ΥΓΕΙΑ

Ευλογιά των πιθήκων - Γώγος: Υπάρχει δυναμική του ιού, εξαπλώνεται γρήγορα

Ευλογιά των πιθήκων
Ταχύτατη διάδοση μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα
AP

Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται μόνο με την στενή σωματική επαφή, σημείωσε ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος 

Σύμφωνα με τον γιατρό, τα κρούσματα είναι περίπου 100 μέχρι στιγμής, ωστόσο, εκείνο δε που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες, είναι η ταχύτατη διάδοση μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και η αλματώδης αύξηση του αριθμού των νοσούντων σε χώρες όπου ο ιός δεν είναι ενδημικός. Προβληματίζει ακόμη το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος ιός έχει μεγάλο χρόνο επώασης γι’ αυτό και σε λίγες ημέρες τα κρούσματα μπορεί να γίνουν 1.000.

«Υπάρχει δυναμική του ιού», είπε ο κ. Γώγος, προσθέτοντας ότι δεν μεταδίδεται στην πρώιμη φάση αλλά μόνο με την στενή σωματική επαφή, καθώς και μέσω των κλινοσκεπασμάτων. Τα πρώτα συμπτώματα είναι καταρροή και μυαλγίες. Ο ιός είναι πιο επικίνδυνος για τα μικρά παιδιά, τους ανοσοκατεσταλμένους και τις εγκύους. Όποιος έχει εμβολιαστεί για ευλογιά, προστατεύεται σε ποσοστό 80% και δεν κινδυνεύει να την περάσει βαριά, τόνισε ο λοιμωξιολόγος, ενώ για την ώρα, αυτό το εμβόλιο χρησιμοποιείται μόνο σε στενές επαφές και δεν υπάρχει επίσημη σύσταση για χρήση στον γενικό πληθυσμό.

Όσον αφορά στα μέτρα, ο καθηγητής Παθολογίας είπε πως οι οδηγίες είναι οι γνωστές αρχές υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.

Διαβάστε επίσης:

Ευλογιά των πιθήκων: Την είχαν «προβλέψει» από το 2021

Μαγιορκίνης για την ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – «Όχι» στα οριζόντια μέτρα