ΥΓΕΙΑ

Το υπουργείο Υγείας «ενεργοποιεί» τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις - Τέλος Μαρτίου τα πρώτα sms

Κέντρο Υγείας
Το πρώτο σκέλος του προγράμματος φέρει το όνομα της Φώφης Γεννηματά
INTIME NEWS

Στο τέλος του μήνα αναμένεται να μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας, δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. 

Η αρχή γίνεται με τις μαστογραφίες. Οι γυναίκες που ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα με βάση το πρωτόκολλο, θα λάβουν sms στο κινητό τους, το οποίο θα τις προτρέπει να προγραμματίσουν την εξέταση, δωρεάν, χωρίς συμμετοχή. Στις περιπτώσεις που προκύψει ένδειξη, η γυναίκα θα παραπέμπεται για εξέταση σε ειδικό ιατρό, η οποία θα είναι επίσης δωρεάν. Για την αποστολή των sms αξιοποιείται η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε για την ενημέρωση και το κλείσιμο των ραντεβού για τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού.

Το υπουργείο Υγείας ξεκινά τη δράση για την πρόληψη με το σκέλος αφορά στον καρκίνο του μαστού και φέρει το όνομα της Φώφης Γεννηματά. Αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΠΥΥ θα λάβει ξεχωριστή χρηματοδότηση για τη δράση, και γι’ αυτό δεν θα επιβαρυνθούν με συμμετοχή οι ασθενείς, ούτε οι πάροχοι με rebate-clawback.

Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη ολοκληρώσεις τις προγραμματικές συμβάσεις για τα έργα που αφορούν στο Ταμείο, ενώ έχει κατατεθεί πάνω από 80% των τεχνικών δελτίων. Μέσα στον Απρίλιο, τέλος, αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που αφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), μαζί το αντίστοιχο για την αναμόρφωση του ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε επίσης:

«Hospital at home» και «Home care»: Οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας