ΥΓΕΙΑ

Μαγιορκίνης στο Newsbomb.gr: Η εξήγηση για τη μη βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών παρά τα μέτρα

Μαγιορκίνης στο Newsbomb.gr: Η εξήγηση για τη μη βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών παρά τα μέτρα
Γιατί δεν βελτιώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα, παρά τα μέτρα που ισχύουν.
InTime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, απάντησε στην ερώτηση του Newsbomb.gr για την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων στην Ελλάδα, παρά την παραμονή των περιοριστικών μέτρων στην κοινωνία. Οι απαντήσεις για το σύνδρομο long covid στα παιδιά.

Παρά το γεγονός ότι αποφασίστηκε να μην αρθεί κανένα από τα μέτρα που ισχύουν για τον περιορισμό του κορονοϊού στην Ελλάδα, οι επιδημιολογικοί δείκτες στη χώρα δεν βελτιώνονται. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, στο υπουργείο Υγείας, το Newsbomb.gr έθεσε τη σχετική ερώτηση, με τον Γκίκα Μαγιορκίνη να δίνει την εξήγηση για το γιατί συμβαίνει αυτό.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας, και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων πολιτών μεγάλης ηλικίας είναι αυτό που προκαλεί την πρόσθετη πίεση στο σύστημα υγείας παρά το γεγονός ότι η Όμικρον 2 δεν παρουσιάζει κάποια μεγάλη έξαρση. Μάλιστα, ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε πως στους επόμενους έναν με δυο μήνες, θα υπάρξει βελτίωση στους δείκτες με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

«Το βασικό θέμα που έχουμε στην Ελλάδα είναι ένα ποσοστό ανεμβολίαστων στις πολύ μεγάλες ηλικίες. Το κύμα της Όμικρον 2 δεν έχει κάποια ιδιαίτερη έξαρση. Υπάρχει μια παλινδρόμηση της επιδημίας, χωρίς να υπάρξει ποτέ εκθετική αύξηση κάτι που ανά καιρούς έτσι κι αλλιώς το περιμένουμε. Έχουμε μια ήπια ταλάντωση. Ωστόσο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ανεμβολίαστοι μεγάλης ηλικίας να δημιουργούν πίεση στο σύστημα υγείας. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα σε σχέση με το Ηνωμένο Βασιλείου για παράδειγμα που δεν έχει καθόλου μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε.

«Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι σχεδόν βέβαιο ότι τους επόμενους ένα – δυο μήνες η κατάσταση θα βελτιωθεί. Εκτός αν υπάρξει κάποιο φαινόμενο, σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο δεν μπορούμε να προβλέψουμε».

Το σύνδρομο long covid στα παιδιά

Σε ερώτηση του Newsbomb.gr για το σύνδρομο long covid στα παιδιά και για τα δεδομένα που μπορεί να υπάρχουν στην Ελλάδα, η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, απάντησε «Δεν έχουμε στοιχεία για τη χώρα μας. Τα δεδομένα είναι αμφιλεγόμενα. Άλλοι μιλάνε για σοβαρές επιπτώσεις όπως στους ενήλικες, άλλοι θεωρούν ότι δεν έχουμε καλά τεκμηριωμένες μελέτες».

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σχολίασε: «Οι μελέτες για το long covid υπάρχουν και παρακολουθούνται. Υπάρχουν οι παιδίατροι και υπάρχει η παρακολούθηση των παιδιών όπου απαιτούνται».