ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Σε ποιες περιοχές καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα, πού αυξήθηκαν οι νοσηλείες

Κορονοϊός: Σε ποιες περιοχές καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα, πού αυξήθηκαν οι νοσηλείες
Η Βάνα Παπαευαγγέλου παρουσίασε τις περιοχές στην Ελλάδα στις οποίες καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Η Βάνα Παπαευαγγέλου παρουσίασε τις περιοχές στην Ελλάδα στις οποίες καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού

Για σταθεροποίηση της αυξητικής πορείας των κρουσμάτων κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα σε σύγκριση με τις προηγούμενες δύο εβδομάδες με σαφή όμως μετακίνηση των νέων κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας έκανε λόγο την Πέμπτη κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Παράλληλα, καταγράφεται αύξηση των νέων νοσηλειών ενώ οι πιο σκληροί δείκτες της πανδημίας που αφορούν στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών και των νέων θανάτων ακολουθεί μία αργή αποκλιμάκωση» πρόσθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με την κυριά Παπαευαγγέλου «ο κυλιόμενος μέσος όρος του 7ημέρου έχει αυξηθεί στις 210.000 νέα κρούσματα ανά ημέρα, ενώ σημαντική αύξηση καταγράφεται και στο συνολικό αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια που αυξήθηκε στις 176.000 συνανθρώπους μας. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση του πανδημικού κύματος της «Όμικρον 2», καθώς η αυξητική τάση φαίνεται να επιπεδώνεται σε σχέση με τις πρώτες 20 ημέρες του Μαρτίου».

Όπως είπε η ίδια «αύξηση των κρουσμάτων σημειώθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε στις περιφερειακές ενότητες Έβρου, Πιερίας, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Φθιώτιδας, Ροδόπης και Σερρών» ενώ ειδική αναφορά έγινε στην Αττική όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία, «αύξηση σημειώθηκε και σε περιοχές όπως είναι ο βόρειος τομέας Αθηνών και η δυτική Αττική».

«Σημειώνεται ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος θετικότητας του 7ημερου είναι στο 8,2% ενώ πριν από 15 μέρες ήταν κάτω από 5%. Παράλληλα, σύμφωνα με τα δεδομένα από το Εθνικό Δίκτυο Ιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, έχουμε πλέον πλήρη επικράτηση της παραλλαγής «Όμικρον» με την «Όμικρον 2» να αφορά στο 77% των νέων δειγμάτων που εξετάζονται» πρόσθεσε η Βάνα Παπευαγγέλου συμπληρώνοντας ότι καταγράφεται σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα σε 8 από τις 13 περιφερειακές ενότητες, όπου υπάρχει σύστημα επιτήρησης, με σημαντική αύξηση στην Αττική, το Ηράκλειο και τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης αλλά και στα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε τους ειδικούς ανησυχεί «η σαφής αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που έχει φτάσει στα 41 έτη». «Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες παρατηρείται μείωση στην επίπτωση νέων κρουσμάτων στους εφήβους και νεαρούς ενήλικες, δηλαδή στην ηλικιακή ομάδα από 12 έως 34 ετών, ενώ παράλληλα έχουμε σημαντική αύξηση σε άτομα ηλικίας άνω των 35 ετών και ιδιαίτερα σε ενήλικες ηλικίας άνω των 50 ετών. Αύξηση του ποσοστού των νέων κρουσμάτων καταγράφεται και στους πλέον ευάλωτους συνανθρώπους μας, δηλαδή στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών. Και σημειώνουμε ότι στις περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας, Γρεβενών, Δράμας, Κοζάνης, Πρέβεζας, Σερρών και Τρικάλων τα μισά από τα νέα κρούσματα αφορούν σε άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών» πρόσθεσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής.

«Είναι, λοιπόν, κατανοητό ότι με βάση την ηλικιακή αυτή κατανομή των νέων κρουσμάτων αναμένεται περαιτέρω αύξηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία μας τις επόμενες εβδομάδες. Αντίθετα, παρά το αυξημένο testing, θυμίζω ότι ακόμα και αυτή την εβδομάδα τα παιδιά μας της σχολικής ηλικίας έκαναν 2 self-test την εβδομάδα, παρατηρούμε μια σταθεροποίηση στα κρούσματα στα παιδιά κάτω των 11 ετών και σαφή μείωση στα παιδιά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» συμπλήρωσε.

Η Βάνα Παπαπευαγγέλου αναφέρθηκε και στον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια για τον οποίο είπε ότι αυξάνεται κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων σταθερά «με αποτέλεσμα οι νοσηλευόμενοι ασθενείς να είναι σήμερα περίπου στις 3.500, ενώ ο μέσος κυλιόμενος όρος νέων εισαγωγών του τελευταίο 7ημερου έχει σημαντικά αυξηθεί και έχει φτάσει στις 426 νέες εισαγωγές την ημέρα».

«Το 75% των νέων εισαγωγών αφορά σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Σύμφωνα με δεδομένα του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας του κυρίου Κωτσιόπουλου, την εβδομάδα που μας πέρασε σημειώθηκε αύξηση κατά 15% των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες και κατά σχεδόν 20% των νέων εισαγωγών μεσοσταθμικά. Σημαντικότερη αύξηση των νέων εισαγωγών είχαμε στην Αττική και στην Κρήτη. Ακόμα, καταγράφεται μια πολύ αργή αποκλιμάκωση κατά περίπου 5% των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι λόγω Covid, αλλά και των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά στην επικράτεια».

Διαβάστε επίσης:

Μαγιορκίνης στο Newsbomb.gr: Η εξήγηση για τη μη βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών παρά τα μέτρα

Παπαευαγγέλου: «Το φθινόπωρο πιθανότατα θα χρειαστεί τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό»