ΥΓΕΙΑ

Ξανθός: Ανάγκη γενναίας επένδυσης στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ανδρέας Ξανθός
Τον Ανδρέα Ξανθό στην περιοδεία συνόδευσαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Αθανασίου, ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου και στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής Ανατολικής Αττικής

«Εγκληματικές πολιτικές ευθύνες για την υγειονομική τραγωδία και την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ» καταλόγισε στην κυβέρνηση, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός

Περιοδεία σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ανατολικής Αττικής πραγματοποίησε ο τομεάρχης Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Ανδρέας Ξανθός, την Τετάρτη (16/03/2022). Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τα Κέντρα Υγείας Κορωπίου, Βάρης, Καλυβίων και Λαυρίου, καθώς και τη δομή της ΑΕΜΥ στην Κερατέα.

Ο πρώην Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι δεν αξιοποιήθηκε η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στην οργανωμένη προνοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας και στην κατ' οίκον φροντίδα ασθενών με Covid-19, η οποία θα περιόριζε σημαντικά την καθυστερημενη αναζήτηση ιατρικής φροντίδας, καθώς και θανάτους οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτραπούν. Η αυξημένη θνησιμότητα στη χώρα, την οποία ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε μη αποδεκτή, οδήγησε στην θλιβερή πρωτιά θανάτων ανάμεσα στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και στην υγειονομική τραγωδία των 16.500 -σε σύνολο 26.500- θανάτων εκτός ΜΕΘ.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την «ανάγκη γενναίας επένδυσης στις δημόσιες δομές ΠΦΥ με έμφαση στον οικογενειακό γιατρό και στο μοντέλο της διεπιστημονικής ομάδας υγείας, της πρόληψης, της προαγωγής υγείας και της κοινοτικής φροντίδας». Γι' αυτό, τόνισε, ότι χρειάζεται ένα άλλο πολιτικό σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει μόνιμες προσλήψεις, μηχανισμό αυτόματης αναπλήρωσης των κενών συνταξιοδότησης και ειδικά κίνητρα στελέχωσης άγονων δομών και τμημάτων του ΕΣΥ. «Αυτό είναι ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ μετά την πανδημία, το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προωθούμενες αλλαγές της κυβέρνησης και στην ΠΦΥ και στα νοσοκομεία. Το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας, στον εκ νέου διαχωρισμό ασφαλισμένων-ανασφάλιστων, σε εμπόδια στην πρόσβαση και μετακύλιση του κόστους στον πολίτη» δήλωσε.

Αναφορικά με τη δομή της ΑΕΜΥ στην Κερατέα, ο κ. Ξανθός επεσήμανε την ανάγκη οργανικής ένταξή της στο ΕΣΥ για την παροχή δημόσιων, δωρεάν και ποιοτικών υπηρεσιών αποκατάστασης με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών της Ανατολικής Αττικής, αλλά και του Λεκανοπεδίου ευρύτερα.

Διαβάστε επίσης:

Ξανθός: Εικόνα αποδιοργάνωσης στις δημόσιες δομές υγείας της Δυτικής Μακεδονίας