολογιών: «Δεν είναι τυχαία η επιλογή μας να παρουσιάσουμε τις συστάσεις της UNESCO για αυτά τα πρωτοπόρα ζητήματα, σήμερα, που γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου. Μέσα από αυτή την εκδήλωση στρέφουμε το βλέμμα στο μέλλον, με την καρδιά και την σκέψη μας κοντά σε όλα τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο, για να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα αισιοδοξίας: ότι η Ανοικτή Επιστήμη και η τεχνητή νοημοσύνη γίνονται τα νέα όπλα στη μάχη των παιδιών μας για να κερδίσουν τη ζωή. Η Σύσταση της UNESCO για την Ανοικτή Επιστήμη σηματοδοτεί την έναρξη μιας εποχής ωριμότητας στην οποία εισέρχεται η ανθρωπότητα για την απελευθέρωση της επιστημονικής γνώσης και την ισότιμη πρόσβαση σε αυτήν. Από την άλλη πλευρά, η ραγδαία εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης με τις θαυμαστές δυνατότητές της που ξεπερνούν κάθε φαντασία, ανοίγει νέους ορίζοντες σε όλους τους τομείς. Μια νέα πραγματικότητα, που δημιουργεί την αναγκαιότητα νέου νομοθετικού πλαισίου και νέας δεοντολογίας, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλει την εκπαίδευση όλων μας στα νέα δεδομένα. Μόνον έτσι θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε μια επιστήμη με ανθρώπινο πρόσωπο και ηθικό πρόσημο. Στην υπηρεσία του ανθρώπου και του πλανήτη μας, και όχι το αντίθετο, που θα συμβάλει στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και θα διαφυλάξει την ανθρωπότητα από μια ανεξέλεγκτη πορεία προς το μέλλον. Οι δύο συστάσεις της UNESCO που σήμερα σας παρουσιάζουμε είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα εποχή ασύλληπτης προόδου αλλά και άγνωστων κινδύνων. Η υλοποίηση των δύο συστάσεων από τα 193 κράτη μέλη του Οργανισμού θα κρίνει το μεγάλο στοίχημα της εποχής μας και των σύγχρονων κοινωνιών».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Παιδικό Καρκίνο, προβλήθηκε βίντεο με τις τοποθετήσεις του Διοικητή της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» κυρίου Μανώλη Παπασάββα και των διευθυντών των Κλινικών της Μονάδας: Σοφίας Πολυχρονοπούλου, Συντονίστριας - Διευθύντριας του Τμήματος Παιδιατρικής Αιματολογίας - Ογκολογίας Νοσοκομείου Παίδων«Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», Aντώνη Καττάμη, Καθηγητή ΕΚΠΑ, Υπεύθυνου Πανεπιστημιακής Αιματολογικής-Ογκολογικής Μονάδας, «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» Ογκολογική Μονάδα, Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», Προέδρου Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας, Μαργαρίτας Μπάκα, Επικεφαλής Διευθύντριας Αιματολογικού - Ογκολογικού Τμήματος Νοσοκομείου Παίδων «Π.&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ», Ευγένιου Γουσέτη, Παιδίατρου Αιματολόγου - Ογκολόγου ΕΣΥ, Επιστημονικού Υπεύθυνου του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» και Στέλιου Γραφάκου, Επιστημονικού Διευθυντή της Τράπεζας Εθελοντών των Δοτών Μυελού Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ». Μίλησαν για τις Διεθνείς Συνεργασίες και τις Αδελφοποιήσεις της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων με τα μεγαλύτερα Νοσοκομεία και Ιατρικά Κέντρα του εξωτερικού οι οποίες υπηρετούν το όραμα της Ανοικτής Επιστήμης και της δημιουργίας ενός κόσμου χωρίς σύνορα για την υγεία των παιδιών, καθώς και για τις δυνατότητες που ανοίγονται από την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Αφιερωμένος στον Μίκη Θεοδωράκη ο 9ος Μαθητικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved