ΥΓΕΙΑ

Καρκινικές θεραπείες: Τι είναι η εξάχνωση όγκων με ραδιοσυχνότητες

Εξάχνωση όγκων με ραδιοσυχτότητες
Εξάχνωση όγκων με ραδιοσυχτότητες

Ένα σημαντικό «όπλο» στη φαρέτρα της θεραπευτικής ομάδας ασθενών με καρκίνο μπορεί να αποδειχθεί η εξάχνωση όγκων με ραδιοσυχτότητες. 

Πρόκειται για μία συμπληρωματική τεχνική, που μπορεί να ανακουφίσει τον ασθενή από τον πόνο και να συμβάλει στην ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου, εφόσον εφαρμόζεται με βάση τις προδιαγραφές. Αναλόγως με την περίπτωση, ενδέχεται να πρόκειται για μία εντελώς ανώδυνη μέθοδο με εξαιρετικά αποτελέσματα, που ασθενείς και θεράποντες ιατροί αξίζει να εξετάζουν.

Τι είναι η εξάχνωση όγκων με ραδιοσυχνότητες

Η εξάχνωση όγκων με ραδιοσυχνότητες (RF Ablation) αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο καταπολέμησης των καρκινικών όγκων. Είναι αποτελεσματική σε όγκους των συμπαγών οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, των πνευμόνων και των νεφρών. Σε περιπτώσεις αντένδειξης της χειρουργικής εκτομής ή μη αποτελεσματικότητας της χημειοθεραπείας ή ακτινοβολίας, έρχεται να συνδράμει η μέθοδος της εξάχνωσης όγκων με ραδιοσυχνότητες. Η μέθοδος αυτή, γνωστή και ως θερμοκαυτηρίαση με ραδιοσυχνότητες, εφαρμόζει ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα στοχεύοντας στη νέκρωση των καρκινικών κυττάρων και την πλήρη καταστροφή των καρκινικών όγκων.

Πώς πραγματοποιείται η εξάχνωση όγκων με ραδιοσυχνότητες

Η εξάχνωση όγκων με ραδιοσυχνότητες είναι μία αναίμακτη διαδικασία, καθώς γίνεται λαπαροσκοπικά με μία τομή μόλις λίγων χιλιοστών. Απεικονιστικές εξετάσεις που έχουν προηγηθεί βοηθούν τον χειρουργό να προσδιορίσει το σημείο όπου βρίσκεται ο όγκος. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια οπτικής κάμερας, ο χειρουργός εντοπίζει τον όγκο. Μέσω μίας τομής του δέρματος, μία ειδικά σχεδιασμένη, λεπτή βελόνα oδηγείται στον καρκινικό ιστό. Η βελόνα αυτή είναι συνδεδεμένη με μία γεννήτρια ραδιοσυχνοτήτων, η οποία θερμαίνει το άκρο της. Οι ραδιοσυχνότητες περνούν μέσα από τη βελόνα, θερμαίνοντας το περιβάλλον του ιστού και νεκρώνοντας τα καρκινικά κύτταρα. Ο καρκινικός όγκος καταστρέφεται αφήνοντας ανέπαφους τους περιβάλλοντες υγιείς ιστούς. Η διαδικασία μπορεί να έχει συνολική διάρκεια από 45 έως 90 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος του όγκου.

Πότε ενδείκνυται η εξάχνωση όγκων μεραδιοσυχνότητες

Η εξάχνωση όγκων με ραδιοσυχνότητες χρησιμοποιείται συχνότερα για τη θεραπεία ενός σημείου με καρκίνο που προκαλεί πόνο ή ενόχληση και όχι ως κύρια θεραπεία ενάντια στον καρκίνο. Ωστόσο, ο συμπληρωματικός χαρακτήρας της αντισταθμίζεται από τα πολλαπλά πλεονεκτήματα που επιφέρει σε περιπτώσεις καρκίνων, όπως για πράδειγμα ενός μεταστατικού ή πρωτοπαθούς καρκίνου του ήπατος. Η θερμοκαυτηρίαση με ραδιοσυχνότητες επίσης βρίσκει εφαρμογή στις παρακάτω περιπτώσεις καρκίνου:

  • Θυρεοειδούς
  • Παγκρέατος
  • Σπλήνα
  • Νεφρών
  • Επινεφριδίων

Ενδείκνυται, επίσης, σε μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, οστεοειδές οστέωμα και οπισθοπεριτοναϊκές μεταστάσεις. Επιπλέον, σε ασθενείς προχωρημένης ηλικίας ή περιπτώσεις όπου η χειρουργική αφαίρεση του όγκου καθίσταται αδύνατη, αλλά και σε προκαρκινικά κύτταρα του οισοφάγου που σχετίζονται με τον οισοφάγο Barrett.

Η σημασία της σωστής επιλογής χειρουργού στην εξάχνωση όγκων με ραδιοσυχνότητες

Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Μανώλης Γερογιώργης είναι εξειδικευμένος στην εξάχνωση όγκων με ραδιοσυχνότητες καθώς διαθέτει πολυετή εμπειρία στη χρήση ραδιοσυχνοτήτων. Τόσο ο ίδιος όσο και η επιστημονική του ομάδα του πρωτοπορούν εφαρμόζοντας εξελιγμένες τεχνικές στην κλασική και την ελάχιστα τραυματική χειρουργική. Ο Δρ. Μανώλης Γερογιώργης είναι διδάκτωρ του πανεπιστήμιου Αθηνών και Διευθυντής χειρουργικής κλινικής, με πληθώρα δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά και ανακοινώσεων σε ιατρικά συνέδρια.