ΥΓΕΙΑ

Ξανθός: Να ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζόμενων σε καθαριότητα - φύλαξη - σίτιση στο ΕΣΥ

Ανδρέας Ξανθός
Οι συμβάσεις περίπου 8.000 εργαζομένων λήγουν στις 31 Μαρτίου
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, για το θέμα της λήξης των συμβάσεων εργαζομένων στο ΕΣΥ, στους τομείς της καθαριότητας, της σίτισης και της φύλαξης, κατέθεσε ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, υπάρχει σχέδιο επιστροφής των εργολαβικών συνεργείων στα νοσοκομεία, «για να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα και να επανέλθουν συνθήκες "εργασιακού μεσαίωνα" στο ΕΣΥ».

«Σε ένα μήνα (31/03/2022) λήγει η παράταση που έχει δοθεί για περίπου 8.000 συμβασιούχους ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) που υπηρετούν στους τομείς της καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης στις δομές του ΕΣΥ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε υλοποιήσει, με το ν.4506/2017, την "απεξάρτηση" των δημόσιων δομών υγείας από τα εργολαβικά συνεργεία και τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών αυτών με εργαζόμενους που προσλαμβάνονται με συγκεκριμένα κριτήρια υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ και με ατομικές συμβάσεις εργασίας διετούς διάρκειας. Αυτή ήταν μια σημαντική παρέμβαση απο-ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ που διασφάλισε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής στο προσωπικό που απασχολείται στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των νοσοκομείων. Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη ρύθμιση υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον, αφού οι συμβάσεις ΣΟΧ - σε σύγκριση με τις εργολαβικές συμβάσεις- έχουν μειωμένο δημοσιονομικό κόστος και εξασφαλίζουν καλύτερες υπηρεσίες σε τομείς κρίσιμης σημασίας για την ποιότητα της συνολικής υγειονομικής φροντίδας, όπως για παράδειγμα η καθαριότητα χώρων υψηλής μολυσματικότητας» αναφέρει ο κ. Ξανθός στην ερώτηση.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας έχουν πάρει την απόφαση να ακυρώσουν το μοντέλο των ΣΟΧ και να επαναφέρουν τα εργολαβικά συνεργεία στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. «Αντί δηλαδή η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την έμπρακτη συνεισφορά του βοηθητικού προσωπικού των νοσοκομείων στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, να παρατείνει τις υπάρχουσες συμβάσεις όσο χρειάζεται για να ολοκληρωθούν οι νέοι διαγωνισμοί και να δώσει στο προσωπικό που υπηρετεί σήμερα την αυξημένη μοριοδότηση για το διάστημα της πανδημίας, προχωρεί αταλάντευτα στην επαναφορά ενός συστήματος εργασιακής εκμετάλλευσης και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος».

Ο Ανδρέας Ξανθός χαρακτηρίζει κοινωνικά απαράδεκτη και προκλητική την απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων και ερωτά τον υπουργό Υγείας, εάν προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε ανανέωση των Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου για τους εργαζόμενους στους συγκεκριμένους τομείς στο ΕΣΥ.

Διαβάστε επίσης:

Συνταγογράφηση μόνο σε δημόσιες δομές από τις 15 Μαρτίου για τους ανασφάλιστους