ΥΓΕΙΑ

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Μεγάλη μείωση κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες – Τα στοιχεία που παρουσίασε

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Μεγάλη μείωση κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες – Τα στοιχεία που παρουσίασε
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, παρουσίασε τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία για τα κρούσματα και τον κορονοϊό στην Ελλάδα
INTIME

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, παρουσίασε τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία για τα κρούσματα και τον κορονοϊό στην Ελλάδα

Για μεγάλη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης.

«Τα κρούσματα προέρχονται πλέον από το δεύτερο στέλεχος της Μετάλλαξης Όμικρον που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά μικρότερη νοσηρότητα. Ο δείκτης αυτός θα είναι λιγότερο σημαντικός το επόμενο διάστημα καθώς έχουν μειωθεί τα τεστ» σημείωσε ο κ. Ζαούτης.

Οι πιο σημαντικοί δείκτες, όπως εξήγησε ο κ. Ζαούτης, θα είναι ο αριθμός νέων εισαγωγών «καθώς την τελευταία εβδομάδα έχουμε μείωση 20% στις νοσηλείες και 37% μείωση στις νέες νοσηλείες. Όσον αφορά τους διασωληνωμένους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ έχουμε μείωση 7% την τελευταία εβδομάδα και συνολικά κάτω από 300 διασωληνωμένους ασθενείς.

Ο Θεοκλής Ζαούτης αναφέρθηκε στα σχολεία παρουσιάζοντας στοιχεία σε σχέση με τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων, όπου τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα υπήρξε αύξηση στην ομάδα 12-18 ετών αλλά μετά ξεκίνησε μείωση που οδήγησε στην κατάργηση του μέτρου των δύο self test. «Παρόμοια εικόνα βλέπουμε και στα παιδιά 4-11 ετών όπου υπάρχει μια πολύ σημαντική μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων» είπε ο κ. Ζαούτης.

«Η αποκλιμάκωση καταγράφηκε ακόμα και όταν ήταν σε ισχύ τα 2 self test ενώ παρατηρήθηκε προγενέστερα από ό,τι στην συνολική κοινότητα» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Η υπερβάλλουσα θνητότητα

Ο κ. Ζαούτης αναφέρθηκε και στην υπερβάλλουσα θνητότητα, η οποία ορίζεται ως η διαφορά μεταξύ του αριθμού των θανάτων από κάθε αιτία σε μια χρονική περίοδο (π.χ. πανδημία) και του αναμενόμενου αριθμού θανάτων σε μια περίοδο.

Για την Ελλάδα η υπερβάλλουσα θνητότητα σύμφωνα με μελέτη του Lancet για την περίοδο 2020-21 ήταν 127,1 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τη Δυτική Ευρώπη ήταν 140 θάνατοι και για την κεντρική Ευρώπη 315,7 θάνατοι. Ο ίδιος δείκτης για Ιταλία ήταν 227,4 θάνατοι, Ισπανία 186,7

Στην Ελλάδα ο λόγος της υπερβάλλουσας θνητότητα προς τον δηλούμενο αριθμό θανάτων από κορονοϊό ήταν 1,22 ενώ για την δυτική ευρώπη ήταν 1,48 και για την κεντρική Ευρώπη ήταν 2, και σε επίπεδο χωρών στην Ιταλία ήταν 1,89 και στην Ισπανία 1,64.

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Υγείας: «Μπαίνουμε σε φάση συνύπαρξης με τον ιό»