ΥΓΕΙΑ

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Κάλεσμα για έμπρακτη στήριξη στα δικαιώματα των ασθενών

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Κάλεσμα για έμπρακτη στήριξη στα δικαιώματα των ασθενών
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών 2022, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διοργάνωσε εκδήλωση τη Μ. Δευτέρα (18/04/2022), για την ανάδειξη του μηνύματος ότι κάθε ασθενής και κάθε λήπτης υπηρεσιών υγείας έχει θεσμοθετημένα δικαιώματα που στοχεύουν σε ισότιμη, αξιοπρεπή περίθαλψη και αναγνώριση του ρόλου του ασθενούς ως ενεργού πολίτη.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του καθηγητή Γιάννη Κυριόπουλου, ενός σπουδαίου ανθρώπου και επιστήμονα, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στη θεμελίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τιμούσε την Ένωση Ασθενών Ελλάδας με τη στήριξη του. Την εκδήλωση πλαισίωσαν διακεκριμένοι ομιλητές τόσο από τον επιστημονικό όσο και από τον πολιτικό χώρο.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Νίκος Δέδες, προλόγισε, καλωσορίζοντας όλους τους παρευρισκόμενους και αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην απώλεια του καθηγητή Γιάννη Κυριόπουλου, στη μνήμη του οποίου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Μεγάλη τιμή για την Ένωση Ασθενών Ελλάδας αποτέλεσε η διαδικτυακή παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία έκανε λόγο για την ευκαιρία που προκύπτει ώστε η εκδήλωση να αποτελέσει την αφετηρία ενός γόνιμου διαλόγου σχετικά με τα δικαιώματα των ασθενών και τη δυνατότητά τους να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στη χάραξη και την υλοποίηση των πολιτικών που τους αφορούν.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η Κατερίνα Κουτσογιάννη, Α’ Αντιπρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας η οποία χαρτογράφησε την υφιστάμενη κατάσταση ως προς τα δικαιώματα των ασθενών, εστίασε στην αξία της προστασίας τους και κάλεσε όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να στηρίξουν έμπρακτα τους ασθενείς και τα δικαιώματά τους όπως αυτά καθορίζονται και από την Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών. «Στόχος της σημερινής μας εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών και η αφύπνιση της πολιτείας για την ενδυνάμωση των ασθενών. Ελπίζουμε να αποτελέσει την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ όλων των φορέων», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημείωσε την ανάγκη ανοίγματος των διαύλων επικοινωνίας, προκειμένου να ελεγχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ασθενείς. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει μία ολιστική προσέγγιση ξεκινώντας με την παροχή δωρεάν προληπτικών εξετάσεων με στόχο οι πολίτες να παραμένουν υγιείς. Ο Υπουργός έκανε μνεία στο σχέδιο νόμου για την πρωτοβάθμια υγεία και ειδικότερα στο άρθρο που αφορά τις ενώσεις ασθενών. «Στο νομοσχέδιο προβλέπεται οι ενώσεις ασθενών να καταστούν θεσμικοί συνομιλητές της πολιτείας στο κομμάτι χάραξης πολιτικών υγείας» τόνισε, για να συμπληρώσει: «Αν θέλουμε ένα πετυχημένο συνολικά Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να το δούμε όχι από την πλευρά των γιατρών, της φαρμακοβιομηχανίας ή των επαγγελματιών υγείας αλλά από τα μάτια του ασθενούς έχοντας πάντοτε ως γνώμονα την ανθρωποκεντρική προσέγγιση».

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Ξανθός, τ. Υπουργός Υγείας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε αναγκαία την αναδιοργάνωση του Συστήματος Υγείας ώστε να καλυφθούν με ποιοτικό και αποτελεσματικό τρόπο οι σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες των κοινωνιών. «Έχει όμως ιδιαίτερη σημασία σε αυτές τις συζητήσεις να είναι διακριτή η οπτική των ληπτών των υπηρεσιών υγείας και όχι μόνο των επαγγελματιών υγείας όπως γινόταν τις προηγούμενες περιόδους». Αφού περιέγραψε την πανδημία ως τομή από πολλές απόψεις και επισήμανε πως η απειλή δεν έχει εκλείψει, ο κ. Ξανθός στάθηκε και στο θέμα της θεσμικής εκπροσώπησης των ασθενών λέγοντας ότι «η προσέγγιση του άρθρου 48 είναι στη σωστή κατεύθυνση και θα πρέπει να στηριχτεί ευρύτερα λαμβάνοντας υπόψιν όμως και την κριτική που έχει ασκηθεί και τις παρεμβάσεις που έχουν υπάρξει στη δημόσια διαβούλευση».

Μετά το πέρας των τοποθετήσεων, ακολούθησε συζήτηση την οποία συντόνισε ο κ. Δημήτρης Κοντοπίδης, Β' Αντιπρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας. Όπως ο ίδιος τόνισε, ομιλεί υπό την τριπλή ιδιότητά του ως εκπρόσωπος των ασθενών για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους, ως ασθενής αλλά και ως πολίτης και χρήστης και χρηματοδότης του Συστήματος Υγείας. «Τα δικαιώματα των ασθενών αποτελούν ένα μέσο έκφρασης της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Με αυτό τον γνώμονα, επικεντρώνουμε τη συζήτηση στις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, στον συσχετισμό των οικονομικών αλλά και στις σχέσεις του ασθενούς με τον ιατρό του, καθώς δεν εφαρμόζονται όλα τα δικαιώματα των ασθενών και κατά συνέπεια ο ασθενής δεν γνωρίζει πού να απευθυνθεί».

Διαβάστε επίσης:

Κυστική ίνωση: Για πρώτη φορά ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης για ασθενείς και φροντιστές