ΥΓΕΙΑ

Πλεύρης: Δεν επιστρέφουν στο ΕΣΥ οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί – Τα δύο ενδεχόμενα

Υγειονομικοί
Απάντηση του υπουργού Υγείας σε επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Λαμπρούλη
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην εργασία τους, οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον όσο διαρκεί η πανδημία, ενώ σοβαρό είναι το ενδεχόμενο να αποπεμφθούν από το ΕΣΥ. Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται ήδη ειδική διάταξη, η οποία θα χαρακτηρίζει τον εμβολιασμό έναντι της covid-19 ως τυπικό προσόν για να παρέχει κάποιος υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Κατηγορηματικός ήταν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στη Βουλή για το θέμα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργου Λαμπρούλη. Ο κ. Λαμπρούλης, στην ερώτησή του, ζητούσε να επανέλθουν στην εργασία τους άμεσα, όλοι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας με την πραγματοποίηση των αναγκαίων σε συχνότητα προληπτικών τεστ και με ουσιαστική προσωποποιημένη συζήτηση προκειμένου να εμβολιαστούν. Επίσης, να καταβληθεί το τμήμα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που αντιστοιχεί στο χρόνο εργασίας τους πριν τεθούν σε αναστολή εργασίας και να αναγνωριστεί το διάστημα της αναστολής ως συντάξιμος χρόνος.

«Η απάντηση είναι όχι σε όλα όσα λέτε» ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Θάνος Πλεύρης. «Δεν θα επιστρέψουν στην εργασία τους οι υγειονομικοί αν δεν είναι εμβολιασμένοι, ούτε θα τεθεί θέμα να πάρουν αναδρομικά χρήματα, ούτε θα αναγνωριστεί ο χρόνος αυτός» ως συντάξιμος, τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η πιο απλή λύση είναι να παραταθεί η αναστολή για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία. «Όπως δίνουμε παρατάσεις στο επικουρικό προσωπικό ακριβώς γιατί υπάρχει πανδημία, δεν θα επιστρέψουν αυτοί οι οποίοι δεν εμβολιάζονται» σημείωσε.

Ωστόσο, η θέση του ίδιου, την οποία έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση, είναι ότι «οι άνθρωποι οι οποίοι δεν θα εμβολιαστούν, δεν πρέπει να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας». «Επεξεργαζόμαστε διάταξη η οποία θα έχει ως τυπικό προσόν τον εμβολιασμό, για να παρέχεις υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και συνεπώς όποιος δεν εμβολιάζεται, δεν θα παραμείνει στο ΕΣΥ». Οι θέσεις οι οποίες θα μείνουν κενές, θα προκηρυχθούν για τους ανθρώπους που υπηρετούν τώρα ως επικουρικοί, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Πλεύρης: Τέλος οι μάσκες από το Σάββατο - Ισχυρή σύσταση σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό