ΥΓΕΙΑ

Παπαευαγγέλου για ηπατίτιδα στα παιδιά: Είμαστε κοντά στη λύση, θα έρθουν και άλλα «χρωστούμενα»

Παπαευαγγέλου για ηπατίτιδα στα παιδιά: Είμαστε κοντά στη λύση, θα έρθουν και άλλα «χρωστούμενα»
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου απάντησε σε ερωτήματα που δέχθηκε για τα περιστατικά ηπατίτιδας χωρίς εμφανή αιτιολογία σε παιδιά
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου απάντησε σε ερωτήματα που δέχθηκε για τα περιστατικά ηπατίτιδας χωρίς εμφανή αιτιολογία σε παιδιά

Το θέμα της ηπατίτιδας χωρίς εμφανή αιτιολογία σε παιδιά που έχει καταγραφεί ανά τον κόσμο προκαλώντας ανησυχία σε γονείς και επιστήμονες ήταν ένα από τα οποία απασχόλησε την ενημέρωση των ειδικών του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης.

Στο ζήτημα της ηπατίτιδας αναφέρθηκε μετά από ερώτηση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου και απάντησε αρχικά ότι «δεν υπάρχει καμία συσχέτιση της ηπατίτιδας με long covid» προσθέτοντας ότι μόνο στη Βρετανία έχουν ξεπεράσει τα 100 τα παιδιά που έχουν αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα.

«Έχουμε καταλήξει ότι η ηπατίτιδα αυτή οφείλεται πιθανότατα σε αδενοϊό. Αφορά παιδιά κάτω των 10 ετών κυρίως 3-5 ετών που δεν είχαν εμβολιαστεί. Δεν φαίνεται να οφείλεται σε long covid αλλά νόσηση με ιό που δεν είχαν συναντήσει πριν» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Όπως εξήγησε «τα παιδιά που είναι 2-3 ετών έχουν μεγαλώσει σε αποστειρωμένο περιβάλλον χωρίς να έχουν συναντήσει συνάχι ή διάρροια» για να συμπληρώσει με τη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι «τα χρωστούμενα όλα θα έρθουν τελικά γιατί τα παιδιά θα αρχίσουν να έρχονται με πολλές λοιμώξεις».

Η ίδια, πάντως, εκτίμησε ότι «είμαστε κοντά στη λύση του γρίφου».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει συσχέτιση με τον εμβολιασμό και τις ηπατίτιδες καθώς τα περισσότερα παιδιά που έχουν διαγνωστεί στην Βρετανία δεν είχαν εμβολιαστεί».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, διαβεβαιώνοντας ότι το υπουργείο Υγείας είναι σε πλήρη ετοιμότητα και καταγραφής και αντιμετώπισης μετά και από σύσκεψη που είχαμε το σαββατοκύριακο».

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε, δε, και στο θέμα της Σανγκάης και σημείωσε ότι «οφείλεται στη zero covid πολιτική με την οποία είναι αντίθετη η Ευρώπη ενώ είχαν και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε συγκεκριμένες ομάδες. Η εκτίμηση είναι ότι έχουμε να κάνουμε με τη μετάλλαξη Όμικρον και την πολιτική για zero covid».

Δείτε όλη την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας:

Διαβάστε επίσης:

Παυλοπούλου στο Newsbomb.gr: «Τι συμβαίνει με την παιδική ηπατίτιδα - Δεν την καλύπτουν τα εμβόλια»