ΕΛΛΑΔΑ

Υπουργείο Υγείας: Μπαίνουμε σε φάση συνύπαρξης με τον ιό, δεν εφησυχάζουμε

Ο Θάνος Πλεύρης
Ο Θάνος Πλεύρης

Για την πορεία της πανδημίας, τα κρούσματα κορονοϊού, την ηπατίτιδα τα παιδιά, την διαχείριση κρουσμάτων στα σχολεία η ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας, τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ και άλλους ειδικούς

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και επικούρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για την πανδημία.

Αρχικά τον λόγο πήρε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος έκανε λόγο για συνύπαρξη με τον ιό:

«Είχαμε ένα σύστημα υγείας που μόλις είχε βγει από την κρίση και δεν είχαμε εμβόλιο και τεχνογνωσία για τον κορονοϊό Έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος με μεγάλη μεταδοτικότητα και μικρότερη νοσηρότητα, έχουμε εμβόλιο, πλέον κινούμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο με 75% εμβολιασμένους και πάνω από 90% στις ευάλωτες ομάδες ενώ έχει νοσήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού με Όμικρον.

Θα συνεχίσουμε την ενίσχυση του ΕΣΥ με νομοσχέδια που έχουν λογική να δομήσουμε ένα πιο ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας που να το στηρίξουμε με πόρους τουλάχιστον 1,5 δις. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης. Θεωρούμε πλέον ότι μπαίνουμε σε φάση συνύπαρξης με τον ιό. Τα μέτρα υπάρχουν χωρίς να μπαίνει η λογική της υποχρεωτικότητας. Δεν πιστεύουμε στη λογική του zero covid όπως συμβαίνει στην Κίνα.

«Η επιδημιολογική εικόνα είναι μια εικόνα που πέρα από τα δεδομένα που ανέφερα δικαιολογεί τη χαλάρωση των μέτρων καθώς μειώνονται οι νοσηλείες σε ΜΕΘ ενώ αυξάνεται η κοινωνική ζωή ενώ ακόμα και οι δεικτες όπως οι θάνατοι η χώρα μας είχε υπερβάλουσσα θνητότητα χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό δεν μας κάνει να εφησυχάζουμε γιατί στο επίκεντρο πρέπει να είναι ο πολίτης γιατί τα μέτρα, ακόμα και σκληρά, είχαν στόχο να μείωσουμε το αποτύπωμα της πανδημίας. Υπάρχει σεβασμός σε όλους όσοι έχασαν τους ανθρώπους τους από κορονοϊό. Ερχόμαστε στη φάση διαχείρισης της πανδημίας από την 1η Μαΐου ενώ είμαστε σε ετοιμότητα για να παρέμβουμε όποτε χρειαστεί», κατέληξε.

Δείτε ζωντανά:

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

«Με βάση τα χαρακτηριστικά που έχει ο καθένας μας, τροποποιούμε αντίστοιχα τη συμπεριφορά μας», είπε αρχικά και τόνισε ότι το βιώσιμο μέτρο είναι «να ζούμε με τα βασικά μέτρα προστασίας καθημερινά».

«Η πολιτεία εμπιστεύεται τους πολίτες, δεν χρειάζεται να επιβάλουμε τα μέτρα με νομοθετικές παρεμβάσεις. Ο ιός δεν μπορεί να εκριζωθεί, θα μάθουμε να συνυπάρχουμε μαζί του, δεν επιστρέφουμε στην προ-πανδημική κατάσταση», πρόσθεσε.

Θεοκλής Ζαούτης: Μεγάλη μείωση των κρουσμάτων στη χώρα μας

Όσον αφορά τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης παρατήρησε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπάρχει μεγάλη μείωση των κρουσμάτων στην Ελλάδα.

Τα κρούσματα προέρχονται πλέον από το δεύτερο στέλεχος της Μετάλλαξης Όμικρον που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά μικρότερη νοσηρότητα. Ο δείκτης αυτός θα είναι λιγότερο σημαντικός το επόμενο διάστημα καθώς έχουν μειωθεί τα τεστ.

Οι πιο σημαντικοί δείκτες, όπως εξήγησε ο κ. Ζαούτης, θα είναι ο αριθμός νέων εισαγωγών καθώς την τελευταία εβδομάδα έχουμε 20% στις νοσηλείες και 37% μείωση στις νέες νοσηλείες. Όσον αφορά τους διασωληνωμένους έχουμε μείωση 7% την τελευταία εβδομάδα και συνολικά κάτω από 300 διασωληνωμένους ασθενείς.

Για τα σχολεία παρουσιάστηκαν στοιχεία σε σχέση με τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων όπου τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα υπήρξε αύξηση στην ομάδα 12-18 ετών αλλά μετά ξεκίνησε μείωση που οδήγησε στην κατάργηση του μέτρου των δύο self test. Παρόμοια εικόνα βλέπουμε και στα παιδιά 4-11 ετών όπου υπάρχει μια πολύ σημαντική μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων. Η αποκλιμάκωση καταγράφηκε ακόμα και όταν ήταν σε ισχύ τα 2 self test, ενώ παρατηρήθηκε προγενέστερα από ό,τι στην συνολική κοινότητα.

Παπαευαγγέλου: Έλεγχος μόνο σε παιδιά με συμπτώματα

Στα σχολεία αναφέρθηκε η Βάνα Παπαευαγγέλου και στο πώς θα πορευτεί η κυβέρνηση από εδώ και πέρα. «Επιλέξαμε τον δρόμο των self test με στόχο να βρίσκουμε τα κρούσματα έγκαιρα. Ακόμα πιο σημαντική ήταν η τακτική της ιχνηλάτησης των επαφών, με στόχο την αποτροπή της ενδοσχολικής διασποράς», σχολίασε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

«Η αποτίμηση της στρατηγικής είναι εξαιρετικά θετική. Πετύχαμε να διατηρήσουμε σταθερά τα κρούσματα στα παιδιά 4-18 ετών. Μετά τον Φεβρουάριο τα κρούσματα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα άρχισαν να πέφτουν. Τώρα η πανδημία αποκλιμακώνεται και μετακινούμαστε στην επόμενη φάση, όπου ο έλεγχος θα επικεντρώνεται στα συμπτώματα», εξήγησε.

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως όταν επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία από τις διακοπές του Πάσχα, δεν θα υποβάλλονται σε σελφ τεστ, αλλά ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος και θα αφορά παιδιά με συμπτώματα.

«Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα μέτρα σχολαστικής ιχνηλάτησης επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος θα συνεχιστούν. Είναι προφανές ότι οι γονείς θα πρέπει να παραμείνουν ευαισθητοποιημένοι και να αναγνωρίζουν έγκαιρα και γρήγορα πιθανά συμπτώματα των παιδιών», υπογράμμισε.

Παπαευαγγέλου για ηπατίτιδα στα παιδιά: Είμαστε κοντά στη λύση, θα έρθουν και άλλα «χρωστούμενα»

Το θέμα της ηπατίτιδας χωρίς εμφανή αιτιολογία σε παιδιά που έχει καταγραφεί ανά τον κόσμο προκαλώντας ανησυχία σε γονείς και επιστήμονες ήταν ένα από τα οποία απασχόλησε την ενημέρωση των ειδικών του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης.

Στο ζήτημα της ηπατίτιδας αναφέρθηκε μετά από ερώτηση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου και απάντησε αρχικά ότι «δεν υπάρχει καμία συσχέτιση της ηπατίτιδας με long covid» προσθέτοντας ότι μόνο στη Βρετανία έχουν ξεπεράσει τα 100 τα παιδιά που έχουν αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα.

«Έχουμε καταλήξει ότι η ηπατίτιδα αυτή οφείλεται πιθανότατα σε αδενοϊό. Αφορά παιδιά κάτω των 10 ετών κυρίως 3-5 ετών που δεν είχαν εμβολιαστεί. Δεν φαίνεται να οφείλεται σε long covid αλλά νόσηση με ιό που δεν είχαν συναντήσει πριν» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Όπως εξήγησε «τα παιδιά που είναι 2-3 ετών έχουν μεγαλώσει σε αποστειρωμένο περιβάλλον χωρίς να έχουν συναντήσει συνάχι ή διάρροια» για να συμπληρώσει με τη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι «τα χρωστούμενα όλα θα έρθουν τελικά γιατί τα παιδιά θα αρχίσουν να έρχονται με πολλές λοιμώξεις».

Η ίδια, πάντως, εκτίμησε ότι «είμαστε κοντά στη λύση του γρίφου».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει συσχέτιση με τον εμβολιασμό και τις ηπατίτιδες καθώς τα περισσότερα παιδιά που έχουν διαγνωστεί στην Βρετανία δεν είχαν εμβολιαστεί».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, διαβεβαιώνοντας ότι το υπουργείο Υγείας είναι σε πλήρη ετοιμότητα και καταγραφής και αντιμετώπισης μετά και από σύσκεψη που είχαμε το σαββατοκύριακο».

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε, δε, και στο θέμα της Σανγκάης και σημείωσε ότι «οφείλεται στη zero covid πολιτική με την οποία είναι αντίθετη η Ευρώπη ενώ είχαν και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε συγκεκριμένες ομάδες. Η εκτίμηση είναι ότι έχουμε να κάνουμε με τη μετάλλαξη Όμικρον και την πολιτική για zero covid».

Μάσκες, πιστοποιητικά, τέταρτη δόση

Στην συνέντευξη τύπου τέθηκαν ερωτήματα και για τις μάσκες, τα πιστοποιητικά, την τέταρτη δόση του εμβολίου και την αναστολή των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Τα πιστοποιητικά δεν καταργούνται αλλά για μια συγκεκριμένη περίοδο δεν το συνδέουμε για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους» είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ενώ για τις μάσκες και τους κλειστούς χώρους που θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται απάντησε ότι «έχουμε πει για μέχρι 31 Μαΐου θα υπάρχουν μετά αποφάσεις ανάλογα με την δυναμική».

Για το πρόστιμο των 100 ευρώ είπε ότι όλα τα μέτρα αξιολογούνται βάσει της πορείας της πανδημίας προσθέτοντας πως «μακάρι η πορεία της πανδημίας να είναι τέτοια ώστε το πρόστιμο να ανασταλεί και μετά το φθινόπωρο».

Για τους υγειονομικούς σε αναστολή είπε ότι «η απαίτηση της πολιτείας από τους υγειονομικούς να είναι εμβολιασμένοι σχετίζεται με τη φύση των υπηρεσιών που προσφέρουν. Η θέση της πολιτείας έχει αποτυπωθεί με τον νόμο για διατήρηση της αναστολής έως τις 31 Δεκεμβρίου».

Για τον εμβολιασμό με τέταρτη δόση του γενικού πληθυσμού ο υπουργός Υγείας είπε ότι περιμένουμε τις ανακοινώσεις από ECDC0- EMA «και προσπαθούμε να ασκήσουμε πίεση για πιο γρήγορες αποφάσεις ώστε να υπάρξει σαφής εικόνα στον πληθυσμό» ενώ για την κίνηση που υπάρχει όσον αφορά τις ομάδες για τις οποίες έχει ανοίξει η πλατφόρμα για εμβολιασμό με τέταρτη δόση είπε ότι «κινείται με τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό μέσο όρο αλλά δεν είναι υψηλή και αυτό σχετίζεται και με την μείωση των κρουσμάτων».

Διαβάστε επίσης:

Παυλοπούλου στο Newsbomb.gr: «Τι συμβαίνει με την παιδική ηπατίτιδα - Δεν την καλύπτουν τα εμβόλια»